ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Τα hybrid ή αλλιώς στα ελληνικά υβριδικά αυτοκίνητα, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εφεύρεση για την ανθρωπότητα. Κατατάσσονται μεταξύ βενζινοκίνητων και ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, καθώς είναι αυτοκίνητα με δύο κινητήρες, έναν βενζινοκίνησης και έναν ηλεκτροκίνησης. Η ύπαρξη δύο κινητήρων έχει επιπτώσεις βέβαια στο βάρος του αυτοκινήτου.

Ο κινητήρας ηλεκτροκίνησης των υβριδικών αυτοκινήτων (όπως φαίνεται στην εικόνα) έχει την δυνατότητα ναScreenshot_7 χρησιμοποιηθεί για μια απόσταση λίγων χιλιομέτρων, αντί για 600 και παραπάνω χιλιόμετρα αυτονομίας που έχουν καταφέρει οι μεγάλοι ηλεκτρικοί κινητήρες. Στα υβριδικά αυτοκίνητα δεν δίνουν έμφαση σε πολύ μεγάλη αυτονομία επίτηδες. Κατά τη μετακίνηση το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί τον βενζινοκίνητο κινητήρα ή λειτουργεί παράλληλα με τον ηλεκτροκινητήρα, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου, κάτι αρκετά σημαντικό για την οικονομία ενός σπιτιού στις μέρες μας, αλλά και για το περιβάλλον.

Φορτίζουν κατά την μετακίνηση με τους παρακάτω δύο τρόπους:

  • Αφήνοντας το γκάζι, δηλαδή αφήνοντας το αυτοκίνητο να κυλίσει.
  • Πατώντας σιγά-σιγά το φρένο, με άλλα λόγια χωρίς να σταματήσει απότομα το αυτοκίνητο.

Screenshot_9Υπάρχουν ωστόσο τα hybrid plag in αυτοκίνητα, μια επίσης πολύ πρακτική υποκατηγορία των hybrid αυτοκινήτων, στην οποία μπορούν να φορτίζουν και σε σταθμούς φόρτισης.

Οι κινητήρες ηλεκτροκίνησης χρησιμοποιούνται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Κάθε φορά που επιταχύνετε από στάση, δηλαδή έως και 25 χλμ./ώρα περίπου. Αυτός είναι ένας από τους λογούς που τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι αποδοτικά κατά την οδήγηση στην πόλη.
  • Όταν επιταχύνετε με το πεντάλ του γκαζιού στο τέρμα, ο βενζινοκινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν παράλληλα μεταφέροντας τη μέγιστη δυνατή ισχύ στους τροχούς. Αυτό συμβαίνει χάρις στο σύστημα μετάδοσης, το οποίο συνδυάζει και προσφέρει τη ροπή κάθε κινητήριας μονάδας την ίδια στιγμή.
  • Κάθε φορά που πατάτε το πεντάλ του φρένου με πρόθεση να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο, τα υβριδικά απενεργοποιούν πλήρως τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τον ηλεκτροκινητήρα. Η ισχύς της μπαταρίας φροντίζει για τη λειτουργία όλων των υπόλοιπων συστημάτων που χρειάζεστε (π.χ. ραδιόφωνο, φώτα κτλ.)

Συμπερασματικά, τα υβριδικά αυτοκίνητα μπορούν να αλλάζουν μονάδα κίνησης κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Αυτό γιατί εξασφαλίζει ενέργεια στο αυτοκίνητο και οικονομία στο καύσιμο. Τέλος, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Γιάννης Καπιδάκης Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης