ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ…ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Αν και έχουμε συνδέσει τα Χριστούγεννα με κρύο, χιόνι, χαρούμενες οικογενειακές στιγμές γύρω από το τζάκι και χειμώνα πάνω απ’ όλα, όλα αυτά δεν ισχύουν σε όλες τις χώρες. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι προτιμούνScreenshot_2 μια δροσερή βουτιά στις παραλίες παρά να παραμένουν στο σπίτι τις γιορτινές ημέρες, φορώντας  ζεστά ρούχα και απολαμβάνοντας μια ζεστή σοκολάτα.

Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, για τους ανθρώπους εκεί, οι οποίες τελειώνουν στις αρχές του Φεβρουαρίου. Βέβαια τα ήθη και τα έθιμα δεν διαφέρουν τόσο από αυτά της Ευρώπης και της Αμερικής, αντίθετα θα λέγαμε ότι μοιάζουν αρκετά σε εκείνα της Αγγλίας, λόγω κοινής ιστορίας. Αλλά λόγω των διαφορετικών θερμοκρασιών έχουν δημιουργηθεί και κάποια ιδιαίτερα και διαφορετικά έθιμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η επίσκεψη όσο των ντόπιων όσο και του τουριστικού πληθυσμού στις παραλίες, για ένα χριστουγεννιάτικο ‘’πικ-νικ’’, ενώ ο Father Christmas, με μαγιό και γυαλιά ηλίου,  δίνει χαρά στα παιδιά χαρίζοντας τους δώρα.  Ακόμα την παραμονή των Χριστουγέννων υπάρχει ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο ο Screenshot_3πατέρας της οικογένειας τοποθετεί ένα κερί μπροστά στο παράθυρο, το οποίο ανάβει το μικρότερο παιδί της οικογένειας, ώστε να καλωσορίσουν τον Ιωσήφ, την Παναγία και τον νεογέννητο Ιησού κι έπειτα επισκέπτονται την εκκλησία. Επίσης μία ακόμα συνήθεια των Αυστραλών είναι να μην χρησιμοποιούν την τηλεόραση τις μέρες των Χριστουγέννων, εκτός από το απόγευμα της 25ης Δεκεμβρίου για να παρακολουθήσουν το χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Βασίλισσας.

Την επόμενη ημέρα ,στις 26 Δεκεμβρίου,  οι κάτοικοι συνηθίζουν να κάνουν μπάρμπεκιου στη παραλία, με θαλασσινά όπως αστακούς και γαρίδες, όπως επίσης τρώνε και δροσερές σαλάτες και ψητά λαχανικά, ενώ για γλυκό σερβίρουν τα παραδοσιακά τους γλυκά, την ‘’πάβλοβα’’ και την ‘’πουτίγκα’’. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται ένας αγώνας γιοτ από το Σίδνεϋ στο Χόμπαρτ της Τασμανίας.

Στην Αυστραλία  αντί τα παιδιά να προσφέρουν στον Άγιο Βασίλη, ο οποίος του επισκέπτεται με καγκουρό, γάλα και μπισκότα προτιμούν την μπύρα και το λικέρ.Screenshot_4

Τέλος ένα αξιοσημείωτο έθιμο στη Αυστραλία είναι η συγκέντρωση των πολιτών σε ένα πάρκο, οι οποίοι κρατούν αναμμένα καντήλια, που είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτόν τον σκοπό. Σε όλα τα πάρκα βρίσκεται κι από μία χορωδία ντυμένη στα λευκά, η  οποία μαζί με τον κόσμο τραγουδά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η γιορτή αυτή τελειώνει τα μεσάνυχτα όπου όλοι συγκεντρωμένοι  άνθρωποι εκεί τραγουδούν το σκωτσέζικο τραγούδι ‘’Audl Lang Syne’’. Το υπαίθριο αυτό έθιμο ονομάζεται ‘’Κάλαντα στο φως των κεριών’’ και μοιάζει αρκετά με την δική μας Πασχαλινή, βραδιά της Ανάστασης. Ακόμα μία συνήθεια των Αυστραλών τα Χριστούγεννα, είναι η εύρεση του  ‘’τυχερού σκαθαριού’’. Το έθιμο αυτό μοιάζει ιδιαίτερα με το παιχνίδι των Άγγλων το Πάσχα όμως τώρα αντί τα παιδιά να προσπαθούν να εντοπίσουν αυγά, προσπαθούν να εντοπίσουν ένα σκαθαριού. Οι μικροί ‘’κυνηγοί’’ μπορούν να βρουν το σκαθάρι πάνω στα φύλλα ενός δέντρου σε μορφή Χριστουγεννιάτικου στολιδιού. Ο   πρώτος ‘’πιτσιρίκος’’ που θα βρει τα σκαθάρι θα είναι ο ευνοούμενος από την τύχη όλη την υπόλοιπη χρονιά. Η επιλογή αυτού του εντόμου έγινε, διότι το συγκεκριμένο έντομο εμφανίζεται στην Αυστραλία την περίοδο των γιορτών.

Επομένως στην Αυστραλία, μπορεί οι άνθρωποι να αναγκάζονται να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα παρέα με ένα αντηλιακό παρά με μια ζεστή κούπα κακάο, αυτό όμως δεν επηρεάζει  το γεγονός ότι μπορούν να έχουν τα δικά τους ήθη και έθιμα κι ας  είναι διαφορετικά από τα δικά μας.

    Ζαφείρη Παναγιώτα - Κουβελιώτη Σοφία Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης