Η διατροφολόγος κα Κατερίνα Πετρίδη δίνει πολύτιμες διατροφικές συμβουλές στους μαθητές του Α2

petridh2

της Νίκης Κοντογεωργάκη 

Στις 6-12 -2022 η διαιτολόγος -διατροφολόγος κα  Κατερίνα Πετρίδη   επισκέφτηκε το σχολείο μας και πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα  τη σωστή διατροφή των εφήβων . Συνομίλησε με τους μαθητές της τάξης μας (τμήμα Α2 )  , έλυσε τις απορίες μας  και μας έδωσε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές .  Την ευχαριστούμε πολύ .Όσα μας είπε  ήταν πολύ ενδιαφέροντα ,  γι” αυτό θα θέλαμε να μοιραστούμε   ορισμένες  χρήσιμες συμβουλές της με τους αναγνώστες του περιοδικού μας .

ΓΛΥΚΟΖΗ

Η γλυκόζη βρίσκεται στο ψωμί , στο ρύζι , στα ζυμαρικά, στις πατάτες καθώς και στα φρούτα , τους χυμούς και στις μαρμελάδες . Επίσης είναι σημαντική για τον εγκέφαλο. ΠΡΟΣΟΧΗ (δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα).
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
-Καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό , καθώς και να τρώμε 5 φρούτα κάθε μέρα .
-Στην πρωινή μας ρουτίνα θα πρέπει να προσθέσουμε <το πρωινό> μιας και θα μας προσφέρει ενέργεια για μία καλύτερη και γεμάτη ζωή  ημέρα -Λίγο γάλα και γιαούρτι δεν θα μας κάνουν κακό , διότι περιέχουν πολύ  ασβέστιο και θα κάνουν τα οστά και τα δόντια μας γερά .
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ
-Πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση γλυκών , τα fast food και τα ενεργειακά ποτά.
-Να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ .
-Τα λίπη .

Ακόμα πρέπει να αποφεύγουμε τα λιπαρά κρέατα, τα αλλαντικά και τις σάλτσες

 

ΚΙΤΡΙΝΟ Η ΛΕΥΚΟ ΤΥΡΙ ;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι πιο υγιεινά τα άσπρα ή τα κίτρινα τυριά…

Η απάντηση είναι απλή….

-Τα κίτρινα είναι πιο πλούσια σε συστατικά σε σχέση με τα άσπρα .
-Αυτό όμως δεν τα κάνει και τα πιο υγιεινά καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες .
-Παράλληλα όμως τα κίτρινα περιέχουν περισσότερο ασβέστιο .

Οπότε εμείς τα παιδιά που είμαστε σε ανάπτυξη επιλέγουμε το κίτρινο τυρί , ενώ οι μεγάλοι το άσπρο τυρί .

 

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

-Όταν λέμε κόκκινο κρέας αναφερόμαστε στο βοδινό , το χοιρινό καθώς και όλα τα αλλαντικά που φτιάχνονται από αυτά. Η κατανάλωση του κανονικά πρέπει να γίνεται σε μία μερίδα ανά εβδομάδα.
ΨΑΡΙ
Σε αρκετούς ανθρώπους δεν αρέσει το ψάρι . Παρ’ όλα αυτά το ψάρι αποτελεί μια σημαντική τροφή που σίγουρα πρέπει να έχουμε στην διατροφή μας. Πρέπει να καταναλώνουμε 1-2 φορές την βδομάδα.
ΟΣΠΡΙΑ
-Τα όσπρια βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας . Πρέπει να τα καταναλώνουμε 1-2 φορές την βδομάδα .
 Δείτε και  τη  σχετική παρουσίαση :

Διατροφικές Συμβουλές για εφήβους

 

petridh

 

 

 

Σχολιάστε

Top