Συνέντευξη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του δεκαπενταμελούς .

σχολειο 106

από τις Κωνσταντίνα Χατζηκωνσταντή και  Σέβη Ψυλλάκη

 

Εφ’ όλης της ύλης  μίλησαν στα STARακια  ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς  του σχολείου μας Γιώργος Λυκοπάντης και ο  αντιπρόεδρος  Αντώνης Βεργωτής .Τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα ευγενικά και πρόθυμα να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις μας .Μας είπαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα και είναι  χαρά μας να φιλοξενήσουμε στο περιοδικό μας  τη συνέντευξή τους .

 - Στο  οργανόγραμμα  του 15μελούς  διαβάσαμε πολλά   που μας εντυπωσίασαν αλλά και μας  δημιούργησαν ερωτήματα .Ας ξεκινήσουμε από τα οικονομικά :Που θα χρησιμεύσουν τα  έσοδα που θα προκύψουν από τα λεφτά που θα μαζέψετε ;

-Γιώργος  :Όπως ενημερώσαμε όλα τα παιδιά του σχολείου τα έσοδα που θα προκύψουν από τις δραστηριότητές μας  αλλά και από τη συνδρομή των 2 Є θα διατεθούν  εξ’ ολοκλήρου  για τις ανάγκες του σχολείου  μας .Τώρα , αυτές οι ανάγκες μπορεί να είναι π.χ . για τις κουρτίνες που δεν έχουν κουρτινόξυλα , να ξαναφτιάξουμε το σύστημα ασφαλείας στα παράθυρα  και άλλα πολλά  που θα καταγράψουμε στην επόμενη συνέλευση του 15 μελούς σώματος.

 

 

-Έχετε σκεφτεί κάτι για τα Χριστούγεννα ;Ακούγεται κάτι  για Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ.

Αντώνης : Ναι , ισχύει .Για τα Χριστούγεννα  , ειδικά , θα  γίνει  έκτακτη συνέλευση  όπου θα συζητηθεί   τι  μπορεί να πωληθεί στο  Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ. Θα ενημερώσουμε τους μαθητές σχετικά και θα δούμε τι μπορεί να προσφέρει κάθε γονιός.

Γιώργος:Μια πρώτη γεύση που μπορείτε να πάρετε είναι ότι   οι  γονείς θα προσφέρουν  ένα χριστουγεννιάτικο αντικείμενο και κάποιο γλυκό .Το μόνο σίγουρο είναι αυτό.Το μπαζάρ υπολογίζουμε να γίνει  γύρω στην τελευταία εβδομάδα και την ημέρα που παίρνουμε τους βαθμούς .

-Έχετε κανονίσει κάτι σε σχέση με τα πάρτι;

Αντώνης :Σχετικά με τα πάρτι , το αρχικό πλάνο  ήταν να κάνουμε  τέσσερα πάρτυ .Ένα στην αρχή της χρονιάς , ένα χριστουγεννιάτικο , ένα αποκριάτικο και ένα για το τέλος .Δεν ήταν εφικτό όμως και θα γίνει ένα πάρτι στις 28 Νοεμβρίου  -όπου σας περιμένουμε όλους. Θα κοιτάξουμε  για την Αποκριά .Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και κάποιο έξτρα πάρτι…

Γιώργος: Καταρχήν , 15 μελές δε σημαίνει μόνο πάρτι και οργανογράμματα….Το 15 μελές  είναι οι απόψεις , οι ιδέες  και οι  προβληματισμοί των μαθητών …Για να είμαι ειλικρινής Εγώ είμαι   κατά στο να γίνονται τέτοια πάρτι στα σχολεία , όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια…Εφόσον όμως είναι η μόνη πηγή εσόδων , πρέπει να γίνουν , και θα γίνουν .

-Έχετε σκεφτεί κάποιες δράσεις για την καθαριότητα του σχολείου ;

Γιώργος : Για να παραμείνουν καθαρές οι τάξεις  όπως ενημερώσαμε θα τοποθετηθούν  κούτες  σε όλες τις τάξεις .Η μία θα είναι για πλαστικό , η άλλη για καπάκια .Όταν  γεμίζουν οι επιμελητές τις κάθε τάξης θα φροντίζουν να τις αδειάζουν  στους κάδους  ανακύκλωσης που διαθέτει το σχολείο μας .Όσον αφορά στους κάδους μιλήσαμε με τον κο  διευθυντή και γενικότερα με τους καθηγητές .Αν υπάρξει πρόβλημα  θα συννενοηθούμε με το δήμο και ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση .Για τα καπάκια θα τοποθετηθούν πλαστικές σακούλες ,το θεωρούμε πιο πρακτικό , αφού  θα δοθούν  όλα μαζί στο τέλος της χρονιάς.

-Ποιους κανόνες πρέπει να τηρούν τα παιδιά στο σχολείο ;

Αντώνης :Σχετικά με την καθαριότητα  στις τουαλέτες πρέπει να υπάρχει σεβασμό Το ανακοινώσαμε άλλωστε σε όλες τις τάξεις .Η καινούρια μας καθαρίστρια ,η κα. Ελένη τις καθάρισε και την ευχαριστούμε πολύ. Πρέπει να φροντίζουμε ,ώστε να διατηρούνται καθαρές .

Γιώργος : Όπως ενημερώσαμε το διευθυντή και θα ενημερώσουμε κάποια στιγμή και τα παιδιά  την τελευταία εβδομάδα του σχολείου θα πραγματοποιηθεί εβδομάδα καθαριότητας .Οι μαθητές θα κληθούν να καθαρίσουν την τάξη τους  και το χώρο του σχολείου γενικότερα .

-Τι έχετε να προτείνετε  για τις σχολικές εκδρομές ;

Γιώργος :Σχετικά με τις εκδρομές όπως θα διαβάσατε και στο οργανόγραμμα  προτείνουμε να γίνονται στο στάδιο του Διαγόρα.Ξέρουμε ότι είναι λίγο βαρετό  κυρίως όχι για την πρώτη , αλλά για τα παιδιά της Τρίτης που πάνε για τρία συνεχόμενα χρόνια..Πολλά παιδιά πρότειναν Καρακόνερο ή αρχαίο στάδιο.Είναι όμως δύσκολο για ευνόητους λόγους .Αλλά να ξέρετε πως δε θα γίνονται όλες οι εκδρομές στο στάδιο του Διαγόρα αλλά θα γίνονται  και εκπαιδευτικές εκδρομές όπως ορίζει και ο νόμος…

Αντώνης : Ο λόγος που δεν πάμε  στο Κορακόνερο είναι  ότι θα μείνουμε πολύ λίγο εκεί μία  ώρα να πάμε , μια να επιστρέψουμε ,πολύ λίγος χρόνος απομένει. Ήταν ωραία  στο στάδιο του Διαγόρα ειδικά τη μέρα του αθλητισμού γιατί όλοι το διασκεδάσαμε .Θα μας άρεσε να γίνονται οι εκδρομές έτσι  και να υπάρχει μια σχετική οργάνωση , να υπάρχουν διαιτητές κτλ…

-Έχουμε ενημερωθεί ότι θα δημιουργηθούν κάποια ημερολόγια .Θα μας τα πουλήσετε ;

Γιώργος : Υπάρχει μια διχογνωμία για τα ημερολόγια .Μπορεί να γίνουν μπορεί και όχι Ήταν πρόταση δικιά μου και έγινε oμόφωνα αποδεκτή όταν το πρότεινα –να φωτογραφηθούν τα παιδιά   και να τυπωθούν τα ημερολόγια σε συνεργασία  με κάποιο φωτογραφείο. Στη συνέχεια να πουληθούν .Τώρα όμως υπάρχει μια διαφωνία σχετικά με το αν οι μαθητές θα ήθελαν να αγοράσουν ημερολόγια για το σπίτι τους …Θα το συζητήσουμε αυτό και στην επόμενη συνέλευση.

Αντώνης .Και  εγώ είχα συμφωνήσει όταν ψηφίζαμε αυτό το πλάνο.

-Μάθαμε ότι  υπάρχει  η ιδέα  το σχολείο μας να υιοθετήσει ένα πάρκο .Τι έχετε να μας πείτε γι αυτό ;

Γιώργος : Αυτή την ιδέα  την έκλεψα κατά κάποιο τρόπο από τα παιδιά του λυκείου .Είχαν υιοθετήσει πέρυσι ένα πάρκο , μου άρεσε και γι αυτό το πρότεινα και το ψήφισε και το 15μελές . Θα συνομιλήσουμε με το δήμο , να μας προτείνει ένα πάρκο που είναι παρατημένο και  εμείς θα προσπαθήσουμε να το ανασυγκροτήσουμε πχ να φυτέψουμε δέντρα , να το ποτίσουμε και αυτό να γίνει κυρίως μέσα από τα  προγράμματα που γίνονται στο σχολείο μας  με τους καθηγητές μας .

-Έχετε αποφασίσει  κάτι που  δεν αναφέρεται στο οργανόγραμμα ;

Γιώργος : Έχουμε αποφασίσει  πάρα πολλά που δεν τα ξέρουν ούτε οι καθηγητές .Είναι φυσιολογικό να μην αναγράφονται  όλα και να μην γνωρίζετε τα  πάντα  τώρα. Το μόνο που μπορώ να σας πω αφού έτυχε η συνέντευξη θα σας το πούμε  –και θα ενημερώσουμε και τους  υπόλοιπους  σε λίγο καιρό.Σε κάθε  συνέλευση θα υπάρχει  ένας μαθητής από την Πρώτη τάξη. Δυστυχώς δεν έχει εκλεγεί  κανένα παιδί από την πρώτη .Πρότεινα όμως να υπάρχει  ένας εκπρόσωπος γιατί θεωρώ σωστό να υπάρχει πάντα και ένας μαθητής της πρώτης .Αυτό έγινε αποδεκτό από το σώμα αλλά και τους καθηγητές.

Άλλη μια απόφαση που πήραμε αφορά μόνο την Τρίτη τάξη .Υπάρχει η σκέψη να γίνει μια τριήμερη αποχαιρετιστήρια εκδρομή σε ένα νησί της Δωδεκανήσου ,στην οποία όμως δεν θα εμπλακούν έσοδα  του δεκαπενταμελούς  . Θα συμβάλουν οι γονείς .

-Έχει αποφασιστεί να πραγματοποιήσει το σχολείο μας  κάποια δράση σχετικά με τους μετανάστες ;

Γιώργος :Δράσεις  πρόκειται να γίνουν πάρα πολλές  όχι μόνο εκ μέρους του δεκαπενταμελούς αλλά και με πρωτοβουλία των καθηγητών .Σε συνεργασία με τους καθηγητές είμαστε διατεθειμένοι να συλλέξουμε ρούχα , κουβέρτες , φαγητά για τους ανθρώπους αυτούς που περνάνε δύσκολες ώρες .Παρόμοιες δράσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το σχολείο μας .Πρόκειται να  γίνουν και άλλες δράσεις .Όπως κάθε χρόνο θα  επισκεφτούμε το γηροκομείο. Εφέτος υπάρχει και μια άλλη  ιδέα πιο πρωτοποριακή , δε θα σας πω .Μέχρι τα Χριστούγεννα θα ξέρετε τι είναι.

Αντώνης :Υπάρχουν  πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε αλλά πρέπει να υπάρξει οργάνωση.

-Έχετε κάποια ιδέα για το περιοδικό μας ;

Αντώνης :Για να γίνει πιο δημοφιλές θα μπορούσαμε να αναρτήσουμε στο σχολείο κάποια  σημαντικά θέματα που αναφέρονται στο περιοδικό.

-Τι στόχο έχει το 15 μελές για το σχολείο ;

Γιώργος :Δεν υπάρχει περίπτωση το φετινο 15μελες να μην αφήσει έργο στο σχολείο. Πιστεύω ότι είμαστε το μοναδικό 15μελες  τα τελευταία χρόνια  στο σχολείο που ενδιαφέρεται  αληθινά και έχει ένα όραμα .Να ξέρετε πως εμείς εδώ είμαστε δια φορετικοί και θα συνεισφέρουμε.Ό,τι πρόβλημα έχετε θα προσπαθήσουμε να σας βρούμε και μια λύση.

Αντώνης :Ο στόχος μας είναι εφέτος να περάσει το μήνυμα και στις επόμενες γενιές , σε εσάς στην Πρώτη  , στη Δευτέρα , εσείς θα είστε οι επόμενοι .Θα θέλαμε να σας μεταλαμπαδεύσουμε αυτό που κάνουμε εμείς τώρα , να το κάνετε κι εσείς μετά.

Αντώνης  :Θα ήθελα να προσθέσω ότι  εγω δεν είμαι αντιπρόεδρος  επειδή με επέλεξε το σχολείο , αλλά  επειδή  με επέλεξε το δεκαπενταμελές .Μου ανατέθηκε επίσης και ο ρόλος του συντονιστή στις συνελεύσεις . Θα θελα  να τους ευχαριστήσω επίσημα  για την εμπιστοσύνη τους  , ελπίζω να μην τους απογοητεύσω .

Γιώργος : Είναι πάρα πολύ σημαντική η ιδέα να παίρνετε συνέντευξη από δύο παιδιά που  εκπροσωπούν το σχολείο μας και ελπίζουμε να σας   εκλέξουμε αντιπροσώπους …

-Σας ευχαριστούμε πολύ

Γιώργος , Αντώνης :- Κι εμείς ευχαριστούμε ….

 

 

Ένα σχόλιο στο Συνέντευξη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του δεκαπενταμελούς .

  1. Εξαιρετική συνέντευξη! Μπράβο και στο 15/μελές! Η συνεργασία , ο διάλογος και η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόοδο του σχολείου. Θα είμαστε στο πλευρό σας!

Σχολιάστε

Top