Μουσείο…κομπολογιού!

Ένα μουσείο που πολλοί δεν γνωρίζουν, είτε γιατί δεν τους ενδιαφέρει είτε γιατί δεν ξέρουν ότι υπάρχει, είναιScreenshot_37 το μουσείο κομπολογιού. Το μοναδικό στον κόσμο βρίσκεται στο Ναύπλιο, όπου ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1998, από τον Άρη Ευαγγελινό και την Ραλλού Γρομιτσάρη, και από τότε το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες χειμώνα-καλοκαίρι. Αυτό το μουσείο δεν μοιάζει με τα άλλα…δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το μουσείο της ακρόπολης…αλλά ούτε τόσο θεαματικό από έξω όπως το πολεμικό…

Το μουσείο κομπολογιού από έξω μοιάζει με κατάστημα που πουλάει… αντίκες! Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μουσείο-μουσείο και ο χώρος που υπάρχουν τα Screenshot_38κομπολόγια είναι πολύ μικρός… Όταν μπαίνει κανείς μες στον συγκεκριμένο χώρο βλέπει πάρα πολλά κομπολόγια κρεμασμένα στους τοίχους και έναν πάγκο που υπάρχουν και άλλα κομπολόγια …Βασικά το κτήριο είναι διώροφο.

Όλα τα κομπολόγια που βρίσκονται στον επάνω όροφο χρονολογούνται μεταξύ 1550 και 1950. Ο πάνω όροφος χωρίζεται σε 4 αίθουσες. Στην Α αίθουσα υπάρχουν Ινδουιστικά, Βουδιστικά και Μουσουλμανικά Προσευχητάρια. Στην Β αίθουσαScreenshot_38 υπάρχουν  Χριστιανικά Ορθόδοξα και Καθολικά Προσευχητάρια. Τέλος, στην Γ & Δ αίθουσα υπάρχουν Ελληνικά κομπολόγια. Στο ισόγειο είναι το εργαστήριο του Μουσείου που συντηρεί τα παλιά κομπολόγια και κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες. Επίσης στο ισόγειο βρίσκεται και το πωλητήριο του μουσείου, όπου πωλούνται τα παραγόμενα στο εργαστήριο.

Άμα ποτέ βρεθείτε στο Ναύπλιο σας προτείνω ανεπιφύλαχτα να πάτε να το επισκεφτείτε….

Καραλής Ευάγγελος Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης