Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μας

IMG_20220324_202506

Το  4ο Γυμνάσιο Ρόδου – Καζούλλειο είναι ένα πολυπολιτισμικό πολύχρωμο σχολείο στο οποίο η ανάγκη για οικοδόμηση κλίματος επικοινωνίας, συνεργασίας κι αλληλεπίδρασης είναι μεγάλη. Μέσα από πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, ευρωπαϊκά κ.α. προγράμματα επιχειρείται η δημιουργία  συνδετικών δεσμών ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια της πανδημίας του covid-19 και των συνεπειών της τη φετινή σχολική χρονιά προσπαθήσαμε να ξαναχτίσουμε και να καλλιεργήσουμε την επικοινωνία, την κατανόηση, τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση των μαθητών μεταξύ τους, αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα. Αξιοποιώντας τη μακρά παράδοση στη διδασκαλία παραδοσιακών χορών χάρη στην αδιάκοπη προσπάθεια της καθηγήτριας φυσικής Αγωγής κας Πανδώρας Τσουκνιδά, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο μαθητικό διαγωνισμό «Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μας» από το Σωματείο Ορίζοντες. Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος η κα Τσουκνιδά Πανδώρα, φυσικής αγωγής, η κα Σωτηρίου Κλεοπάτρα, φιλόλογος, και η κα Τοκούζη Καθολική, καλλιτεχνικών.

                                   Word Art(1)

Μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις, ψηφιακές και καλλιτεχνικές δράσεις, εργασίες και φυσικά πολύ χορό υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα το οποίο εκπροσώπησε επάξια το σχολείο στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό. Ειδικότερα, τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα να αναζητήσουν στοιχεία της ταυτότητάς τους, να επιλέξουν το θέμα που θα τα έφερνε πιο κοντά στις παραδόσεις της οικογένειάς τους και θα τα βοηθούσε να συνδεθούν με τις ρίζες τους. Οικογενειακές ιστορίες, παραμύθια, συνταγές, έθιμα, μουσικά όργανα, τραγούδια, και φυσικά χοροί του τόπου τους. Ο καθένας δημιούργησε ένα έργο είτε σε κειμενογράφο word είτε σε παρουσίαση power point είτε με μολύβια και ζωγραφιές. Τόσο το θέμα όσο και τα μέσα ήταν προσωπική επιλογή των παιδιών.

Τέλος, κάθε μαθητής και μαθήτρια επέλεξε ρόλο στην ομάδα. Κάποιοι ανέλαβαν τη χοροδιδασκαλία, άλλοι συμμετείχαν πιο ενεργά στη χορευτική ομάδα, άλλοι βοήθησαν στη δημιουργία του λευκώματος, την κατασκευή του οποίου συντόνισε η κα Τοκούζη Καθολική, καθηγήτρια καλλιτεχνικών. Άλλοι με περισσότερο τεχνικές γνώσεις στην μαγνητοσκόπηση, στη φωτογράφιση και στην ψηφιακή επεξεργασία κ.λ.π.

Απ’ όλους τους χορούς που προτάθηκαν επιλέχθηκαν τελικά η σούστα Σύμης και ο ζερβός Καρπάθου. Όμως, η διδασκαλία εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο γλέντι, ιδιαίτερα αυτή του ζερβού Καρπάθου, καθώς την ομάδα πλαισίωσαν με ζωντανή μουσική γονείς και συγγενείς μαθητών του σχολείου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το χορευτικό αποτέλεσμα στα παρακάτω links:

  • Ζερβός Καρπάθου: https://youtu.be/c82_oGBIVf8 , διδάσκει ο μαθητής του Α3 Γιώργος Σταυρουλάκης και
  • Σούστα Σύμης: https://youtu.be/U5-v95VzShk , διδάσκει η μαθήτρια του Β1 Σεβαστιάνα Γερούτση.

277896317_670379340961301_6806179598139778473_n

 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες (ανά τμήμα) : Παινέση Ελένη Μεταξία, Σαλβαράκη Στυλλιανή, Σεϊντής Γαβριήλ Ιωάννης, Σταυρουλάκης Γεώργιος, Γερακιού Μαρία Αγγελική, Γερόλυμου Αναστασία, Κοέντα Κωνσταντίνα, Γερούτση Σεβαστιάνα, Κάτρη Ουρανία, Καψής Κων/νος, Κορόνα Σάμι, Κουντούρη Δέσποινα, Λάνδρου Ναταλία, Παπαϊωάννου Βασίλης Πανορμίτης, Νικόλα Μαρία, Παπασάββας Σάββας Πανορμίτης, Παυλίδη Ευφροσύνη, Νικολίκου Βάγια, Νιωτάκη Ελένη, Λικάι Λάουρα

Και τη χορευτική ομάδα αποτέλεσαν οι (αλφαβητικά) : Αγγελόπουλος Βασίλης, Γερόλυμου Αναστασία, Γερούτση Σεβαστιάνα, Γιαλλούση Αγγελιάνα, Ζαμπράνο-Καρανάτσιου Καλομοίρα, Ιατρίδη Αναστασία, Κάτρη Ουρανία, Κιριάι Αλεξάνδρα, Κουντούρη Δέσποινα, Λάνδρου Ναταλία, Μετάι Ολίβια, Παινέση Ελένη Μεταξία, Σαχίμποβα Σοφία, Σταυρουλάκης Γιώργος, Χάλαρη Αντωνία, Χριστοφόρου Ανίτα, Χρυσοπούλου Αναστασία

Κλείνοντας θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του προγράμματος:

  • Το σωματείο Ορίζοντες για την ευκαιρία που μας έδωσε με την πρότασή του.
  •  Τη διεύθυνση του σχολείου που μας συμπαραστάθηκε με κάθε τρόπο: το διευθυντή κο Οικονόμο Νικόλαο και την υποδιευθύντρια, κα Διακομανώλη Μαριάνθη.
  • Το σύλλογο των διδασκόντων για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση.
  • Τους γονείς και συγγενείς των μαθητών, κυρίους Νικήτα Μανώλη, λύρα, Νικήτα Γιάννη, τσαμπούνα και Νικήτα Νικόλαο, λαούτο.
  •  Τους αγαπημένους μας μαθητές και μαθήτριες που με τόσο κέφι, δημιουργικότητα και αφοσίωση εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του προγράμματος μέσα από αντίξοες συνθήκες.

Εις το επανιδείν

Τσουκνιδά Πανδώρα

Σωτηρίου Κλεοπάτρα

Τοκούζη Καθολική.

 

             IMG_20220324_202506

 

https://padlet.com/ksotiriou/j2oesxvbbprd32yc

χορευοντας

Σχολιάστε

Top