Μια βόλτα , μια νέα αρχή

ανακυκλωση2

της Λυδίας Ξυλουρά

Ο χρόνος  χρήσης τους τελείωσε. Τα πλαστικά , τα γυάλινα , τα χαρτιά που χρησιμοποιούσε ο Δημήτρης ήταν η ώρα να πάνε για ανακύκλωση.  Μεγάλο ήταν το κακό ,αφού  ήταν αργά πια να αλλάξει γνώμη ο Δημήτρης. Εδώ και κάτι εβδομάδες ήθελε να τα πάει ανακύκλωση και το ξεχνούσε. Τώρα πια τα χώρισε επιτέλους σε τρεις κατηγορίες και όταν   ξεκίνησε να βάζει ένα  ένα   στη σακούλα που αντιστοιχεί,  τα πλαστικά υποψιάστηκαν τι σκοπεύει να κάνει σε αυτά και στην παρέα τους και είπαν στα υπόλοιπα  πανικόβλητα :

-Γυάλινα , χαρτιά , γιατί δεν μιλάτε; Μήπως δεν έχετε καταλάβει τι σκοπεύει να μας κάνει ;

Τότε τα γυάλινα απάντησαν χαρούμενα :

- Μάλλον θέλει να μας πάει βόλτα. Μου έχουν λείψει οι φίλοι μας στο μπακάλικο του κυρ-Γιάννη. Όταν ο Δημήτρης πηγαίνει και πιάνει την πρωινή του κουβεντούλα με τον κυρ-Γιάννη κάνουμε τρελή παρέα με τα μεταλλικά .

-Καημένα γυάλινα,  δεν έχετε υποψιαστεί ότι ο Δημήτρης μας πάει στον κάδο στου Κάτω Κόσμου .Το  μικρό βάζο από τη  μαρμελάδα κεράσι έχουμε να το δούμε από τότε που ο Δημήτρης ξαναπήγε βόλτα με παρόμοιες σακούλες. Επίσης το πλαστικό μπουκάλι της  πορτοκαλάδα και τη χάρτινη συσκευασία του γάλακτος  ,  δεν τις ξαναείδαμε και είχαν πάει  και αυτές στην ίδια βόλτα …

Το σχόλιο  των πλαστικών έκανε τα γυάλινα να αντιληφθούν το κακό που πρόκειται να τους συμβεί και τρομοκρατημένα ξεκίνησαν να κάνουν θόρυβο και να συγκρούονται  μεταξύ τους. Ο  θόρυβος των γυάλινων ξύπνησε τα χαρτιά από τον ήσυχο ύπνο που έκαναν.

Γιατί φωνάζετε ;Σεβαστείτε μας που κοιμόμαστε. Τα πλαστικά απάντησαν εξοργισμένα:

- Πώς μπορείτε και κοιμάστε,  όταν ο Δημήτρης μας οδηγεί στην ανακύκλωση , δηλαδή στον βέβαιο θάνατο ;

Τότε τα χαρτιά χαμογελώντας απάντησαν:

- Μα η ανακύκλωση δεν είναι θάνατος,  το αντίθετο είναι μία καινούργια ζωή που έχει τεράστια σημασία,  γιατί σώζει το περιβάλλον και έτσι βοηθάει τους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα. Δεν χρειάζεται να στεναχωριόμαστε,  γιατί σίγουρα με τη βοήθεια της ανακύκλωσης θα ξανακάνουμε παρέα στα ράφια των σουπερμάρκετ και στα ντουλάπια των σπιτιών .

Τα λόγια  των χαρτιών βοήθησε τα πλαστικά και τα γυάλινα να καταλάβουν την πραγματική αξία της ανακύκλωσης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο και να νιώσουν για πρώτη φορά χαρά για αυτή την περίεργη βόλτα με το Δημήτρη.  Ο Δημήτρης βρισκόταν πια  μπροστά από τους κάδους ανακύκλωσης. Άδειασε  τις σακούλες τους στους αντίστοιχους κάδους και αποχώρησε ευχαριστημένος.

 

ανακύκλωσηανακυκλωση4

Σχολιάστε

Top