Στις ημέρες μας τα παιδιά και οι έφηβοι, πέραν του πραγματικού κόσμου, ζουν και σε έναν νέο, εικονικό και πολύπλοκο, αφού πλέον το διαδίκτυο έχει εδραιώσει τη θέση του στη σύγχρονη κοινωνία. Ειδικότερα, επηρεάζει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, τη συμπεριφορά τους, αλλά και τις πεποιθήσεις τους.
Αρχικά, το διαδίκτυο αποτελεί πηγή πληροφοριών (γνώσης και ψυχαγωγίας) και απευθύνεται προς όλες τις ηλικίες από τη νηπιακή μέχρι την εφηβική. Εκεί οι νέοι μπορούν να ενημερωθούν από πιστοποιημένες ιστοσελίδες για το τι συμβαίνει στον κόσμο καθημερινά, άμεσα και δωρεάν. Έτσι το μορφωτικό επίπεδο τους θα βελτιωθεί εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο τους, ανάλογα με τα άρθρα που τους ενδιαφέρουν. Επιπρόσθετα, έχουν και την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδικτυακά προγράμματα στα οποία θα μπορούν να επικοινωνούν με εκπαιδευτικούς και με άλλους μαθητές από όλο τον κόσμο. Ακόμη, μπορούν να κοινωνικοποιηθούν και με συνομήλικους τους μέσω των ΜΜΕ (SOCIAL MEDIA). Επιπλέον, οι περισσότεροι νέοι στον ελεύθερο τους χρόνο παρακολουθούν διάφορα βίντεο, των οποίων το περιεχόμενο μπορεί να είναι κωμικό, εκπαιδευτικό, ενημερωτικό ή ακόμη να προσπαθεί να μας ευαισθητοποιήσει για κάποιο θέμα, π.χ. την προστασία του περιβάλλοντος, την διατήρηση ειρήνης κτλ. Τέλος, μέσω του διαδικτύου οι νέοι έχουν τη δυνατότητα, ακόμη και αν μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, να ψυχαγωγούνται, ακούγοντας μουσική και παρακολουθώντας ταινίες.
Από την άλλη πλευρά, στο διαδίκτυο εγκυμονούν και πολλοί κίνδυνοι, αφού οι ιοί στις ιστοσελίδες και οι ηλεκτρονικές απάτες πολλαπλασιάζονται συνεχώς, ενώ υπάρχουν ιστοσελίδες ακατάλληλες για τα παιδιά, οι οποίες προωθούν πρότυπα βίας. Γι’ αυτό οι νέοι πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και να είναι πλήρως ενημερωμένοι. Επίσης, πολύ συχνό είναι το φαινόμενο οι έφηβοι να κάνουν κατάχρηση του διαδικτύου, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και στον εθισμό. Τέλος, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (CYBER BULLYING), αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο διαδίκτυο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό τραυματισμό. Πρέπει να τονίσουμε πως, σύμφωνα με μία έρευνα, το 40% έχει αποκαλύψει πως έπεσαν θύμα του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Συμπεραίνοντας, το διαδίκτυο αποτελεί ένα «πολυεργαλείο» για τους νέους, από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν. Ωστόσο, πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας πως παραμονεύουν κίνδυνοι σε αυτό και πως για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουμε πρέπει να επικοινωνούμε με κάποιον μεγαλύτερο και αρμόδιο για την περίσταση.
Διονύσης Κοκοτσής Α΄2