ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ!

Η Ζάκυνθος, είναι ένα από τα επτά μαγευτικά νησιά του Ιονίου. Τυχαίνει να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο Ιόνιο, μετά την Κεφαλονιά. Όπως γνωρίζουμε το νησί αυτό έχει πολλά φυσικά τοπία που αξίζει να γνωρίζουμε. Το πιο γνωστό είναιScreenshot_11 το Ναυάγιο της Ζακύνθου, ένα παλιό καράβι που έχει ξεβραστεί στα παράλια μιας καταγάλανης ακτής. Ο κόλπος του Λαγανά, με τη σαγηνευτική παραλία του, έχει ανακηρυχθεί από το 1999 Εθνικό Πάρκο καθώς είναι τόπος ωοτοκίας της υπό εξαφάνισης  χελώνας καρέττα-καρέτα.

 Σημαντική προσωπικότητα από τη Ζάκυνθο ήταν ο Διονύσιος Σολωμός, ο Εθνικός μας Ποιητής. Ένα ποίημα  του είναι οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. Το έγραψε όσο βρισκόταν στη Ζάκυνθο και έβλεπε απέναντι την καταστροφή του Μεσολογγίου.

Η κουζίνα της Ζακύνθου είναι τόσο πλούσια σε γεύσεις και επιλογές που κινδυνεύετε να αρχίσετε και να τελειώσετε το γεύμα σας μόνο με τα ορεκτικά. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά ορεκτικά υπάρχουν η μελιτζανοσαλάτα, η ταραμοσαλάτα και το τζατζίκι, κρεμώδεις σάλτσες που απλώνονται στο ψωμί, αντίστοιχα από μελιτζάνες, αυγά ψαριού κλπ. Μπορείτε να γευθείτε κεφτεδάκια κάθε είδους από πατάτες, κολοκύθια, ψάρι, ρίγανη; τηγανητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκύθια ή για πιο ιδιαίτερες γεύσεις, πιάτα όπως χταπόδι κρασάτο και ντολμαδάκια, ρύζι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα κτλ.

Screenshot_13Αν και σε νησί, οι ντόπιοι προτιμούν το κρέας και είναι πάρα πολλές οι σχετικές συνταγές. Στη Ζάκυνθο αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι μαγειρεύονται και σερβίρονται με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, αλλά ίσως το πιο χαρακτηριστικό πιάτο του νησιού είναι το γεμιστό κουνέλι κρασάτο ή σοτέ. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και το σουβλάκι, το στιφάδο και το γιουβέτσι.  Με βάση πάντα το κρέας, αλλά σε κιμά, υπάρχουν το μπιφτέκι,  ο μουσακάς φτιαγμένος με μελιτζάνες, κρέας, κρεμμύδια, ντομάτα και μπεσαμέλ όπως στα λαζάνια και τα παπουτσάκια .

Τέλος, αν επισκεφτείτε την Ζάκυνθο, πρέπει όπως και δήποτε να γευτείτε τα πασίγνως τα μαντολάτα! Παρασκευάζονται με ζάχαρη ή μέλι, ψημένους ξηρούς καρπούς  (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια και), χτυπημένα ασπράδια αυγών, και ίσως ζαχαρωμένα φρούτα. Το μαντολάτο είναι  λαστιχωτό στην υφή και ευχάριστο στη μάσηση, λείο και γυαλιστερό με μελάτο άρωμα..

 ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ  !!

Κιόκου Μάριος Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης