Felicita

Η γαλλόφωνη ταινία Felicita σε σκηνοθεσία και σενάριο BrunoMerle είναι εμπνευσμένη από το πολύ γνωστό ομώνυμο τραγούδι του AlBano. Σ ’αυτή πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί : RitaMerle (Τόμι), κόρη του σκηνοθέτη, CamilleRutherford (Κλοέ) και PioMarmaï (Τιμ). Η ταινία διαδραματίζεται τη χίπικη εποχή στην γαλλική ύπαιθρο. Πρόκειται για την προβολή της αντισυμβατικής ζωής της οικογένειας της Τόμι, η οποία προσπαθεί να φτάσει στην ώρα την πρώτη μέρα στο γυμνάσιο. Όμως, θα τα καταφέρει;

Η αρχή της ταινίας βρίσκει τους πρωταγωνιστές σε ένα ταχυφαγείο, όπου η Κλοέ και ο Τιμ ανακοινώνουν στην κόρη τους ότι είναι υιοθετημένη και της δίνουν την επιλογή να ζήσει με τον βιολογικό της πατέρα ο οποίος θα της προσφέρει ό,τι επιθυμήσει και θα της καλύψει όλες της τις ανάγκες. Η Τόμι όμως αρνείται και προτιμάει να μείνει με εκείνους. Μετά, επέστρεψαν στο σπίτι στο οποίο δούλευε η Κλοέ ως καθαρίστρια όπου έμεναν την περίοδο που η οικογένεια που της ανήκε το σπίτι έλειπε σε διακοπές. Αλλά έμεναν εκεί χωρίς την άδειά τους, και έτσι την ίδια μέρα έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τους ιδιοκτήτες στο οποίο τους ενημέρωναν ότι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ύστερα, η οικογένεια πήρε όλα της τα μπογαλάκια βιαστικά και κατευθύνθηκε προς την παραλία όπου πήρε το αυτοκίνητο της και άρχισε τη διαδρομή για το λιμάνι όπου είχαν το μοναδικό τους σπίτι, ένα πλοίο. Η μητέρα τούς άφησε στο λιμάνι και πήγε στη δουλειά της.

Όμως επειδή άργησε να γυρίσει, ο πατέρας ανησύχησε και έτσι πήρε το παιδί, έκλεψε τα κλειδιά του αυτοκινήτου ενός φίλου του και πήγε στο σπίτι που έμεναν πριν από λίγες μέρες πιστεύοντας ότι οι ιδιοκτήτες απήγαγαν τη σύντροφό του. Μόλις έφτασε, άφησε το παιδί στο αυτοκίνητο, μπήκε στο σπίτι, και για να μπορέσει να ψάξει ανεμπόδιστος σκότωσε την τριμελή οικογένεια που ζούσε εκεί. Όμως, η Κλοέ αντί να πάει στη δουλειά της είχε πάει στη θάλασσα για να βρει το αρκουδάκι της μικρής της κόρης η οποία το είχε χάσει. Έπειτα, ακολούθησε ένας τσακωμός ανάμεσα στο ζευγάρι. Αλλά παρόλα αυτά πήγαν σε μια μάντρα σιδερικών για να διανυκτερεύσουν όλοι μαζί. Η Τόμι ήταν απογοητευμένη, καθώς πίστευε ότι δεν θα καταφέρει να είναι στην ώρα της στο σχολείο και αποφάσισε την ίδια νύχτα να αρχίσει τη διαδρομή με τα πόδια. Τελικά, έφτασε στην ώρα της στο σχολείο αφού οι γονείς της την βρήκαν στο δρόμο και την πήγαν με το αυτοκίνητο. Όμως οι περιπέτειές της δεν είχαν τελειώσει ακόμη. Την ώρα που έφτασε στο σχολείο, ο πατέρας της συνελήφθη μπροστά της για τη δολοφονία που είχε κάνει. Μετά από ένα διάστημα αρκετών μηνών ο Τιμ βγήκε από τη φυλακή και η Κλοέ ήταν έγκυος σε ένα μωράκι. Επιτέλους η Τομί θα αποκτούσε ένα μικρό αδελφάκι!

Συμπερασματικά, περιγράφει μια ανέμελη ζωή χωρίς όρια και κανόνες. Αυτή η ταινία προκαλεί στον θεατή ανάμεικτα συναισθήματα. Κατά την προβολή της, κάποιος μπορεί να νιώσει συγκίνηση για τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και για το πώς η οικογένεια αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις και τα προβλήματα ενωμένη. Ταυτόχρονα, μπορεί να αισθανθεί θυμό για την στάση του πατέρα απέναντι στην ανθρωπότητα. Τέλος, κρατάει τον θεατή σε αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί. Επομένως, την επόμενη φορά που θα θέλετε να δείτε μια ταινία, η οποία θα σας συγκινήσει, θα σας χαροποιήσει, θα σας θυμώσει και θα σας αγγίξει επιλέξτε το Felicita!

Σοφία Καλλίτση

Σοφία Κουβελιώτη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης