ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!

Στη σημερινή εποχή, συχνό φαινόμενο αποτελεί ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου, ευρέως γνωστός και ως cyberbullying. Συχνά οι νέοι ωθούνται στο να ασκήσουν διαδικτυακό εκφοβισμό εξαιτίας της βίωσης έντονων συναισθημάτων, όπως θυμός, λύπη, στενοχώρια και άλλα. Εξάλλου το διαδίκτυο, τα έξυπνα τηλεφώνα και τα κοινωνικά δίκτυα εκμηδενίζουν κάθε απόσταση. Ένα ακόμα σημαντικό αίτιο του διαδικτυακού εκφοβισμού καθίστανται οι προβληματικές σχέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον ενός ατόμου, καθώς και μια ευρύτερη κοινωνική αποστασιοποίησή του ή και μια έχθρα προς την κοινωνία και τα μέλη της. Πολλοί αναρωτιούνται, βέβαια, ποιες μπορεί να είναι μερικές από τις συνέπειες και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου.

Ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου συνδέεται άρρηκτα με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία του θύματος. Ειδικότερα, η αυτοεκτίμησή του πλήττεται σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα η αυτοπεποίθησή του να υφίσταται μείωση. Παράλληλα, το άτομο αρχίζει να κάνει αρνητικές σκέψεις για τον χαρακτήρα του και την εμφάνισή του με αποτέλεσμα να βλάπτονται οι κοινωνικές του δεξιότητες. Μια σημαντική επίπτωση του cyberbullying αποτελεί και η αυτοκτονία, η οποία πολλές φορές θεωρείται από το θύμα ως η μοναδική λύση στο πρόβλημά του. Τέλος, άτομα που δέχτηκαν διαδικτυακό εκφοβισμό σε νεαρή ηλικία ενδέχεται να παρουσιάσουν μεγαλύτερη αστάθεια στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ή ακόμα και κοινωνική απομόνωση, στο μέλλον. Έτσι λοιπόν, συμπεραίνει κανείς, πως ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει ποικίλες συνέπειες στην ψυχική υγεία του θύματος.

Η συνειδητοποίηση των σοβαρών επιπτώσεων του cyberbullying στον ψυχισμό του ανθρώπου καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμησή του. Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή διαδραματίζει η αντίδραση του θύματος, η οποία μερικές φορές είναι προτιμότερο να είναι μετριοπαθής. Το να αγνοήσει κανείς τον εκφοβιστή του, συγκρατώντας τα λόγια και τις αντιδράσεις του και μένοντας ήρεμος καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό. Με τον τρόπο αυτό, γνωρίζοντας πως κύριος στόχος των εκφοβιστών είναι να κάνουν τα θύματά τους να χάσουν την ψυχραιμία τους, κατανοεί κανείς καλύτερα ότι όταν το θύμα δεν παραμείνει ψύχραιμο, στην ουσία παραδίνεται στον θύτη. Μια ακόμα αποτελεσματική αντίδραση του θύματος αποτελεί ο αποκλεισμός του αποστολέα. Πριν από αυτό, χρήσιμο είναι να αποθηκευτούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, να κρατηθούν, συνεπώς, τα επιθετικά γραπτά μηνύματα, τα άμεσα μηνύματα, τα email, οι αναρτήσεις σε μπλογκ ή σε κοινωνικά δίκτυα, τα φωνητικά μηνύματα και οτιδήποτε άλλο έχει λάβει από τον εκφοβιστή του για αξιοποίηση από τις αρμόδιες αρχές. Τέλος, υποδειγματική συμπεριφορά θα ήταν και να πει κανείς στον εκφοβιστή να σταματήσει, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα χωρίς συναισθηματισμούς, που να του ξεκαθαρίζει την στάση του και τις απόψεις του.

Υπάρχουν λοιπόν, τρόποι αντίδρασης που μπορούν να συντελέσουν στο να σταματήσει κανείς την παρενόχληση ή τουλάχιστον να μειώσει σημαντικά την επίδραση που έχει ο εκφοβισμός σε εκείνον. Ο εκφοβισμός εξάλλου δεν έχει  καμία θέση σε μια κοινωνία, της οποίας κύριο γνώρισμα είναι πλέον η αναγνώριση και η αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και η ισότητα και ο σεβασμός μεταξύ όλων των ανθρώπων.

ΜΑΡΙΛΙΑ ΚΟΝΔΥΛΟΓΙΑΝΝΗ Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης