“Ενα περιστατικό από τα χρόνια της Ιταλοκρατίας στη Συμή.

7η4

της Ευανθίας Κυπριώτη

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή για μένα η ζωή ενός πολύ αγαπημένου μου προσώπου, του παππού μου. Είναι περίπου 88 χρονών και έχει ζήσει μία περιπετειώδες ζωή γεματή ταξίδια και πολλές στιγμές δράσης.

Γεννήθηκε σε ένα πολύ μικρό και όμορφο νησί, τη Σύμη το 1929.Την εποχή εκείνη υπήρχε Ιταλοκρατία, και προερχόταν από μία πολυμελή οικογένεια με πάρα πολλά αδέρφια.Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν καταφέραν να επιβιώσουν.

Μια εντυπωσιακή ιστορία όπου μου έχει περιγράψει ο παππούς μου είναι όταν την εποχή εκείνη όπου είχαν φύγει οι Γερμανοί και το νησί είχε περάσει στα χέρια των Ιταλών το νησί δεν είχε δρόμους παρά μόνο χωματόδρομους ,αγκάθια και πέτρες. Τότε τα πόδια των κατοίκων του νησιού ήταν ματωμένα.

Μια μέρα ο παππούς μου είχε πάει μαζί με τα αδέρφια του να μαζέψει ξύλα. Καθώς επέστρεφε στο σπίτι του ,μόνος του αφού είχε μείνει τελευταίος, τον πλησίασε ένας Ιταλός ,τον κοίταξε στα μάτια και τον ρώτησε, γιατί είναι τα πόδια του ματωμένα , (στα ιταλικά αφού τα παιδιά μαθαίναν ιταλικά στο σχολείο).Ο παππούς μου του απάντησε επειδή τα εδάφη μας είναι ρημαγμένα από τους Γερμανούς.Τότε την επόμενη ημέρα ο Ιταλός έψαχνε τον παππού μου και αφού τον βρήκε του έδωσε ένα ζευγάρι ολοκαίνουργια παπούτσια.Αλλά πριν του τα δώσει του είπε αυτό να μείνει μεταξύ τους.

Από αυτό το περιστατικό που μου αφηγήθηκε ο παππούς μου ήθελε να ότι μου πει οι Ιταλοί δεν ήταν τόσο κακοί όσο τους περιγράφουν οι σημερινοί άνθρωποι.Αλλά μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν άτομα όπου τηρούσαν αυστηρά τους νόμους.

Παρ’όλες αυτές τις δυστυχίες που έχουν περάσει όλοι αυτοί οι ανθρώποι του νησιού δεν έχει σταματήσει να είναι ένας από τους σπουδαιότερους προορισμούς για τους Ιταλούς αυτό το πανέμορφο νησί η ΣΥΜΗ .

7η4

 

συμη

Σχολιάστε

Top