Το εβραϊκό μουσείο Αθηνών

Screenshot_45Το Εβραϊκό Μουσείο της Αθήνας είναι ιστορικό και λαογραφικό μουσείο, αφιερωμένο στην έρευνα και παρουσίαση του πολιτισμού και της ζωής των Ελλήνων Εβραίων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1977 για να συλλέξει, να διατηρήσει, να ερευνήσει και να εκθέσει τα υλικά κατάλοιπα 2300 χρόνων Εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα. Το κύριο ενδιαφέρον του είναι να παρουσιάσει μια ζωντανή εικόνα της Εβραϊκής ζωής και παράδοσης στη διάρκειαScreenshot_47 αυτών των αιώνων και το επιτυγχάνει μέσα από συλλογή που εμπλουτίζεται συνεχώς και αποτελείται από δέκα χιλιάδες αυθεντικά αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα και αρχεία, αλλά παράλληλα περιλαμβάνει ποικίλο και ενδιαφέρον υλικό από την καθημερινή και θρησκευτική ζωή και την ιστορική πορεία των Ελλήνων Εβραίων.

Οι δραστηριότητές του επεκτείνονται στον τομέα της έρευνας και μελέτης του ελληνικού εβραϊσμού, σε συνεργασία με ξένους επιστήμονες, και σε εκδόσεις, επιστημονικά συνέδρια κ.α. Η πλούσια βιβλιοθήκη του και το φωτογραφικό αρχείο συνεισφέρουν στη μελέτη και διάσωση της εβραϊκής παράδοσης στην Ελλάδα. Επίσης, δραστηριοποιείται σε Screenshot_46εκπαιδευτικά προγράμματα διαπολιτισμικού χαρακτήρα για παιδιά και νέους, ενώ επιμορφώνει και εκπαιδευτικούς μέσω σεμιναρίων που αφορούν τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος.

Στα τέλη του Οκτωβρίου 1997, στην 20η επέτειο της ίδρυσης του, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος άφησε την παλιά του στέγη και μετακόμισε στις νέες, μόνιμες εγκαταστάσεις του. Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου νεοκλασικού κτηρίου στην οδό Νίκης 39 έγιναν το Μάρτιο του 1998. Το νέο κτήριο παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Δημιουργήθηκε μέσα στο κέλυφος του διατηρητέου νεοκλασικού κτηρίου, κρατώντας ανέπαφη την εξωτερική του όψη, ενώ το εσωτερικό του ανακατασκευάστηκε πλήρως, για να καλύψει τις ανάγκες ενός σύγχρονου μουσείου.

Μάριος Κιόκου Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης