Η Κυρά Σαρακοστή

αρχείο λήψης (1)

Από τις Ελπίδα Τερεζάκη και Στέλλα Ψυλλάκη

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 

eikona 2

Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από τα πολύ παλιά χρόνια. Όπως αναφέρει και ο Γεώργιος Μέγας «άλλοτε, που έλειπαν τα  ημερολόγια και ήθελαν να έχουν κάποια αντίληψη του χρόνου στη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, οι άνθρωποι του λαού είχαν βρει ένα εύκολο μέσο’ παρίσταναν τη Σαρακοστή εικονικά σαν Καλόγρια.»
(http://firiki.pblogs.gr/files/f/438784-image026.jpg )

Άρα συμπεραίνουμε ότι είναι μια γυναίκα σαν καλόγρια η οποία δεν έχει στόμα λόγω της νηστείας, τα χέρια της είναι σταυρωτά λόγω της προσευχής, και έχει 7 πόδια τα οποία συμβολίζουν τις επτά βδομάδες από τις Απόκριες μέχρι την Ανάσταση. Δηλαδή η κυρά Σαρακοστή υπήρξε, τρόπον τινά, η ”Βασίλισσα” του νηστίσιμου Σαραντάμερου που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Κάθε Σάββατο κόβουμε και ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι, το οποίο το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο, το βάζουμε μέσα σ’ένα ξερό σύκο ή καρύδι κι όποιος το βρει του φέρνει γούρι!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πρώτος τρόπος: Με μια κόλλα χαρτί σχεδιάζοντας με το ψαλίδι μια γυναίκα η οποία δεν έχει στόμα, έχει ένα σταυρό πάνω στο μαντίλι της, έχει τα χέρια της σταυρωμένα και πάνω από όλα έχει 7 πόδια.

Δεύτερος τρόπος: Με ζυμάρι, μια ειδική ζύμη την οποία φτιάχνουμε με αλεύρι, αλάτι και νερό.

Φυσικά μπορείτε να βάλετε την φαντασία σας και να βρείτε εναλλάχτηκες λύσεις ως προς τα υλικά, π.χ. πηλό, πλαστελίνη. Επίσης  μπορείτε και να την χρωματίστε.

 

Τέλος υπάρχει ένα χαρακτηριστικό τραγουδάκι για την Κυρά Σαρακοστή :

Την Κυρά Σαρακοστή

που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό!

.

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό!

.

Και μετρούσαν τις ημέρες

με τα πόδια της τα εφτά

κόβαν ένα τη βδομάδα,

μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!

 

 

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Σχολιάστε

Top