Χριστουγεννιάτικες συνταγές από την Σουηδία και την Αλβανία
Η Ζαρίνα Μητρούση και η Ελισάβετ Μπακαλούμα σας παρουσιάζουν υπέροχες χριστουγεννιάτικες συνταγές πολύ δημοφιλείς τις γιορτές στις χώρες από τις οποίες κατάγονται : Μπακλαβάς και πεντανόστιμο tirilece από την Αλβανία και χριστουγενιάτικο κρασί glogg και μπισκότα peparkakor από τη Σουηδία
Αλβανικές συνταγές για τα Χριστούγεννα από τη Ζαρίνα
Μπακλαβάς
Ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκό που όπως ξέρετε, πιο πολύ το φτιάχνουν στα Βαλκάνια. Αυτό το γλυκό προέρχεται από την Τουρκία και διαδόθηκε σε όλα τα βαλκάνια . Είναι δημοφιλές στην Αλβανία .
Για τον μπακλαβά θα χρειαστούμε
12 αυγά
500 γραμμάρια βούτυρο
800 γραμμάρια αλεύρι ( Τις περισσότερες φορές το μετράμε με το μάτι )
50 γραμμάρια γάλα
2 κιλά ζάχαρη κανέλα ή γαρύφαλλο
700gr με ένα κιλό καρύδια
100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
βανίλια
Πώς το φτιάχνουμε
Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη : Ρίχνουμε τα αυγά μέσα στο αλεύρι μαζί με το γάλα και βάζουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη τα ζυμώνουμε καλά καλά μέχρι να είναι η ζύμη λαστιχένια. Μετά αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στη συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο . Στη συνέχεια ανοίγουμε 15 φύλλα. Βάζουμε τα φύλλα στο ταψί και μετά βάζουμε καρύδια Ύστερα ανοίγουμε τα υπόλοιπα 15 φύλλα στο ταψί και ρίχνουμε τα υπόλοιπα καρύδια .Στη συνέχεια βάζουμε και τα άλλα φύλλα .Τέλος κόβουμε σε τετραγωνάκια και βάζουμε τον μπακλαβά στο φούρνο σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο το επάνω μέρος στους 140 βαθμούς για ¾ της ώρας . Όταν το βγάλουμε από το φούρνο χρησιμοποιούμε ζάχαρη νερό και διάφορα μπαχαρικά για να φτιάξουμε το σιρόπι μας. Σημαντικό είναι να μην ανακατέψουμε τα υλικά μας . Βάζουμε το νερό τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά να βράσουν μαζί . Όταν κρυώσει το σιρόπι το ρίχνουμε στον μπακλαβά .
Trilece
Το Trilece είναι ένα γλυκό δημοφιλές στα Βαλκάνια, ειδικά στην Αλβανία .Τrilece ονομάζεται το κέικ τριών ειδών γάλακτος , γιατί χρησιμοποιούμε τρία διαφορετικά γάλατα .
Θα χρειαστούμε :
6 αυγά
300 γραμμάρια γάλα εβαπορέ
300 φρέσκο γάλα και
300 γρ κρέμα γάλακτος
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 μπαστουνάκια βανίλιας
300gr σιρόπι καραμέλασ
πώς το φτιάχνουμε
Πρώτα τα χτυπάμε τα αυγά και ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Μετά χτυπάμε με μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη , μετά ρίχνουμε τους κρόκους και τα ξανά χτυπάμε μαζί .Βάζουμε την βανίλια και το αλεύρι, τα χτυπάμε όλα μαζί και στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά .Όταν ψηθεί , το βγάζουμε από το φούρνο για να κρυώσει .Όταν κρυώσει, ρίχνουμε τα τρία είδη γάλακτος που έχουμε και το αφήνουμε να ησυχάσει για περίπου 20 λεπτά .Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα καραμελέ από πάνω και το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Καλή όρεξη
Σουηδικές συνταγές από την Ελισάβετ
Glogg κρασί σουηδικό
1 μπουκάλι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
οκτώ με δέκα γαρύφαλλα 8:00 με
10 σπόρους κάρδαμο
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλα
λίγο τζίντζερ
ζάχαρη περίπου 100 γραμμάρια
Αναμειγνύετε το κρασί, το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι στο μείγμα του κρασιού και το αφήνετε να σιγοβράζει –προσοχή: χωρίς να κοχλάζει-για 15 λεπτά. Αφαιρείτε τα μπαχαρικά και σερβίρετε κατά προτίμηση σε χριστουγεννιάτικες κούπες με ένα καρφάκι γαρύφαλλο και ένα ξυλαράκι κανέλας για ντεκόρ.
Μπισκότα Peparkakor
- 160γρ. βούτυρο
- 200γρ. ζάχαρη καστανή
- 50ml γάλα πλήρες
- 320γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 80γρ. πούδρα αμυγδάλου
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- λίγο γαρύφαλλο σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
- λίγο μοσχοκάρυδο
Ρίχνετε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύετε Προσθέτετε το γάλα και στη συνέχεια το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την πούδρα αμυγδάλου, τα μπαχαρικά και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει. Όταν σφίξει η ζύμη, τη βγάζετε από το ψυγείο και την κόβετε σε σχήμα αστεριού ή άλλο της επιλογής σας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αραδιάζετε τα μπισκότα στο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, (ανάλογα το φούρνο). Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν .
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.