ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ-ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι ένα μνημείο ιδιαίτερα πολύτιμο για τον Ελληνικό πολιτισμό, με διαχρονική σημασία και συμβολή στην ανάπτυξη του θεάτρου και των τεχνών. Η ιστορία του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και κερδίζει την προσοχή της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας.  Θεωρείται το σπουδαιότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Είναι με βεβαιότητα το καλυτέρα διατηρημένο αρχαίο θέατρο στην Ελλάδα.

Είναι χτισμένο στη δυτική πλαγιά του Κυνόρτιου όρους, κοντά στο σημερινό Λυγουριό της Αργολίδας. Σε μια χαράδρα του όρους,4. το 340 π.Χ., ο αρχιτέκτονας από το Άργος Πολύκλειτος, ο Νεότερος έχτισε το θαυμαστό θέατρο της Επιδαύρου με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, αισθητική και μαθηματική μαεστρία, αποτελούμενο από το κοίλο, την ορχήστρα και στο σκηνικό οικοδόμημα. Όταν χτίστηκε είχε συνολική χωρητικότητα 13.000 θεατών και χωριζόταν σε δύο μέρη,  το πάνω τμήμα του με είκοσι μια σειρές θεατών για τον απλό  λαό και το κάτω τμήμα του αποτελούμενο από τριάντα τέσσερις σειρές καθισμάτων για την σημαντική για την εποχή ιερατική τάξη και τους άρχοντες του λαού. Φιλοξενούσε παραστάσεις αρχαίου δράματος και τους μουσικούς αγώνες της αρχαιότητας.

Η θαυμάσια τοποθεσία του με το απαράμιλλο αισθητικό και φυσικό κάλλος της περιοχής της αρχαίας Επιδαύρου και η εξαιρετική, ίσως μοναδική στον κόσμο ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται μέχρι σήμερα από την αρχαιότητα, συντέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία ενός μοναδικού θεατρικού και καλλιτεχνικού θεσμού για τα παγκόσμια δεδομένα, του καλλιτεχνικού φεστιβάλ της Επιδαύρου. Στην Επίδαυρο έχουν εμφανιστεί μεγάλοι Έλληνες ηθοποιοί, όπως ο Αλέξης Μινωτής, η Άννα Συνοδινού, ο Θύμιος Καρακατσάνης και ο Θανάσης Βέγγος, αλλά και η διάσημη Ελληνίδα της λυρικής σκηνής, η μεγάλη σοπράνο Μαρία Κάλλας. Η πρώτη παράσταση στο θέατρο της Επιδαύρου κατά τη σύγχρονη εποχή ανέβηκε στη σκηνή του το 1938 με το έργο «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και ως οργανωμένο φεστιβάλ λειτουργεί από το έτος 1954 και  μάλιστα από το 1955 ως ένας ετήσιος φεστιβαλικός θεσμός θεάτρου. Σημαντικές θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις παρουσιάζονται εκεί με μεγάλη προσέλευση θεατών τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΜΑΡΙΛΙΑ ΚΟΝΔΥΛΟΓΙΑΝΝΗ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης