Με αφορμή ένα κοινωνικό πείραμα …

imagρατσ

από τις Ελευθερία  Κώστα και  Ματίλντα Πέτσι

   Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 , η ActionAid πραγματοποίησε ένα κοινωνικό πείραμα στο κέντρο της Αθήνας σε 2 στάσεις λεωφορείου (Συγγρού- Φιξ), με θέμα το ρατσισμό. Δύο ηθοποιοί, ο ένας από το Μπαγκλαντές κι ο άλλος από την Ελλάδα, προσποιήθηκαν μια σκηνή φραστικής ρατσιστικής επίθεσης.
Οι κάμερες κατέγραψαν τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο

Παρακολουθήστε το  πείραμα :

 

 

   Σε αυτό το πείραμα οι αντιδράσεις των ανθρώπων ήταν αναπάντεχες .Οι διοργανωτές μάλλον  και εμείς –για να είμαστε ειλικρινείς -  περιμέναμε  περισσότερες ρατσιστικές  συμπεριφορές  (μήπως τελικά  είμαστε εμείς οι προκατειλημμένες ;   ) αλλά τελικά αποδείχθηκε το αντίθετο. Η συμπεριφορά των ανθρώπων αυτών ήταν κυρίως συμπονετική και οι περισσότεροι  συμπαραστάθηκαν στο θύμα. Αναμενόμενο  ήταν να υπάρχουν και κάποιες ρατσιστικές αντιδράσεις  μα  ευτυχώς λίγες. Επίσης  ανησυχητικό  κατά τη γνώμη μας ήταν όταν οι άνθρωποι αδιαφόρησαν . Η  αδιαφορία  σε μια τέτοια κατάσταση  μπορεί   να  ενισχύει το ρατσισμό  .

Δείτε τι λένε οι αριθμοί :

 Στο πείραμα συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα 

Σε 8 ώρες επαναλήφθηκε  22 φορές 

4φορές ο κόσμος αδιαφόρησε 

2 φορές τάχθηκε υπέρ του θύτη 

16 φορές υπερασπίστηκε το θύμα 

1 φορά  παρατηρήθηκαν συγχρόνως και  οι δύο αντιδράσεις 

πείραμα

      Από το συγκεκριμένο πείραμα της ActionAid διαπιστώσαμε ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων σε γενικές γραμμές δεν ήταν   ρατσιστική .Θεωρήσαμε πολύ θετικό το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές υπήρχαν άτομα που υπερασπίστηκαν το θύμα και ενοχλήθηκαν πολύ από τη συμπεριφορά του «ρατσιστή» . Όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αδιαφορούμε σε διάφορες ρατσιστικές  καταστάσεις αλλά και σωματικές, λεκτικές επιθέσεις που δέχονται συνάθρωποί μας . Κάτι που πάντα πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι ΟΛΟΙ είμαστε ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα τα οποία κανείς δεν μπορεί να μας τα στερήσει. Όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας ισότιμα ανεξάρτητα από τις διαφορές που ίσως έχουμε, κανείς δεν είναι ίδιος με κανέναν.

Σχολιάστε

Top