ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Screenshot_29Ένα από τα κορυφαία μουσεία της Αθήνας είναι το μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας. Το μουσείο άρχισε να λειτουργεί στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το 1981, ενώ η συλλογή των εκθεμάτων άρχισε το 1835 και περιελάμβανε ζώα, φυτά, ορυκτά – πετρώματα και άλλα. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως είναι το αρχαιότερο και το πλουσιότερο σε ευρήματα μουσείο της Ελλάδας, στο είδος του. Επιπλέον, το μουσείο αυτό διαθέτει σύστημα εικονικής περιήγησης, ώστε να γίνει πιο φιλικό στους επισκέπτες. Επομένως, πιστεύω πως αυτό το μουσείο είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια και προκαλεί το ενδιαφέρον σε μικρούς και μεγάλους.

Το μουσείο αυτό περιλαμβάνει πολλά και εντυπωσιακά εκθέματα παλαιοντολογίας. Αρχικά, ο επισκέπτηςScreenshot_30 μπορεί να θαυμάσει θραύσματα από σκελετούς προϊστορικών ζώων αλλά και ολόκληρα απολιθώματα, όπως αυτό του Mene Psarianozi ενός απολιθωμένου ψαριού ηλικίας περίπου 7 εκατομμυρίων ετών. Επιπλέον, το αντίγραφο του Μοσάσαυρου ( δεινόσαυρος που έζησε στους ωκεανούς πριν 70 εκατομμύρια χρόνια) είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Τέλος, χάρη στις αναπαραστάσεις των ζώων μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος των προϊστορικών ζώων κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει δέος. Επομένως, πιστεύω πως τα εκθέματα αυτά θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον αλλά και το θαυμασμό σε μικρούς και μεγάλους.

Εκτός όμως από το τμήμα της παλαιοντολογίας υπάρχει και το τμήμα της ζωολογίας. Εκεί παρουσιάζονται αναπαραστάσεις αλλά και βαλσαμωμένα ζώα της σημερινής πανίδας. Επιπλέον, ο επισκέπτης θαυμάζει ερπετά, αμφίβια, θηλαστικά αλλά και πτηνά κάθε είδους. Τα εκθέματα αυτά είναι τοποθετημένα σε βιτρίνες Screenshot_32με προσομοιώσεις του φυσικού τους περιβάλλοντος. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως πολλά ζώα βρέθηκαν σε άλλες ηπείρους και μεταφέρθηκαν στο μουσείο. Επομένως, πιστεύω πως και το τμήμα ζωολογίας είναι εξίσου ενδιαφέρον με αυτό της παλαιοντολογίας.

Με μια επίσκεψη σε αυτό το μουσείο κερδίζει κανείς πολλά. Αρχικά, γνωρίζει τα παλαιότερα είδη πανίδας και τα συγκρίνει με τα σημερινά. Επίσης, διευρύνει τους ορίζοντές του, αναπτύσσει, κριτική σκέψη και παράλληλα ευαισθητοποιείται για το σημερινό περιβαλλοντολογικό πρόβλημα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το μουσείο διοργανώνει δραστηριότητες, οι οποίες βοηθούν τους επισκέπτες να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Συμπερασματικά, πιστεύω πως αυτό το μουσείο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν την προϊστορική, αλλά και τη σημερινή πανίδα, κάτι που βρίσκω ιδιαίτερα σημαντικό.

Καλογερόπουλος Νικόλας Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης