Μουσείο Σύγχρονης Αφρικανικής Τέχνης του Zeitz

Το Μουσείο Σύγχρονης Αφρικανικής Τέχνης του Zeitz (Zeitz Museum of Contemporary Art Africa), γνωστό και με την συντομογραφία Zeitz MOCAA, είναι το μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό μουσείο, στο οποίο παρουσιάζονται κομμάτια σύγχρονης τέχνης από την Αφρική και τη διασπορά της, είτε με προσωρινές Screenshot_34εκθέσεις είτε με μόνιμες συλλογές.  Βρίσκεται στην πόλη Κέιπ Τάουν, της Νότιας Αφρικής και ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια προετοιμασίας, το κτήριο άνοιξε επίσημα στις 22 Σεπτεμβρίου του 2017, έχοντας προπωλήσει 24.000 εισιτήρια, μόλις για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του.

Tην αρχική ιδέα για τη δημιουργία αυτού του εξαίρετου μουσείου, την είχε ο Γερμανός φιλάνθρωπος Jochen Zeitz, ο οποίος μαζί με το όνομα του, δάνεισε μία ικανοποιητικά μεγάλη καλλιτεχνική συλλογή του προς έκθεση. Την αρχιτεκτονική του κτηρίου ανέλαβε ο Βρετανός αρχιτέκτονας Thomas Heatherwick, o οποίος έλαβε αμέτρητες θετικές κριτικές για την δουλειά του, αφού το ίδιο το μουσείο χαρακτηρίστηκε και ως «ο καθεδρικός της αφρικανικής τέχνης».  Πιο συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις 9.500 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνουν εννέα ορόφους, εκ των οποίων τα 6.000 τετραγωνικά μέτρα τους αξιοποιούνται αποκλειστικά για εκθεσιακό χώρο, με περίπου 80 γκαλερί. Επιπλέον, υπάρχει ένας κήπος με διάφορα γλυπτά, έναScreenshot_34 εστιατόριο, μία καφετέρια και ένα πωλητήριο.  Τέλος, τον Μάρτιο του 2017 άνοιξε και το Silo Hotel, στο υψηλότερο τμήμα του κτίσματος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις εγκαταστάσεις του μουσείου στεγάζεται και το Κέντρο Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, το οποίο συνεργάζεται με ένα πρόγραμμα τέχνης, ονόματι Lalela, που πραγματοποιείται ύστερα από το σχολείο σε εβδομαδιαία βάση και παρέχει στα παιδιά από 6 ετών ως και τους έφηβους αποφοίτους γυμνασίου ένα ασφαλές μέρος, καθώς εκείνες τις ώρες είναι ευάλωτα σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Αναμφισβήτητα λοιπόν, αξίζει κάθε ταξιδιώτης που επέλεξε ως προορισμό του το  ηλιόλουστο Κέιπ Τάουν, να επισκεφθεί το Μουσείο Σύγχρονης Αφρικανικής Τέχνης του Zeitz, αφού με τα εκθέματα του θα περιηγηθεί στην εκσυγχρονισμένη κουλτούρα του αφρικανικού πολιτισμού, θα ανταλλάξει απόψεις, θα εμπνευστεί και θα περάσει ποιοτικά τον χρόνο του!

Ελισάβετ-Νεκταρία Καραγκούνη Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης