ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ , ΩΦΕΛΙΜΟ Η΄ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ;

νετ

Της Ευαγγελίας Γραίγου

Τα τελευταία χρόνια, ένα φαινόμενο που έχει καταπλήξει τους ανθρώπους με τα υψηλά ποσοστά του, είναι η χρήση του διαδικτύου και ιδιαίτερα από τους νέους της κοινωνίας μας. Το διαδίκτυο καθώς και τα μέσα που παρέχει αυτό, δίνει την ευχέρεια στους ανθρώπους να κάνουν ευκολότερη τη ζωή τους. Το διαδίκτυο αντιπροσωπεύει ένα χρήσιμο μέσο για τους ανθρώπους τόσο για τη μόρφωση τους , όσο και για την ενημέρωση τους και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων τους. Είναι μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών που μπορεί ο καθένας μας να αξιοποιήσει.

Ένα από τα  μεγαλύτερα  πλεονέκτηματα της χρήσης  του διαδικτύου είναι η καθημερινή ενημέρωση που παρέχει προς τους χρήστες. Οι άνθρωποι μπορούν να μαθαίνουν αρκετά πράγματα, για την οικονομία, μπορούν να παρακολουθούν ειδήσεις και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες που αγοράζουν μετοχές, οι οποίοι πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου, παρακολουθούν μέσω αυτού τις διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια ,εφόσον καταβάλλουν μεγάλα κεφάλαια και επιθυμούν την ενημέρωσή τους.

Το διαδίκτυο βέβαια αποτελεί ένα χρήσιμο μέσο για τους ανθρώπους έως ένα όριο. Κάποιοι βέβαια ξεπερνούν τα όρια στη χρήση του διαδικτύου με αποτέλεσμα να εθίζονται από αυτό χωρίς να συνειδητοποιούν τι τους συμβαίνει. Αρχίζουν να καθιερώνουν ως φυσιολογικό πράγμα ότι όλες οι ενασχολήσεις τους, τα πάντα τους, περιφέρονται και εξαρτώνται από το διαδίκτυο και ό,τι εμπεριέχεται σ αυτό.

Ειδικά οι νέοι στις μέρες μας έχουν ως καθημερινό φαινόμενο και ρουτίνα πλέον, την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο και ιδιαίτερα με τα κοινωνικά δίκτυα ,όπως για παράδειγμα το Facebook , το Τwitter ,το Instagram και πολλά άλλα. Οι νέοι λοιπόν αναλίσκουν το χρόνο τους σε αυτά τα διαδικτυακά μέσα, με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν-σε μεγάλο ποσοστό-οι  σχολικές επιδόσεις τους . Χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη μάθηση  -ειδικά στα χρόνια  που έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πράγματα που θα καθορίσουν τη ζωή τους και το μέλλον τους. Πρέπει να κατανοήσουν οι νέοι να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως «εργαλείο» για τη ζωή τους και όχι ως μία και μοναδική απασχόλησή τους, γιατί μ’ αυτό θα καταφέρουν να έχουν γνώση μόνο στον τομέα του διαδικτύου και στους υπόλοιπους τομείς του βίου τους να είναι αμαθείς. Μολονότι  είναι χρήσιμο το διαδίκτυο , η κατάχρησή του ιδιαίτερα από τους νέους  έχει  σημειωθεί σε  μεγάλο ποσοστό.  Το πιο δυσάρεστο γεγονό είναι ότι  έχει επηρεάσει τη ζωή κάποιων ανθρώπων τόσο , ώστε   αρκετοί έφηβοι- αλλά και ενήλικες -ζουν μόνο με αυτό ! Είναι «θύματα» του διαδικτύου και η ζωή τους πλέον έχει εξαρτηθεί από αυτό.

Είναι γεγονός επίσης πώς  έχουν σημειωθεί αρκετές απάτες και κλοπές μέσα από το διαδίκτυο .Αυτό είναι απ’ τα χειρότερα φαινόμενα που παρατηρούνται  στη σύγχρονη εποχή. Απ’ τη μια πλευρά βέβαια ωφελεί το διαδίκτυο, διότι οι άνθρωποι εξυπηρετούνται με πολλούς τρόπους όπως για παράδειγμα, πληρώνουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους, τους φόρους που βάζει το κράτος, αγορές για τις ανάγκες τους και αυτό είναι που διευκολύνει την κατάσταση στην καθημερινότητα των ανθρώπων .Ωστόσο ,οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου.

Ένα άλλο  αρνητικό φαινόμενο είναι η ψυχολογική βία στο διαδίκτυο, γνωστή με την ονομασία  «cyber -bullying», το οποίο πολλοί έχουν στις μέρες μας υποστεί. Ιδιαίτερα χρήστες νεαρής ηλικίας που έχουν « ψυχοπλακωθεί » από βία μέσω διαδικτύου και κυρίως από σχόλια συμμαθητών τους ή φίλων τους όσο αναφορά την εμφάνισή τους το χαρακτήρα τους ή και γενικά τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους. Το φαινόμενο αυτό, το υφίστανται αρκετά παιδιά και δυστυχώς υπάρχουν πολλές δυσάρεστες συνέπειες από αυτό, που  κάποιες φορές οδηγούν τα θύματα σε ακραίες  αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που φτάνουν ακόμα και στο  ΘΑΝΑΤΟ !! Τα παιδιά  που υποφέρουν από αυτή μορφή  βίας , μη μπορώντας  να αντιμετωπίσουν  την κατάσταση,  οδηγούνται στην απώλεια αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας και με αυτόν τον τρόπο μειώνουν τον εαυτό τους και υποβαθμίζουν την προσωπικότητα τους . Έχουν σημειωθεί ακόμα και περιστατικά αυτοκτονιών και  όλα αυτά  εξαιτίας της άγνοιας  κινδύνου και  της κατάχρησης του διαδικτύου από κάποιους  αλόγιστους  ανθρώπους.

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ενστερνιστούν τις απόψεις επιστημόνων και ειδικών που αναφέρονται σε αυτό το θέμα και κυρίως σε ό,τι αφορά στην από τον εθισμό στο διαδικτύου .Αν μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά το διαδίκτυο και να προφυλάσσονται από τους κινδύνους του  , τα αποτελέσματα θα είναι αίσια τόσο  για την υγεία τους όσο και  για τη μελλοντική τους εξέλιξη και ανάπτυξη , έτσι ώστε να καταφέρουν να μπορούν να ζήσουν όπως ΕΚΕΙΝΟΙ θέλουν και όχι να καθορίζεται η ζωή τους από τον εικονικό  κόσμο του διαδικτύου  !!

Ένα σχόλιο στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ , ΩΦΕΛΙΜΟ Η΄ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ;

  1. Ο/Η Κλεοπάτρα Σωτηρίου λέει:

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Μπράβο!

Σχολιάστε

Top