Γνωρίζετε τη χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα ;

Tuber-magnatum-2-o1y528esyqw0xrkakjsqxnb1dma5zrk3icvxgvpha8

από τον Βαγγέλη Νομικό 

Η χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα .

Η Τuber brumale,   χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα είναι μία ποικιλία τρούφας ευρέως διαδεδομένη στη Γαλλία ,  στην Ιταλία καθώς και στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα . Είδος αρκετά υψηλής εμπορικής αξίας κοστολογείται στα 300 με 600 ευρώ το κιλό , ενώ συχνά μπερδεύεται με την πιο ακριβή  Tuber melenosporum , (μαύρη τρούφα,  η πολύτιμη) για ευνόητους λόγους.  Το άρωμα της είναι ισχυρό,  επιθετικό αλλά πολύ ευχάριστο και γλυκό που θυμίζει φλοιό από δέντρα κρανιάς. Η γεύση της είναι ευχάριστη , έντονη και γλυκιά.

             Tuber-magnatum-2-o1y528esyqw0xrkakjsqxnb1dma5zrk3icvxgvpha8

  Η  Τuber  brumale  καρποφορεί σε υψόμετρο 200 -  1.000 μέτρvn  και σε βάθος 5 με 30 εκατοστά σε δάση πλατύφυλλων δέντρων , κυρίως φουντουκιές και φλαμουριές .’Έχει μέγεθος καρυδιού από 1 έως 5 cm και βάρος από 30 με 100 γραμμάρια σε σχήμα ακανόνιστο σφαιρικό, μερικές φορές με επίπεδη βάση με πυραμιδοειδείς προεξοχές μικρότερες από αυτές τις Tuber  melanosporum. ‘Έχει χρώμα μαύρο,  κοκκινωπό  με ισχυρό και ευχάριστο άρωμα που θυμίζει ξύλο .

Η καλλιέργεια της μαύρης χειμερινής τρούφας είναι πολύ μικρή και κυμαίνεται στο ένα δέκατο της παραγωγής μαύρης τρούφας.  Καρποφορεί στα ίδια εδάφη με την Tuber melanosporum και την Tuber aestivum. Όταν μπερδεύεται με την πολύτιμη μπορεί να πουληθεί για μικρότερο χρηματικό ποσό καθώς έχει πιο άτονο άρωμα.

 

 “Τρούφο- εκπαίδευση σκύλου”

Όταν ο σκύλος μας έχει φτάσει σε ηλικία τουλάχιστον τριών με 12 μηνών , τότε πρέπει να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση. Αρχικά του μαθαίνουμε τις βασικές εντολές : Κάτσε , Σήκω , Έλα,  κλπ   πάντα με ανταμοιβή και ευχάριστη διάθεση.  Η  διάρκεια εκπαίδευσης είναι τρεις φορές την ημέρα γύρω στα 10 λεπτά  η  κάθε φορά,  για να μη  βαρεθεί ή κουραστεί ο σκύλος .Μετά από αυτό το στάδιο,  κρύβουμε μικρά κομματάκια γαλλικού τυριού γκριγιέρ που έχει οσμή όμοια  αυτή  της τρούφας .Του δίνουμε την εντολή :Ψάξε και , όταν τα βρει του τα δίνουμε  επιβράβευση .Στο επόμενο στάδιο  ψεκάζουμε ένα αντικείμενο με τρουφόλαδο και το κρύβουμε μαζί με το τυρί. Όταν το βρει , του το ξανά δίνουμε το τυρί .Αυτό γίνεται πάντα με ευχαρίστηση και το χαμόγελο στα χείλη. Στο τελικό στάδιο ψεκάζουμε μόνο το αντικείμενο με το τρουφόλαδο και το κρύβουμε. Όταν το βρει είμαστε ελεύθεροι να τον πάμε σε ένα δάσος και να αρχίσουμε να ψάχνουμε για αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς.

trouf3

 

 

Πηγή : www.agriamamitaria.gr

Σχολιάστε

Top