Τα ροζ δελφίνια

αρχείο λήψης

της Δέσποινας Κυπριώτη

Τα ροζ δελφίνια είναι ένα πανέμορφο είδος δελφινιού . Ονομάζονται αλλιώς και Μπότο και όπως το ονομάζουν στο Περού bufo Colorado. Έχoυν συγγένεια πρώτου βαθμού με τα δελφίνια και τις φάλαινες και είναι το μεγαλύτερο δελφίνι του γλυκού νερού. Τρέφονται με μαλακόστρακα, γατόψαρα, πιράνχας και ψάρια που ψαρεύουν στα θολά νερά. Μπορούν να κυνηγήσουν το ίδιο καλά, και την μέρα και την νύχτα, γιατί το σόναρ του το διευκολύνει στην ανίχνευση των διαφόρων εμποδίων. Διαφέρουν αρκετά με τα κοινά δελφίνια των ωκεανών  Πρώτα από όλα είναι μεγαλύτερα από τα κοινά δελφίνια ! Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Αντί για ραχιαίο πτερύγιο έχουν μια καμπύλη. Επίσης η ουρά τους είναι επίσης μεγαλύτερη από των άλλων δελφινιών. Ο εγκέφαλός τους είναι 40% μεγαλύτερος από τους ανθρώπου!!! Το ρύγχος τους είναι επίσης μεγαλύτερο από των άλλων δελφινιών για να πιάνουν ποιο εύκολα τα γλιστερά ψάρια και μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του έως 180 μοίρες!

Το χρώμα τους είναι ανοιχτό ροζ λόγο των τροφών που ψαρεύει, με γκριζωπά κομμάτια που εναλλάσσονται αρμονικά και το κάνουν να δείχνει υπέροχο!! Το θηλυκό γεννά ένα μωρό κάθε χρόνο,μετά από 9 έως 12 μήνες κύηση, την περίοδο της πλημμύρας (από Μάρτιο έως Απρίλιο). Η διάρκεια ζωής τους είναι άγνωστη, αλλά εκτιμάτε ότι ζουν 15 με 17 χρόνια. Κατοικούν στον Αμαζόνιο, κάτω από τα θολά νερά του, καθώς και στους παραπόταμούς του, που διατρέχουν μεγάλο μέρος της νότιας Αμερικής

Όμως πανέμορφο αυτό ζώο κινδυνεύει! Οι άνθρωποι ρίχνουν στον Αμαζόνιο χημικές ουσίες που καταστρέφουν όλο το οικοσύστημα και μαζί με αυτό, το ροζ δελφίνι.

πηγη:news.247.gr

Σχολιάστε

Top