Μπορεί να νιώσει κανείς τα Χριστούγεννα μέσα σε δύσκολες συνθήκες ; (π.χ.πόλεμος , φυσικές καταστροφές , προσφυγιά )Οι μαθητές του Α2 και του Α3 παρουσιάζουν τις απόψεις τους .

war2

οι μαθητές των τάξεων Α2 και Α3 παρουσιάζουν τις απόψεις τους

Εμείς δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε δύσκολες συνθήκες και  να χαρούμε τα Χριστούγεννα,  επειδή δεν τις έχουμε περάσει. Ενώ άλλοι άνθρωποι που ζουν σε τέτοιες συνθήκες  αυτοί νιώθουν περισσότερο τη μαγεία των Χριστουγέννων σε  σχέση με εμάς που την έχουμε απλόχερα .Άρα παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζουν , καταλαβαίνουν τα Χριστούγεννα.

Μαρίνα,  Ευανθία , Ελένη , Τσαμπίκα -Α2

 

Πόλεμος –Χριστούγεννα :Άραγε μπορούν να συνδυαστούν ;

Κατά την  δική μας άποψη  ,  αυτό εξαρτάται από το μέρος διαφυγής .Δηλαδή  κάποιοι μπορεί να έχουν  ένα μέρος να προστατευτούν , ενώ άλλοι είναι αφύλακτοι στους κινδύνους του πολέμου .Αν υπάρχει καταφύγιο , φυσικά οι  άνθρωποι μπορούν να νιώσουν τα Χριστούγεννα , να  είναι ασφαλείς και να περνάνε  τις μέρες τους με συγγενείς .Ενώ αν είναι αφύλακτοι  είναι δύσκολο να νιώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων  γιατί θα χάνονται  πολλές ανθρώπινες ζωές  συγγενών και φίλων , έτσι κάποιο θα  μένουν μόνοι .Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε αδύνατο τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Μαρία , Γαλήνη , Αφροδίτη , Εριλντ -Α2

 

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες ο άνθρωπος δεν μπορεί να νιώσει τα Χριστούγεννα .Αρχικά , εάν υπάρξει πόλεμος σε μια χώρα κανείς δε θα περάσει ωραία τα Χριστούγεννα .Επίσης  αν γίνει μια   φυσική καταστροφή όπως κατακλυσμός κτλ. Πάλι οι άνθρωποι δε θα νιώσουν τα Χριστούγεννα  , διότι θα έχουν διάφορα προβλήματα. Τέλος υπάρχει και  η φτώχεια. Πολλά παιδιά βρίσκονται στο δρόμο χωρίς φαγητό και στέγη .Έτσι με αυτά τα προβλήματα ο άνθρωπος δε νιώθει τίποτα .

Φίλιππος , Νίκος , Άγγελος , Πάολο -Α2

 

Όταν κάποιος βιώνει  δύσκολες συνθήκες όπως  πόλεμο , προσφυγιά  κτλ  είναι εξαιρετικά δύσκολο να νιώσει και  να γιορτάσει τα Χριστούγεννα .  Όταν κάποιος  αναγκάζεται να ζει κάτω από τέτοιου είδους συνθήκες  δεν έχει τη δυνατότητα να γιορτάσει τα Χριστούγεννα , επειδή έχει άγχος μην τυχόν και συμβεί  κάποια καταστροφή ή γενικά κάτι κακό .Επίσης , αν κάποιος  άνθρωπος ζει σε καιρούς οικονομικής κρίσης  και έρχεται αντιμέτωπος με σοβαρά οικονομικά προβλήματα  .Πολλοί αναγκάζονται να ζητάνε βοήθεια από τους άλλους για να επιβιώσουν ή μπορεί ακόμα και να καταλήξουν   άστεγοι  στα πεζοδρόμια και στους δρόμους .Άρα, καταλαβαίνουμε ότι κάτω από δύσκολες συνθήκες   είναι αδύνατο να νιώσει κανείς τα Χριστούγεννα.

Νικίας , Δέσποινα , Ντιλέκ , Λευτέρης , Μιχάλης -Α2

 

Μια εναλλακτική απάντηση…

Το Δεκέμβρη του  1940  η οικογένεια Βενσκίσκη ήθελε να γιορτάσει κανονικά τα Χριστούγεννα , αλλά τότε άκουσαν τη σειρήνα του πολέμου .Αυτό σήμαινε ότι  έπρεπε να κρυφτούν στα πατάρια για να μην σκοτωθούν .Αλλά η οικογένεια Βενσίσκη είχε ετοιμάσει το Χριστουγεννιάτικο δείπνο και ήθελαν να το χαρούν έστω και  για λίγο. Η σειρήνα χτύπησε και προειδοποίησε άλλες τρεις φορές .Τότε έπεσε μια βόμβα  στο σπίτι  της οικογένειας Βενσίσκη .Όλοι πέθαναν εκτός από τον σκύλο των Βενσίσκη.

Ιορδάνης , Ματούλα , Πόπη , Κώστας , Τσαμπίκα -Α2

war

Τα Χριστούγεννα πιστεύουμε ότι μπορούν να τα νιώσουν όλοι οι άνθρωποι , ακόμα κι αν υπάρχει κάποιος πόλεμος ή οικονομική κρίση .Τα Χριστούγεννα ενώνουν όλους τους ανθρώπους και τους φέρνουν πιο κοντά. Γι αυτό πρέπει να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα  παρ όλες τις δυσκολίες  που μπορεί να περνάμε  αλλά ακόμα  και αν δεν περνάμε  τίποτα από αυτά  τα προβλήματα  πρέπει να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα σαν καλοί Χριστιανοί .Τα Χριστούγεννα είναι η πιο ωραία εποχή του χρόνου.

Άγγελος , Μπάμπης , Πανορμίτης , Ντιαν -Α3

 

Πολλοί άνθρωποι   σε  χώρες που έχουν πόλεμο  δεν μπορούν να νιώσουν τις γιορτές , το καλοκαίρι και γενικότερα όλη τους τη ζωή. Τα Χριστούγεννα όπως και όλες οι άλλες γιορτές   είναι σαν να μην υπάρχουν γι αυτούς .Δεν  μπορούν  να τα χαρούν  γιατί πρέπει να βρίσκουν  καταφύγια και να κρύβονται  επειδή πολλοί συγγενείς  και φίλοι του έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο   προσπαθώντας να ξεφύγουν από αυτό το απαίσιο πράγμα .Επίσης πολλοί έχουν χάσει τα λεφτά τις οικονομίες   , τις δουλείες τους , την περιουσία τους .Άρα , δεν μπορούν διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ούτε κάποια χριστουγεννιάτικα αντικείμενα και δώρα για νιώσουν έστω και λίγο τα Χριστούγεννα.

Γεωργία , Άννα , Αλέξανδρος , Λευτέρης , Άγγελος -Α3

 

Δε γίνεται να νιώσει κανείς τα Χριστούγεννα μέσα σε δύσκολες συνθήκες .Αυτό  γίνεται   επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν  την οικονομική δυνατότητα και δεν είναι χαρούμενοι. Επίσης  μπορεί να έχουν πόλεμο  και να μην μπορούν να γιορτάσουν. Δεν είναι δυνατόν να νιώθουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο τα Χριστούγεννα  εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας .

Δωροθέα ,Αϊφέρ, Σάββας , Νίκος -Α3

Τα Χριστούγεννα είναι  μια γιορτή που πρέπει να ζει όλος ο κόσμος χαρούμενα και με την οικογένειά του .Πολλές οικογένειες προσφύγων δεν έχουν όμως την πολυτέλεια να τα γιορτάσουν όπως εμείς και ζουν σε καλύβες , στα παγκάκια στους δρόμους …

Βούλα ,Δέσποινα , Μιχάλης , Βασίλης -Α3

Σχολιάστε

Top