Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ -Ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένα εύρημα που άλλαξε την εξέλιξη της τεχνολογίας

Το 1900 ο μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε έξω από το ελληνικό νησί Αντικύθηρα. Ήταν μέσα σε ένα ναυάγιο. Tο 76 π.Χ. όταν ο ελλαδικός χώρος ανήκε στους Ρωμαίους, ένα καράβι μετέφερε στη Ρώμη αυτό το δημιούργημα, μέχρι που κοντά στα Αντικύθηρα βούλιαξε. Ο ίδιο ο υπολογιστής χρονολογείται γύρω στο  100 με 150 π.Χ.Screenshot_18

Είναι κατασκευασμένος από μπρούτζο μέσα σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Αποτελείται από έναν συνδυασμό 30 γραναζιών. Μέχρι σήμερα έχει διασωθεί το ένα τρίτο του μηχανισμού σε 82 θραύσματα.

Οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας «UCL Antikythera Research Team», με τις λίγες ενδείξεις που έχουν, κατάφεραν να κατανοήσουν περίπου πώς λειτουργούσε ο αρχαίος υπολογιστής. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είχε την δυνατότητα να δείχνει και να προβλέπει ταυτόχρονα τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις θέσεις των πλανητών και πότε θα γίνουν οι επόμενοι ολυμπιακοί αγώνες.

Σήμερα, ο μηχανισμός  εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας και από πολλούς θεωρείται ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο.

 Ζωγράφος Δημήτριος  Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης