Γυναίκες και επιστήμη

Marie_Curie_c1920

από τις  Αρισίλντα  Μποσκάι  και   Ραζάν Ουγιανίκ

   Η παρουσία των γυναικών στην επιστήμη ήταν ήδη αισθητή  στους πρώτους χρόνους της ιστορίας της επιστήμης. Οι ιστορικοί που ασχολούνται με την σχέση μεταξύ φύλου και επιστήμης έχουν ερευνήσει τις επιστημονικές προσπάθειες και τα επιτεύγματα των γυναικών, τα εμπόδια που έχουν αντιμετωπίσει και τις στρατηγικές που εφαρμόζονται για αξιολογηθεί και να γίνει αποδεκτή η εργασία τους σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και άλλες δημοσιεύσεις. Η ιστορική, πολιτική και κοινωνιολογική μελέτη αυτών των θεμάτων αποτελεί πλέον ξεχωριστή ειδικότητα στον χώρο των επιστημών.

 

  Οι γυναίκες συμμετείχαν στην άσκηση της ιατρικής ήδη σε πολλούς πρώιμους δυτικούς πολιτισμούς και η μελέτη της φυσικής φιλοσοφίας στην αρχαία Ελλάδα ήταν ανοιχτή σε γυναίκες. Τον  11ος αιώνα έχουμε   την εμφάνιση των πρώτων πανεπιστημίων. Οι γυναίκες όμως αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση. Η στάση απέναντι στην εκπαίδευση των γυναικών σε ιατρικούς τομείς ήταν πιο φιλελεύθερη στην Ιταλία από  άλλα μέρη. Η πρώτη γνωστή γυναίκα που δίδαξε σε πανεπιστήμιο ήταν η ιταλίδα Λάουρα Μπάσι τον 18ο αιώνα.

 Τον 18ο αιώνα οι γυναίκες σημείωσαν πιο ενεργή συμμετοχή στην εξέλιξη της επιστήμης, αποκλείστηκαν ωστόσο ξανά κατά μεγάλο μέρος από την επίσημη επιστημονική εκπαίδευση του 19ου αιώνα. Προς το τέλ0ς ωστόσο του αιώνα άρχισαν να γίνονται δεκτές στις ακαδημαϊκές κοινότητες, κατά μέρος επειδή ιδρύθηκαν γυναικεία κολλέγια, τα οποία παρείχαν θέσεις εργασίας σε γυναίκες επιστήμονες και ευκαιρίες για εκπαίδευση.

 

Η Μαρί Κιουρί άνοιξε τον δρόμο για την επιστήμη να μελετήσει την ραδιενεργή διάσπαση και ανακάλυψε τα στοιχεία ράδιο και πολώνιο. Δουλεύοντας ως φυσικός και χημικός πραγματοποίησε πρωτοποριακή έρευνα για τη ραδιενεργή διάσπαση, ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική καθώς και το πρώτο άτομο που έλαβε δεύτερο βραβείο Νόμπελ, αυτή τη φορά στην Χημεία. Με τον τρόπο αυτόν βοήθησε στην αποδοχή των γυναικών στον επιστημονικό χώρο. Μεταξύ 1901 και 2010 σαράντα γυναίκες έχουν γίνει αποδεκτές του βραβείου Νόμπελ, 17 από αυτές στον χώρο των φυσικών επιστημών (φυσική, χημεία, φυσιολογία και ιατρική).

                                                                                                                                                                                                  Πηγή :wikipaedia

  μπάσι

                                                                                        ΄ΛΑΟΥΡΑ ΜΠΑΣΙ  ,   Φυσικός

                                                           (31 Οκτωβρίου 1711 – 20 Φεβρουαρίου 1778)   

Marie_Curie_c1920                                                                                                         

                                                                   Μαρί Κιουρί                  Φυσικός και Χημικός

                                             (7 Νοεμβρίου 1867- 4 Ιουλίου 1934)   

Σχολιάστε

Top