Παιδικά παιχνίδια , κατηγοριοποιήσεις και στερεότυπα του φύλου :μερικές σκέψεις

pinkvsblue

της   Έφης Πανιέρα

Είναι γεγονός ότι στα καταστήματα και τις διαφημίσεις  παιχνιδιών υπάρχουν διαχωρισμοί στην κατανομή των παιχνιδιών,  κυρίως με βάση το φύλο για το όποιο προορίζονται. Αυτό μπορεί να  βοηθήσει στην οργάνωση της παρουσίασης τους και την  διευκόλυνση των πελατών. Μπορεί όμως πέρα από την  κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών να συμβάλει στην δημιουργία  κοινωνικών στερεότυπων;

 Αρχικά, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα παιδικά  παιχνίδια είναι καθαρά σεξιστικής φύσεως και βασίζεται σε  παλαιότερα στερεότυπα. Ιδέες που έχουν ως πρότυπο μια γυναίκα  ασχολούμενη μονάχα με τον καλλωπισμό και την ομορφιά της, ενώ  έναν άνδρα δυνατό με κύριο μέλημα του την δουλειά ,είναι η βάση  του φαινομένου αυτού.

 Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι αυτό δεν έχει καμία αρνητική  επίπτωση στα παιδιά, αυτό είναι λάθος. Τα παιδιά μεγαλώνουν με  την ιδέα ότι σκοπός της ζωής είναι να μοιάσουν σε αυτά τα πρότυπα  κάτι το οποίο δεν φέρνει την ευτυχία. Δεν είναι όλα τα αγόρια  γεννημένα ποδοσφαιριστές, ούτε όλα τα κορίτσια προορίζονται για  καλλιστεία ομορφιάς.

 Τέλος, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Έτσι, προσπαθώντας να  τον κάνεις να κατηγοριοποιηθεί με σκοπό να ενταχθεί στην  κοινωνία, τον καταπιέζεις και τον περιορίζεις. Ειδικά όταν μιλάμε  για μικρά παιδιά, τα οποία δεν έχουν προλάβει να σχηματίσουν τον  χαρακτήρα και την προσωπικότητα τους, επηρεάζονται πιο εύκολα  και χάνουν την μοναδικότητα τους. Το γεγονός αυτό κρατάει την  κοινωνία μας πίσω και την αποτρέπει από το να εξελιχθεί αφού όλοι καταλήγουμε περιορισμένοι σε ένα πρότυπο αγνοώντας τις  δυνατότητες του καθενός.

 Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι οι τρόποι με τους  οποίους παρουσιάζονται τα παιχνίδια στις διαφημίσεις και στα  καταστήματα είναι φοβερά επιβλαβείς ως προς την εξέλιξη της  κοινωνίας, των παιδιών, αλλά και του καθένα μας προσωπικά και  πιστεύω θα πρέπει να περιοριστούν.

                           ranzhengtoyfinal

 

Σχολιάστε

Top