Χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας -μια λύση δυνατή και στην Ελλάδα

παχυσαρκία

της Μαρίας -Τσαμπίκας Δημητραδιού

 

 

Σε αυτό το τεύχος θα σας παρουσιάσω  μια    επιστημονική μέθοδο    η οποία υπόσχεται να   απαλλάξει  τους ανθρώπους   από τη νοσογόνο  παχυσαρκία .

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι βέβαια να προσβάλλω κανέναν από τους αναγνώστες μου απλά σκέφτηκα πως θα ήταν μια καλή ιδέα να ενημερωθούμε για τις νέες επαναστατικές μεθόδους της ιατρικής και τα θαύματα που γίνονται στον τομέα της παχυσαρκίας, πρόβλημα που δυστυχώς προβληματίζει πολύ και  τους Έλληνες καθώς είμαστε σε πολύ υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά ηλικίας (8-15) ετών.

Τι  είναι η παχυσαρκία και η νοσογόνος παχυσαρκία :

 

Ο όρος παχυσαρκία περιγράφει την υπερβολική αποθήκευση λίπους στο σώμα. Η αύξηση αυτή του λιπώδους ιστού ερμηνεύεται είτε σαν μία αύξηση πάνω από το μέσο όρο ενός «φυσιολογικού» πληθυσμού, είτε σαν μία αύξηση πάνω από ένα θεωρητικά βέλτιστο ή ιδανικό επίπεδο σωματικού λίπους για ένα δεδομένο ύψος.

Η παχυσαρκία γενικά δεν αντιμετωπιζόταν ως «νόσος» από τις ασφαλιστικές εταιρείες, τον ιατρικό κόσμο ή το κοινωνικό σύνολο. Για το λόγο αυτό, το 1963, εισήχθη ο όρος νοσογόνος παχυσαρκία για να δοθεί έμφαση στη νοσηρότητα που τη συνοδεύει. Ο ορισμός που δόθηκε αναφέρεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου το βάρος του ατόμου υπερβαίνει κατά 100% το ιδανικό του βάρος. ιδανικό βάρος / ιδανικό βάρος x 100%)

images

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία  σήμερα περισσότεροι από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Δυστυχώς ο αριθμός αυτός καθημερινά αυξάνει και η ανάγκη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι επιτακτική όσο ποτέ. Από αυτούς περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνδρες και 300 εκατομμύρια γυναίκες είναι παχύσαρκοι. Επίσης πάνω από 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 χρόνων είναι παχύσαρκα. Η παχυσαρκία, όπως έχει αποδειχθεί μπορεί να αφαιρέσει  έως 20 χρόνια  ,  αυξάνει τους κινδύνους νοσηρότητας και θνητότητας λόγω των σοβαρών συνοδών προβλημάτων που σχετίζονται συχνά με αυτή, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ  ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΩΣ     ΛΥΣΗ  ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟΓΟΝΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Σήμερα, η χειρουργική παχυσαρκίας προσφέρει  αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη λύση για απαλλαγή από τη νοσογόνο παχυσαρκία. Οι ιατροί επισημαίνουν  :

«Η χειρουργική της παχυσαρκίας όπως έχει αποδειχθεί όχι μόνο απαλλάσσει τον ασθενή από το υπερβολικό βάρος αλλά θεραπεύει διάφορες παθήσεις και τον διαβήτη. Για όλους τους παχύσαρκους δεν υπάρχει μία ιδανική επέμβαση. Αντίθετα, η επέμβαση επιλέγεται μετά από αναλυτική συζήτηση με τον ασθενή και προσαρμόζεται στο ιδιαίτερο πρόβλημα και τις ανάγκες του”. Η χειρουργική αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα, στη μακρά πορεία προς την απαλλαγή από τα προβλήματα της παχυσαρκίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας μπορεί να παρατείνει τη ζωή. Πολλά προβλήματα υγείας βελτιώνονται ή εξαφανίζονται μετά το χειρουργείο .Φυσικά απαιτείται αφοσίωση από την πλευρά του ασθενούς ως προς τη σωματική άσκηση και την προσαρμογή της διατροφής.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Η πιστοποίηση των Ιατρικών  Κέντρων  αυτού του είδους  είναι αναγκαία Τα πιστοποιημένα κέντρα βαριατρικής χειρουργικής διαθέτουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο στα προβλήματα των παχύσαρκων ασθενών, χειρουργούς με εξειδίκευση στη νοσογόνο παχυσαρκία και κατάλληλη νοσοκομειακή υποδομή που μπορεί να υποδεχτεί παχύσαρκους ασθενείς και να διαχειριστεί σωστά την προεγχειρητική και μετεγχειρητική τους φροντίδα.Σε Ευρώπη και Αμερική, τα κέντρα αναφοράς καλύπτονται από ασφαλιστικούς φορείς και ταμεία. Ανάλογη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από το ελληνικό κράτος.

 

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΓΟΝΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ως Κέντρο Αριστείας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSOAccreditation) λειτουργεί πλέον γνωστή κλινική των Αθηνών , την οποία διευθύνει  σπουδαίος Έλληνας χειρουργός  .Η κλινική, πριν από λίγες ημέρες, απέκτησε την επίσημη Πιστοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO Accreditation) και συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των καλύτερων κέντρων του κόσμου.Η πιστοποίηση δόθηκε μετά από διετή αξιολόγηση, την οποία πραγματοποίησαν ειδικοί πραγματογνώμονες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας.

14.000 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ  ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ στην Ελλάδα !

Η χειρουργική ομάδα του  Έλληνα γιατρού  με εμπειρία 14.000 λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και 700 ρομποτικών, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1000 επεμβάσεις σε παχύσαρκους ασθενείς! Οι χειρουργικές επεμβάσεις αφορούσαν τη λαπαροσκοπική τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου, τη λαπαροσκοπική και ρομποτική γαστρεκτομή sleeve και τη λαπαροσκοπική και ρομποτική γαστρική παράκαμψη (bypass).

​ Στα 20 χρόνια λειτουργίας της Κλινικής (το 1994 έγινε η πρώτη λαπαροσκοπική επέμβαση χειρουργικής παχυσαρκίας και το 2006 η πρώτη ρομποτική) η  ιατρική ομάδα  της  πραγματοποίησε πρωτοποριακές επεμβάσεις αποσπώντας διεθνή βραβεία και σήμερα είναι μεταξύ των κορυφαίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής στην Βοστώνη των ΗΠΑ.

Την ομάδα της Κλινικής απαρτίζουν   διακεκριμένοι χειρουργοί, γαστρεντερολόγοι, παθολόγοι, ενδοκρινολόγοι, κλινικοί διατροφολόγοι και ψυχολόγοι υγείας. Όλα τα μέλη της ομάδας διαθέτουν μεγάλη εμπειρία με θητεία σε διάσημα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.

 

πηγές :

http://health.in.gr/news/healthpolicies/article/?aid=1231222282

 

http://www.megamed.gr

Σχολιάστε

Top