Η ζωή στα χρόνια της Ιταλοκρατίας : Μαρτυρία

εμπωνα

του Φίλιππου Λάνδρου

Οι συνθήκες διαβίωσης στα Δωδεκάνησα την περίοδο της Ιταλοκρατίας ήταν πολύ σκληρές. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα αφηγείται στο περιοδικό μας ηλικιωμένος Ροδίτης  ο οποίος θέλησε να   παραμείνει ανώνυμος .

 

Κάτω από ποιές συνθήκες ζούσατε στην περίοδο της Ιταλοκρατίας;

 

Οι συνθήκες ήταν άσχημες,καθώς κυριαρχούσε αναστάτωση.Κάθε μέρα χτυπούσαν σειρήνες και μετά από 10 λεπτά έπεφταν βόμβες και οι Ιταλοί κάνανε συνεχώς επιθέσεις.Ακουγόντουσαν καθημερινά κραυγές και δεν υπήρχε ούτε μια στιγμή που να μην έβλεπες νεκρούς στον δρόμο.

Υπήρχαν στιγμές <<ελευθερίας>>;

Φυσικά.Πολύ άνθρωποι είχαν την δυνατότητα να μετακινούνται σε άλλες περιοχές ,ώστε να ολοκληρώσουν κάποια δουλειά τους, μόνο όμως αν έπαιρναν άδεια από τους Ιταλούς κι αυτοί θεωρούσαν πως η δουλειά των ανθρώπων ήταν ωφελήσιμη για αυτούς.

Έχετε βιώσει κάτι εσείς ή κάποιος συγγενής σας εκείνη την περίοδο;          Όχι εγώ αλλά ο πατέρας μου ο οποίος δούλευε για τους Ιταλούς.Δούλευε καθημερινά στα λιμάνια κι επισκεύαζε ή δημιουργούσε βάρκες για την μετακίνησή τους. Όμως ήταν ένας από τους οποίους οι Ιταλοί δεν επέτρεπαν να ταξιδεύει σε άλλες περιοχές.Έτσι ο πατέρας μου αν και κουρασμένος έπρεπε να υπηρετεί τους Ιταλούς.Παρότι δούλευε για αυτούς οι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν ως κατάσκοπό τους διότι ό,τι έπαιρνε το αυτί του,το έλεγε στους συμπατριώτες του.

ιτ1

Σχολιάστε

Top