Ρώσικα Χριστούγεννα

ρώσικα

της Ελένης Μιχαηλίδου

   Οι Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα  με το παλιό ημερολόγιο ,7 Ιανουαρίου .Τότε στις 7 Ιανουαρίου 00.00 πάνε στην εκκλησία και το πρωί που τελειώνει η λειτουργία πάνε σπίτια του και τρώνε όλοι μαζί.

  Την παραμονή των Χριστουγέννων λένε τα κάλαντα μόνο τραγουδώντας ,δεν είναι σαν εμάς με τρυγονάκι αυτοί μόνο τραγουδούν. Επίσης την παραμονή οι ελεύθερες γυναίκες κάνουν κάτι που λέγεται <<μαντείο>>. Το μαντείο γίνεται με διάφορους τρόπους όπως οι γυναίκες δεν τρώνε όλοι μέρα , το βράδυ τρώνε κάτι αλμυρό και όποιον δουν στο όνειρο τους να τις φέρνουν νερό αυτός  θα είναι ο άντρας τους .Επίσης άλλο ένα μαντείο που κάνουν είναι ,σένα σπίτι μαζεύονται άντρες και γυναίκες ελεύθεροι ,ανάλογα ποσά άτομα είναι τόσα φλιτζάνια θα έχουν. Το κάθε φλιτζάνι έχει μέσα κάτι διαφορετικό όπως ένα δαχτυλίδι (συμβολίζει τον γάμο),κέρματα (συμβολίζει τον πλούτο),ψωμί (συμβολίζει τα καλά οικονομικά),ζάχαρη(συμβολίζει την χαρά),κρεμμύδι (συμβολίζει το κλάμα),το αλάτι (συμβολίζει την γρουσουζιά)και το νερό (συμβολίζει πως δεν θα αλλάξει τίποτα),όλοι έχουν κλειστά μάτια και ανάλογα ποιο φλιτζάνι θα πάρεις αυτό θα κανείς και την νέα χρόνια.                                                

  Οι Ρώσοι για τα Χριστούγεννα τρώνε γαλόπουλα ή πάπια γεμιστή με υπόλοιπα συνηθισμένα φαγητά τα οποία τα φτιάχνουν πάντα οι γυναίκες.

Σχολιάστε

Top