Ο Παρθενώνας της Αθήνας

Ο Παρθενώνας είναι ένας ναός χτισμένος στον βράχο της Ακρόπολης της Αθήνας. Κατασκευάστηκε προς τιμήν της  θεάς Αθηνάς η οποία ήταν προστάτιδα της πόλης της Αθήνας όπως και επίσης μία θεά του δωδεκάθεού. Πρώτού εγκαινιαστεί  αυτός ο ναός το 438 π.Χ., σύμφωνα με τον Όμηρο, υπήρχε από τον 8ο ένας ναός εκεί. Μετά από ανασκαφές βρέθηκε ο πώρινος ναός της Αθηνάς Πολιάδος ανάμεσα στο Ερέχθειο και στον Παρθενώνα που χρονολογείται περίπου 525 π.Χ. Πιο συγκεκριμένα ο ναός αυτός καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ. κατά την διάρκεια των Περσικών πολέμων, ενώ αργότερα την περίοδο την Αθηναϊκής Ηγεμονίας μεταφέρθηκε εκεί το ταμείο της Δήλου. Ο Κίμων ήταν ο πρώτος που είχε ως ιδέα την κατασκευή του Παρθενώνα την οποία άρχισε και τελείωσε ο Περικλής λόγο του θανάτου του.

Εικόνα1Η κατασκευή του Παρθενώνα διήρκησε αρκετά χρόνια. Αρχικά ξεκίνησε το 448π.Χ και ολοκληρώθηκε το 438π.Χ στα Μεγάλα Παναθήναια, δηλαδή την σημαντικότερη γιορτή των Αθηναίων προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Ο ναός κατασκευάστηκε από τους τεχνίτες Ικτίνο, Καλλικράτη και Φειδία με αρμονικές αναλογίες και μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Είναι ολομάρμαρος και  συνδυάζει τον δωρικό και τον ιωνικό ρυθμό. Επιπλέον διέθετε 92 μετόπες η οποίες ήταν ορθογώνιες πλάκες που αναπαριστούσαν σκηνές από την μυθολογία όπως την Γιγαντομαχία, τον Τρωικό Πόλεμο, την Αμαζονομαχία και την Κενταυρομαχία στην συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης δύο τριγωνικά αετώματα έχουν αγάλματα θεών και ως κύρια θέματα την γέννηση της Αθηνάς και την διαμάχη της με τον Ποσειδώνα για το ποιος θα κυριαρχούσε στην πόλη. Επιπρόσθετα μία ζώνη με ανάγλυφα που βρισκόταν γύρω από τον σηκό του ναού, που ονομάζεται Ζωφόρος απεικόνιζε την Πομπή των Παναθηναίων.

Στο εσωτερικό του ναού υπήρχε ένα γιγαντιαίο άγαλμα της θεάς Αθηνάς φτιαγμένο από χρυσάφι και ελεφαντόδοντο που μας προδίδει τις σχέσεις του Ελληνικού Κόσμου με άλλους πολιτισμούς όπως και τα πλούτη της τότε ακμάζουσας Αθήνας. Μάλιστα ο Φειδίας καταδικάστηκε πως αφού εκείνος κατασκεύασε το άγαλμα θα είχε πάρει και ένα κομμάτι του χρυσαφιού κάτι που τελικά αποδείχθηκε ψευδές. Το άγαλμα είχε ύψος περίπου 12 μέτρα, ενώ η θεά κρατούσε μία θεά Νίκη.

Ο Παρθενώνας έχει καταστραφεί πολλές φορές και υπέστη ζημιές. Έχει μετατραπεί σε Χριστιανικό ναό και σε τζαμί. Σήμερα είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και επισκέπτεται από χιλιάδες κόσμο κάθε χρόνο. Επίσης είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Τέλος τμήματα του βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου παρά την προσπάθεια της Μελίνας Μερκούρη να επιστραφούν.

Αθηνά Μαρία Κουλουμούνδρα Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης