Πώς γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα;

Η Πρωτοχρονιά είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές παγκοσμίως. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν το χαρμόσυνο γεγονός της αλλαγής του έτους. Όμως κάθε χώρα έχει δικά της ήθη και έθιμα. Το άρθρο αυτό μιλάει για αυτά της χώρας μας, της Ελλάδας.

Την παραμονή Πρωτοχρονιάς παρέες παιδιών πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα. Τα κάλαντα είναι δημοτικά τραγούδια που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά ως ένα έθιμο. Ο αρχικός ρόλος τους ήταν το καλωσόρισμα του νέου έτους. Οι νοικοκύρηδες των σπιτιών, αφού ακούσουν τα παιδιά τους αποχαιρετούν με γλυκίσματα ή χρήματα. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι οικογένειες συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι στο οποίο έχουν τραπέζι. Εκεί τρώνε, συζητάνε, εύχονται και κάνουν προβλέψεις για την καινούρια χρονιά. Έτσι προετοιμάζονται για το νέο έτος.

Lytras_Nikiforos_Carols

 Μόλις φτάσει μεσάνυχτα και αλλάξει η χρονιά. Αρχίζει μια σειρά από έθιμα , με σκοπό να καλωσορίσουν το νέο έτος.

Ένα έθιμο που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδος είναι το σπάσιμο του ροδιού. Αρχικά το ρόδι συμβολίζει την αφθονία, την γονιμότητα και την καλή τύχη. Το ρόδι το κρεμάνε σε κάθε σπίτι από το φθινόπωρο και μετά τη Λειτουργεία την Πρωτοχρονιάς το πετάνε με δύναμη, για να σπάσει σε πολλά κομμάτια, λέγοντας «Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!». Αυτό διατηρείται μέχρι τώρα. Γίνεται στην αλλαγή του χρόνου έξω από την πόρτα του σπιτιού και μετά κάνουν ποδαρικό.

Ένα άλλο έθιμο της Πρωτοχρονιάς είναι το ποδαρικό. Οι οικογένειες επιλέγουν ένα αγαπημένο πρόσωπο για να μπει μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι. Πολλές φορές το πρόσωπο που διαλέγουν για αυτό το έθιμο είναι ένα παιδί, μιας και πιστεύουν ότι είναι αθώα και στην καρδιά τους δεν υπάρχει η ζήλια κι η κακία. Το ποδαρικό γίνεται για να τα φέρει ο καινούργιος χρόνος όλα δεξιά, καλότυχα.

Ένα πολύ σύνηθες έθιμο στην Ελλάδα είναι η Βασιλόπιτα με το φλουρί. Γύρο από ένα τραπέζι μαζεύεται όλη η οικογένεια για να κόψουν αυτήν την πίτα. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στη Καισαρεία, ο έπαρχος της περιοχής θέλησε να μπει στην πόλη και να την λεηλατήσει. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αγίου ότι οι κάτοικοι ήταν φτωχοί και μαστίζονταν από πείνα, ο Έπαρχος επέμεινε, με αποτέλεσμα ο άγιος Βασίλειος να μαζέψει όλα τα τιμαλφή και τα χρυσά των λίγων πλουσίων της πόλεως, προκειμένου να αποφευχθεί η γενική λεηλασία. Όταν ο Έπαρχος άλλαξε γνώμη, ο άγιος μη γνωρίζοντας σε ποιον ανήκει το κάθε κόσμημα, προκειμένου να μην αδικήσει κάποιον, χρησιμοποίησε τις ζύμες ώστε να μοιραστούν τα τιμαλφή στην τύχη. Η βασιλόπιτα γίνεται με σκοπό να συγκεντρώσει οικογένειες παρέες και αγνώστους για να ανταλλάξουν ευχές και να «κυνηγήσουν» την τύχη του για το φλουρί.

Τέλος, κάποια άλλα έθιμα είναι η χαρτοπαιξία και τα πυροτεχνήματα, τα οποία γίνονται με σκοπό να διασκεδάσουν τους πολίτες.

 

 Ζωγράφος Δημήτρης Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης