Έφηβοι και βουλιμία

βουλιμία2

της Λυδίας Ξυλουρά

Η βουλιμία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή με τεράστια πιθανότητα να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ατόμου και να διαταράξει τις σχέσεις του με το περιβάλλον του. Εμφανίζεται συχνότερα από τη νευρική ανορεξία. Σύμφωνα με μελέτες το 2 με 4% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει βουλιμία και το 10% των γυναικών παρουσιάζουν κάποια και όχι όλα τα συμπτώματα. Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία τρώνε κρυφά μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς μέτρο και στη συνέχεια προκαλούν εμετό, στην προσπάθεια να απαλλαγούν από τις επιπλέον θερμίδες με ανθυγιεινό τρόπο.

Τα βουλιμικά άτομα έχουν συνήθως εμμονή με το βάρος και τον σωματότυπό τους και βλέπουν ελαττώματα στον καθρέφτη τους που μόνο σε αυτά είναι ορατά. Η διαταραχή έχει συμπτώματα όπως τη διαρκή απασχόληση με την εμφάνιση, τον φόβο για την αύξηση του σωματικού βάρους, την κατάχρηση συμπληρωμάτων διατροφής και φυτικών ινών για την απώλεια βάρους, την απουσία ελέγχου της υπερφαγίας, δηλαδή της κατανάλωσης ασυνήθιστα μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε ένα μόνο γεύμα.

Για να αντιμετωπιστεί η βουλιμία είναι απαραίτητη τόσο η βοήθεια ειδικών, ψυχολόγου ή ψυχιάτρου όσο και η βοήθεια της οικογένειας του ατόμου. Επίσης ένας διατροφολόγος θα μπορούσε να παρουσιάσει στο άτομο που πάσχει από βουλιμία ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής και τα οφέλη της. Το σημαντικότερο όμως είναι το ίδιο το άτομο να αναγνωρίσει το πρόβλημα ώστε να θελήσει να ξεπεράσει για πάντα τη διαταραχή.

βουλιμια

Σχολιάστε

Top