Αναβίωση Παλαιών Παιχνιδιών

Στη   Κρήτη   στον   νομό   Χανίων,   περίπου   30 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Χανίων,   βρίσκεται ένα χωριό που ονομάζεται Φρε. Το χωριό Φρε είναι ένα αρκετά παλαιό χωριό, με την έννοια ότι υπάρχει από παλιά, καθώς αναφέρεται σε ιστόρημα το 1573. Το  χωριό  ανήκει   στον δήμο Αποκορώνου, ο οποίος βρίσκεται σε αρκετά κομβικό σημείο της Κρήτης, γι’ αυτό άλλωστε κατοικείται από την αρχαιότητα. Το χωριό αυτό έχει πολλά έθιμα, αλλά θα σας  μιλήσω για ένα…καλοκαιρινό.

Το έθιμο λέγεται «αθλητικές εκδηλώσεις Φρε», και γίνεται μια Κυριακή του Αυγούστου στη πλατεία του χωριού.Εικόνα2 Κατά τη διάρκεια του «event» όπως θα λέγαμε στα Αγγλικά, τα παιδιά του χωριού κυρίως κάτω των 15 χρονών παίρνουν μέρος σε διάφορα αθλήματα που γίνονται εκείνη τη στιγμή. Τα περισσότερα αθλήματα είναι παλιά, όπως τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες, αλλά όχι μόνο. Γίνονται και αθλήματα όπως τρέξιμο και πάλη. Ωστόσο δεν απουσιάζουν και οι πιο σύγχρονες ‘παιδικές’ δραστηριότητες, όπως το βάψιμο των προσώπων των παιδιών. Φυσικά η συμμετοχή στα αθλήματα είναι  προαιρετική, αλλά σχεδόν όλα, αν όχι όλα τα παιδιά του χωριού παίρνουν μέρος στην εκδήλωση με χαρά. Κάθε χρόνο έρχονται γονείς να δούνε τα παιδιά τους, παππούδες να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια, μαυροφορεμένες γιαγιάδες να θαυμάσουν την νεολαία της περιοχής, αλλά και γενικότερα κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή και άτομα από διπλανά χωριά. Ο τοπικός σύλλογος «Παναγιά των δύο βράχων» φροντίζει να έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες μπλούζες, κάτι που λειτουργεί ακολούθως και ως αναμνηστικό. Τέλος όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής και όποιοι έχουν διακριθεί (στις πρώτες θέσεις) και αναμνηστικά μετάλλια.

Στις μέρες μας δύσκολα βρίσκεις τέτοιου είδους έθιμα, γεγονός που είναι κάπως δυσάρεστο. Το χωριό Φρε έχει καταφέρει να μείνει στην παράδοση στο πέρασμα του χρόνου, κάτι που είναι πολύ καλό. Συμπερασματικά, αν βρεθείτε ποτέ στην περιοχή τον Αύγουστο μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση αυτή.

Γιάννης Καπιδάκης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης