Λίγες σκέψεις με αφορμή τον όρο «ρατσισμός»

human_rights1-500x353

 της Ευαγγελίας Γραίγου 

   Με τον όρο «ρατσισμός», εννοούμε στην κυριολεξία το μίσος ή τον φόβο για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας, καθώς και την εχθρική ή και υποτιμητική στάση απέναντί τους,  τις διακρίσεις  και τις προκαταλήψεις  σε  βάρος τους. Τα παραπάνω συνδέονται με την πεποίθηση ότι οι φυλές από τις οποίες προέρχονται τα  άτομα είναι κατώτερες από τη δική μας. Ο όρος ρατσισμός χρησιμοποιείται κατ’ επέκταση και για τις ανάλογες αντιλήψεις και συμπεριφορές προς άτομα διαφορετικά από εμάς, όσον αφορά άλλα διακριτικά γνωρίσματα πέρα από τη φυλή, π.χ. το φύλο, την εθνική/τοπική καταγωγή, την κοινωνική θέση, την κατάσταση της υγείας. Έτσι μπορούμε να μιλάμε για πολλές μορφές /όψεις του ρατσισμού .

  Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι  δε θέλουν είτε δεν μπορούν να δεχτούν το  διαφορετικό ή δεν  έχουν μάθει να το αποδέχονται .Στην κοινωνία όμως θα πρέπει να υπάρχει αυτό που λέμε «Συνύπαρξη με το διαφορετικό» Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνυπάρχουν μεταξύ τους αρμονικά και παράλληλα με ανεκτικότητα . Το να δεχτείς το διαφορετικό, το να θέλεις να γνωρίσεις το διαφορετικό, το να αγαπήσεις το διαφορετικό, σε βοηθάει να γνωρίσεις τον  εαυτό σου και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και συνειδητοποιημένος πολίτης

Είναι σημαντικό  τόσο για Σένα όσο και για τον Άλλο , να μπορείτε να ζήσετε μαζί τους και να  αποδεχτεί κανείς τον Άλλο  γι’ αυτό που είναι, γιατί βασικά έτσι είναι: ΌΛΟΙ ΙΣΟΙ ΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ . Όλοι λέγονται άνθρωποι. Κανείς  δεν πρέπει να κατηγοριοποιείται για το λόγο ότι όλοι έχουν ίσα δικαιώματα.

  Αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσουμε  στην καθημερινή μας ζωή είναι να μπορούμε να ξεχωρίσουμε το σωστό από το καθιερωμένο  και να προσπαθούμε να βοηθήσουμε να καταλάβουν  όσοι  διακρίνουν τους ανθρώπους ότι το να μπορέσεις να ζήσεις με το διαφορετικό είναι ένα όμορφο πράγμα. Έχεις τη δυνατότητα να μάθεις πάρα πολλά καινούρια πράγματα μέσα από τους Άλλους . Αλλά όλα αυτά μόνο αν υπάρχει μυαλό και  θέληση .

 

( Για την αποσαφήνιση του όρου ρατσισμός χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από  τον ιστότοπο   http://foundation.parliament.gr )

Σχολιάστε

Top