Έφηβοι και νευρική ανορεξία

ανορεξία

 

  της Λυδίας   Ξυλουρά

Μια διατροφική διαταραχή που επηρεάζει πολλούς εφήβους είναι η νευρική ανορεξία. Συγκεκριμένα πρόκειται για άρνηση για διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και έναν έντονο φόβο για την αύξηση του, σε συνδυασμό με μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να υπάρχει από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με τη φυσική τους κατάσταση, το φαγητό και τη διατροφή τους.

Ένας κύριος λόγος που ένας έφηβος πάσχει από νευρική ανορεξία είναι επειδή πιστεύει ότι για να ταιριάζει με τους υπόλοιπους πρέπει κι αυτός να χωρέσει στα «σωματικά στερεότυπα» της κοινωνίας. Αυτό οδηγεί σε ανασφάλειες για τον εαυτό του και πιστεύει πως η αξία του θα καθοριστεί από ένα «τέλειο σώμα» κατά τη δική του οπτική, οδηγώντας τον σε αυτή την ψυχική διαταραχή. Ο έφηβος πιστεύει πως και η παραμικρή μπουκιά φαγητού μπορεί να καταστρέψει την υποτιθέμενη σωστή διατροφή που κάνει.

Επειδή αυτή η ψυχική διαταραχή μπορεί να στερήσει μια ζωή νεαρού παιδιού πρέπει οι γονείς να πάρουν έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της, για να μην καταστρέψει την ζωή του παιδιού τους. Πρώτα από όλα οι γονείς θα πρέπει να κάνουν μια οικογενειακή συζήτηση με τον έφηβο θίγοντας το θέμα, εξηγώντας τις συνέπειες, συμβουλεύοντας τον ότι αυτό δεν είναι μια φυσιολογική εικόνα σώματος και ότι η αξία του δεν θα καθοριστεί από ένα «τέλειο σώμα» όπως θεωρεί εκείνος. Μια παρέμβαση των γονιών μπορεί να αλλάξει πολλά στη συμπεριφορά του παιδιού, διότι θα ακούσει μια πιο ώριμη πλευρά των πραγμάτων από ενήλικες. Επίσης η συνεργασία των γονιών με έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο θα βοηθήσει τον έφηβο να ξεπεράσει τις ανασφάλειές του, να πιστέψει στον εαυτό του και να βρει τον δρόμο του στην ζωή.

Σχολιάστε

Top