ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Όπως όλοι ξέρουμε, πολλά από τα γλυπτά του Παρθενώνα δε βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο της Αγγλίας. Κι αυτό γιατί το 1799 ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη με οδηγίες να ασχοληθεί με τα πολιτικά ζητήματα, λόγω της απουσίας του Ναπολέοντα στην εκστρατεία της Αιγύπτου. Αλλά το μόνο πράγμα με το οποίο ασχολήθηκε ήταν … η κλοπή των αρχαίων μνημείων της Ελλάδας.

Εκμεταλλεύτηκε την ηγεμονία των Οθωμανών στην Ελλάδα και το 1801 κατάφερε να αποκτήσει άδεια από τον Σουλτάνο για την αποκαθήλωση των γλυπτών του Παρθενώνα που τον ενδιέφεραν. Έτσι στο τέλος του 1803, τα μάρμαρα που είχε επιλέξει βρίσκονταν συσκευασμένα σε περίπου διακόσια κουτιά και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806.

Η Ελλάδα προσπαθούσε πολλά χρόνια να πάρει πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά υπήρχαν μερικές διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής και της βρετανικής κυβέρνησης. Το πρώτο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών ήταν το 1842. Το αίτημα αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές: το 1924, το 1961, το 1982, το 1984 και το 1999, αλλά η βρετανική κυβέρνηση το απέρριψε. Το 2007, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι δεν είχε σκοπό να επιστρέψει τα γλυπτά. Το 2009 όμως, με τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης οι προσπάθειες ενδυναμώθηκαν αρκετά. Το Βρετανικό Μουσείο, ανέφερε ότι θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα γλυπτά, μόνο όταν η Ελλάδα σταματήσει να υποστηρίζει ότι η Βρετανία τα είχε κλέψει. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση.

Σήμερα όμως, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο να τα πάρει πίσω, και δε θα σταματήσει, μέχρι τα γλυπτά αυτά να βρίσκονται μόνιμα τοποθετημένα στο Μουσείο της Ακρόπολης!

Θάλεια Κολοβού

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης