Το Πατρινό Καρναβάλι!

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της Ελλάδας είναι το Πατρινό Καρναβάλι. Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση για τις Απόκριες στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές επισκέπτονται την Πάτρα  για την εκδήλωση αυτή. Κάθε χρόνο το καρναβάλι αρχίζει στις 17 Ιανουαρίου και συνεχίζεται μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Την έναρξη του, την γνωστοποιεί ένας τελάλης, ο οποίος με τα μουσικό του άρμα παρακινεί τον κόσμο να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις. Επομένως, το Πατρινό Καρναβάλι είναι ένα από τα γνωστότερα, βασικότερα και μεγαλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας.

Το Πατρινό Καρναβάλι εκτός από πολλούς συμμετέχοντες έχει μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Η πρώτη εκδήλωση τουΕικόνα2 Πατρινού Καρναβαλιού, υπολογίζεται ότι έγινε το 1819. Επίσης, θεωρείται ότι οι γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Μαιζώνος, οι οποίες σταματούσαν στην πόλη μετά τη λήξη της Τουρκοκρατίας συνέβαλλαν στη δημιουργία του καρναβαλιού αυτού. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι επτανήσιοι, οι οποίοι με την προσάρτηση των Ιονίων νησιών (1864) μετέφεραν το κέφι, τη ζωντάνια και τα χρώματά τους «αναβαθμίζοντας» το καρναβάλι. Επιπροσθέτως, τα πρώτα καρναβαλικά άρματα χρονολογείται ότι εμφανίστηκαν στο καρναβάλι την δεκαετία του 1870. Δυστυχώς, το καρναβάλι δε γνώρισε μόνο χαρούμενες στιγμές καθώς αναγκάστηκε να ακυρωθεί κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων και του εμφύλιου πολέμου, αλλά και στην περίοδο της πανδημίας λόγω του covid 19. Παρόλα αυτά, το Πατρινό Καρναβάλι ανέγγιχτο μέσα στο ρου της ιστορίας επιβιώνει μέχρι και σήμερα αποτελώντας μια κορυφαία καναβαλιστική εκδήλωση.

Σήμερα, το καρναβάλι περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες με σκοπό να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές. Βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο του Πατρινού Καρναβαλιού είναι τα γιγάντια και εντυπωσιακά άρματα, τα οποία παρελαύνουν μαζί με του καρναβαλιστές. Υπολογίζεται ότι η συμμετοχή καρναβαλιστών αγγίζει τους 40.000 κάθε χρόνο οι οποίοι ακολουθούν την πομπή για 4 χλμ. δηλαδή περίπου 5,5 ώρες! Μια ακόμα εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού είναι η παρέλαση των μικρών. Στη συγκεκριμένη παρέλαση, τα παιδιά μέσα στα πολύχρωμα κουστούμια τους «κλέβουν» την παράσταση και τα βλέμματα όλων στρέφονται πάνω τους. Επίσης, κυριαρχούν και άλλες εκδηλώσεις, όπως το κυνήγι θησαυρού ή τα « μπουρμπούλια». Στο πρώτο, οι συμμετέχοντες καλούνται να λύσουν γρίφους και να βρουν στοιχεία τα οποία είναι κρυμμένα σε ολόκληρη την πόλη με σκοπό να συγκεντρώσουν καλές βαθμολογίες (από τους κριτές) ώστε να νικήσουν. Στο δεύτερο, οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους καλύπτοντας το πρόσωπό τους με μάσκα και χορεύουν με τους άνδρες οι οποίοι είναι κομψά ντυμένοι. Επιπλέον, μια ακόμα εκδήλωση είναι ο νυχτερινός χορός στον οποίο χιλιάδες καρναβαλιστές κάνουν «προθέρμανση» χορεύοντας τους ρυθμούς του καρναβαλιού με κέφι. Τέλος, η τελετή λήξης του καρναβαλιού περιλαμβάνει την καύση του βασιλιά καρνάβαλου και δεκάδες πυροτεχνήματα στον ουρανό. Συμπερασματικά, το Πατρινό Καρναβάλι είναι μια από της κορυφαίες εκδηλώσεις εορτασμού του καρναβαλιού στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό και στόχο να διασκεδάσει τους συμμετέχοντες.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης