Συνταγές από τις 5 Ηπείρους

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Lamingtons
Υλικά
Κέικ
- 3 αυγά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 90 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο ακόμα για τη φόρμα
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- 15 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα λιωμένο για τη φόρμα
- 60 γρ. νερό ζεστό
Γλάσο
- 300 γρ. ινδική καρύδα
- 500 γρ. άχνη ζάχαρη
- 90 γρ. κακάο
- 15 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
Κέικ
Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ με το σύρμα έως ότου γίνει ένα πολύ αφράτο και λευκό μείγμα σαν κρέμα και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Σε ένα μπολάκι λιώνουμε το βούτυρο μέσα στο ζεστό νερό και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Αδειάζουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με διαστάσεις 18×28 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Αν έχουμε χρόνο το αφήνουμε για αρκετές ώρες πριν το γλασάρουμε.
Γλάσο
Σε ένα μεταλλικό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κακάο, προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα και τοποθετούμε σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε έως ότου σχηματιστεί ένα απαλό και γυαλιστερό μείγμα.
Καθαρίζουμε με προσοχή εξωτερικά όλη την επιφάνεια του κέικ για να απομακρύνουμε τυχόν ψίχουλα αλλά και «φλούδες» καθώς το κέικ είναι αρκετά εύθρυπτο. Το κόβουμε σε 16 κομμάτια και τα βουτάμε ένα-ένα στο γλάσο έτσι ώστε να καλυφθούν γύρω-γύρω. Τα βγάζουμε με ένα πιρούνι και τα κρατάμε για λίγο πάνω από το μπολ να στραγγίξει το περίσσιο γλάσο. Έπειτα τα βουτάμε μέσα στην ινδική καρύδα έτσι ώστε να κολλήσει σε όλες τις πλευρές. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Tip
Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε το κέικ μία ημέρα προτού το γλασάρουμε ώστε να «δουλεύεται» ευκολότερα.
Πάβλοβα
Υλικά
- 5 μεγάλα (150-160 γραμμ.)ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
- 150-160 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150-160 γραμμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 1/2 κ.γλ. ξίδι λευκό
- 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 500 ml κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
Για τη σάλτσα φράουλας:
- 300 γραμμ. Φράουλες
- 50 γραμμ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. κονιάκ
- ½ μπαστούνι βανίλιας
Φράουλες για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ζυγίζουµε τα ασπράδια και όσο γραµµάρια είναι τόσα γραµµάρια πρέπει να είναι η κρυσταλλική και η άχνη ζάχαρη αντίστοιχα. Μπορούµε να αλέσουµε την κρυσταλλική ζάχαρη στο µπλέντερ σε πιο ψιλή µορφή, για να διαλυθεί πιο εύκολα στα ασπράδια. Τοποθετούµε τ’ ασπράδια στον κάδο του µίξερ και µε το σύρµα αρχίζουµε να τα χτυπάµε σε µέτρια ταχύτητα. Προσθέτουµε το αλάτι. Λίγη λίγη, βροχηδόν, µε συνεχή ροή προσθέτουµε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα της µαρέγκας µέχρι να σχηµατιστούν σφιχτές κορυφές. Πιάνουµε λίγη µαρέγκα ανάµεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη µας και αν νιώθουµε ότι η ζάχαρη δεν έχει λιώσει καλά, συνεχίζουµε το χτύπηµα για λίγα λεπτά. Αφού σφίξει καλά η µαρέγκα, προσθέτουµε τη βανίλια (πάντα το µίξερ σε λειτουργία) και το ξίδι. Αυτό θα βοηθήσει στο να κρατήσει η µαρέγκα στο κέντρο της µια αφράτη και τσιχλένια υφή, ενώ εξωτερικά θα γίνει τραγανή. Τέλος κοσκινίζουµε στη µαρέγκα την άχνη και µε σπάτουλα και απαλές κινήσεις την ενσωµατώνουµε. Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 80-100οC στον αέρα. Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα (κολλάµε τη λαδόκολλα στη λαµαρίνα µε λίγη µαρέγκα, για να µην κουνιέται στο ψήσιµο στον αέρα). Νοητά χαράζουµε κύκλο 25-27 εκ. Με ένα κουτάλι στήνουµε τη µαρέγκα σε δίσκο. Με παλέτα ή κουτάλι κάνουµε ελαφριά λακκούβα στη µέση για να καθίσει µετά η σαντιγί. Ψήνουµε στη µεσαία σχάρα για 1 ώρα και 30΄ περίπου µέχρι να στεγνώσει καλά η µαρέγκα. Όταν πια ξεκολλάει από την λαδόκολα και απ’ έξω είναι τραγανή, τότε είναι έτοιµη. Την ψήνουµε σε χαµηλή θερµοκρασία για πολλή ώρα, γιατί αλλιώς κιτρινίζει και σκάει γύρω γύρω, ενώ έτσι µένει κατάλευκη και εντυπωσιακή. Την αφήνουµε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Για τη σάλτσα: Διαλέγουµε φράουλες κατακόκκινες και γερές. Αφού τις πλύνουµε, τις κόβουµε στη µέση και τις βάζουµε σε τηγάνι. Προσθέτουµε το κονιάκ, αφαιρούµε τα σποράκια βανίλιας και τα ρίχνουµε στις φράουλες και τέλος πασπαλίζουµε µε τη ζάχαρη. Βράζουµε σε µέτρια φωτιά για λίγα λεπτά µέχρι να γίνει σαν αραιή µαρµελάδα. Αφήνουµε να κρυώσει καλά.
Για το στήσιµο: Βάζουµε την πάβλοβα σε τουρτιέρα. Από πάνω βάζουµε µια στρώση κρέμα γαλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή . Γαρνίρουµε όλη την επιφάνεια, µπήγοντας στην κρέμα φράουλες και τελευταία στιγµή γαρνίρουµε µε τη σάλτσα.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ: Για τέλεια µαρέγκα, τα σκεύη που θα χρησιµοποιήσουµε πρέπει να είναι πεντακάθαρα και στεγνά. Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ό,τι φρούτα θέλουµε για γαρνιτούρα και για τη σάλτσα. Εµένα µου αρέσει πολύ και µε βατόµουρα.
ΑΣΙΑ
Πικάντικα πιτάκια με λαχανικά (samosas) –Ινδία
Συστατικά
για τη ζύμη:
3 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.σ. ξερό θυμάρι
1/2 κ.γ. αλάτι
3/4 φλ.τσ. νερό
για τη γέμιση:
700 γρ. πατάτες
1/2 φλ.τσ. αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 καρότο τριμμένο
1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι τριμμένη
1 κ.γ. σπόρους κόλιαντρου σπασμένους
1 κ.γ. σπόρους κίμινου, σπασμένους
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1/3 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Για να φτιάξουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το λάδι, το θυμάρι και το αλάτι και προσθέτουμε το μισό νερό, κρύο. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη μαλακιά, που δεν κολλάει (περίπου 3′-4′), προσθέτοντας όσο νερό ακόμα χρειάζεται. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί 30′. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Βράζουμε λίγο και τον αρακά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε όλα τα μπαχαρικά να σοταριστούν σε χαμηλή φωτιά μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να μυρίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε ν” ανακατεύουμε 2′-3′, μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Προσθέτουμε τον αρακά, τις πατάτες, το καρότο, την πιπερίτσα και το σκόρδο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε 4′-5′, ανακατεύοντας το μείγμα προσεκτικά. Το μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το λεμόνι και δουλεύουμε το μείγμα με κουτάλι, ώστε να πολτοποιηθεί ελαφρά, αφήνοντας ολόκληρα μερικά κομματάκια λαχανικών. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλο αρκετά λεπτό, με σχήμα κυκλικό, διαμέτρου περίπου 15 εκ. Κόβουμε κάθε κύκλο στη μέση. Αλείφουμε το τελείωμα του μισοφέγγαρου με λίγο αβγό και σχηματίζουμε ένα χωνάκι. Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση. Αλείφουμε την άκρη με χτυπημένο αβγό και την κλείνουμε σφιχτά. Αφού φτιάξουμε τα σαμόζας τα τοποθετούμε σε ταψάκι και τ” αφήνουμε να σταθούν 15′-20′. Κατόπιν τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό σπορέλαιο γιά 4′-5′, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε με κάποιο τσάτνεϋ ή με ντιπ από γιαούρτι, με λίγο αλάτι και ψιλοκομμένο δυόσμο.
Onigiri (Rice Balls)-Ιαπωνία
Συστατικά
1/2 κιλό φιλέτο σολομού
4 φλιτζάνια άψητο ρύζι μικρής κόκκους
5 3/4 φλιτζάνια νερό
2 φύλλα αποξηραμένα nori φύκια, ή pretoasted φύλλα nori
2 μεγάλα τουρσί δαμάσκηνα, κουκούτσια αφαιρούνται και χοντροκομμένα
1/4 φλιτζάνι αποξηραμένα νιφάδες bonito
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού σκούρα σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι, φρυγανισμένο
Παρασκευή
Πασπαλίζουμε το φιλέτο σολομού με αλάτι και αφήστε το να σταθεί για 2 ώρες.Εν τω μεταξύ, πλύνετε το ρύζι καλά με κρύο νερό 30 έως 60 λεπτά πριν το μαγείρεμα και αφήστε στραγγίσει σε σουρωτήρι. Τοποθετήστε το ρύζι και το νερό σε ένα βαρύ, σφιχτά καλύπτονται κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Όταν το νερό αρχίζει ακριβώς να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά σε υψηλή και αφήστε το να έρθει σε μια έντονη βράση. Μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλό και μαγειρεύουμε μέχρι όλο το υγρό απορροφάται από το ρύζι, περίπου 12 έως 13 λεπτά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να σταθεί, που καλύπτονται, για 10 έως 15 λεπτά. Χρησιμοποιώντας μια επίπεδη ξύλινη κουτάλα ή ρύζι κουπί, χνούδι το ρύζι με μια κίνηση κοπής. Τεντώστε μια πετσέτα κάτω από το καπάκι και καλύψτε σφιχτά να κρατήσει ζεστό μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.
Ψήστε τα φύλλα nori πάνω από ένα υψηλό φλόγα αερίου, και κομμένα σταυρωτά σε λωρίδες πλάτους 1 ίντσας, ή να χρησιμοποιήσετε pretoasted nori.Ανακατέψτε τα νιφάδες παλαμίδας με τη σάλτσα σόγιας. Ξεπλύνετε το αλάτι από το σολομό, στεγνώνουμε, και γκριλ για 3-5 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να σπάσει το σολομό σε μικρά κομμάτια.
Βρέξτε τα χέρια σας με αλατισμένο νερό για να κρατήσει το ρύζι από να κολλήσει στα χέρια σας. Κύπελλο το ένα χέρι και τοποθετήστε μια χούφτα ρύζι, περίπου 1/2 φλιτζάνι, στο χέρι σας. Κάντε μια εσοχή στο ρύζι και πιέτα σε ένα από τα σφραγίσματα: ένα κουταλάκι του γλυκού εμποτισμένο νιφάδες παλαμίδα, λίγες νιφάδες σολομού, ή μερικά κομμάτια από τουρσί δαμάσκηνο. Κλείστε το ρύζι πάνω από τη γέμιση και μούχλα το σε ένα τριγωνικό σχήμα. Mold το ρύζι σταθερά, πατώντας απλά αρκετά σκληρά για να το κρατήσει μαζί. Ρυθμίστε το τρίγωνο ρύζι κάτω σε μία από τις πλευρές του και καλύπτει την κορυφή κορυφή με μια λωρίδα nori, γυαλιστερή πλευρά έξω, σαν μια στέγη. Μπορείτε επίσης να κάνετε κυλινδρικά σχήματα και τυλίξτε το nori γύρω από τη μέση. Ψεκάστε σουσάμι πάνω από τα σχήματα ρύζι. Αυτές είναι μεγάλες μεσημεριανό γεύμα απολαύσεις.
Dakjuk-Μαλβίδες
Συστατικά
3/4 φλιτζάνι ρύζι μικρό κόκκο, εμποτισμένο για περίπου μία ώρα και στραγγισμένα
4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
1 φλιτζάνι τράβηξε κοτόπουλο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 σέλινο ψιλοκομμένο
Παρασκευή
Προσθέστε το ζωμό και το ρύζι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σιγοβράζετε, καλύπτονται, για περίπου 30 λεπτά. Ξεκινήστε με μέσο χαμηλή φωτιά, αλλά μειώνουν να μειώσει τη θερμότητα όταν το απόθεμα είναι εμφανώς μειωμένη. Ανακατεύετε κατά διαστήματα (πιο συχνά, όπως το απόθεμα μειώνεται) έτσι ώστε το ρύζι δεν κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας.
Προσθέστε τα λαχανικά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. (Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ρυθμίσετε τη συνοχή του κουάκερ με το γούστο σας, προσθέτοντας περισσότερο ζωμό ή το νερό.) Δεδομένου ότι το κοτόπουλο είναι ήδη μαγειρεμένα, ανακατεύετε κατά τα τελευταία λεπτά της σιγοβράζει. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
ΑΦΡΙΚΗ
Νοτιοαφρικάνικο cottage pie
Τι χρειαζόμαστε:
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ ή 2-3 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- 3-4 ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτας
- 5-6 κ.σ. λάδι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- μοσχοκάρυδo
- κόκκινο γλυκό πιπέρι
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κιλό ανάμεικτα λαχανικά (φασολάκια, αρακάς, καρότο, καλαμπόκι ή ότι άλλο σας αρέσει)
- μαϊντανό
- έτοιμο πουρέ πατάτας ή αν θέλουμε φτιάχνουμε δικό μας
Πώς το κάνουμε:
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κιμά. Προσθέτουμε τον πελτέ και την μισή ποσότητα της ντομάτας, την ζάχαρη και τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 15 λεπτά τα λαχανικά με την υπόλοιπη ντομάτα και τον μαϊντανό.
- Στρώνουμε σε ταψί τα λαχανικά και από πάνω ρίχνουμε τον κιμά. (Πρέπει να προσέξουμε να μην βάλουμε πολλά υγρά στο ταψί γι” αυτό χρησιμοποιούμε μια τρυπητή κουτάλα).
- Προσθέτουμε από πάνω τον πουρέ και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το φαγάκι μας.
Μαροκινό Κοτόπουλο με Ντομάτες και Σαφράν
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 πακέτο κοτόπουλο μπουτάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 1/2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
- 3 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή 400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβα)
- 250 ml ζωμό κότας
- 1/2 κ.γλ. σαφράν
- 5 κ.σ. μέλι ζεσταμένο λίγο για να ρευστοποιηθεί
- 1/2 πορτοκάλι στυμμένο
- 25 γρ. αμύγδαλο φιλέ, σωταρισμένο για λίγο, ίσα για να πάρει χρώμα
- 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι, λάδι
Πώς το κάνουμε:
- Πλένουμε το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνουμε και το τσιγαρίζουμε σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ίσα για να πάρει ένα καφέ χρώμα.
- Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακατεύουμε για ένα λεπτό σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για κανένα 5λεπτο ακόμα, ανακατεύοντας συχνά.
- Φέρνουμε το ζωμό κότας σε σημείο βρασμού και ρίχνουμε το σαφράν μέσα για να διαλυθεί. Περιχύνουμε με το ζωμό τον χυμό ντομάτας , ανακατεύουμε και ανεβάζουμε τη φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
- Στη συνέχεια, τοποθετούμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και με ένα κουταλάκι παίρνουμε το χυμό ντομάτας και περιχύνουμε το κοτόπουλο, χωρίς να ανακατέψουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο -λογικά θα πάρει γύρω στη μισή ώρα, αλλα τσεκάρουμε στα 20 λεπτά.
- Βγάζουμε τα κομμάτια απο το κοτόπουλο σε ένα πήλινο σκεύος και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να τα κρατήσουμε ζεστά.
- Τη σάλτσα που έχει μείνει στο τηγάνι τη φέρνουμε πάλι σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μίγμα. Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί, βάζουμε αλάτι όσο επιθυμούμε, τον κόλιανδρο και στη συνέχεια το χυμό πορτοκάλι.
- Ξαναπροσθέτουμε στο τηγάνι το κοτόπουλο μέχρι να ζεσταθεί, πασαλείβοντας το με τη σάλτσα και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού πίσω στο πήλινο σκεύος, ρίχνουμε το αμυγδαλο και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να το σερβίρουμε.
Το Burger της Ακτής Ελεφαντοστού
Υλικά για το μπιφτέκι:
- 4 ψωμάκια για burger
- 700 γρ κιμά κοτόπουλου
- 1 αυγό
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. αλάτι
- πιπέρι
- 100 ml ηλιέλαιο (ή φυστικέλαιο ή άλλο σπορέλαιο)
- μαγιονέζα pili pili (πιλι πιλι) (τα υλικά της, ακριβώς από κάτω)
- 4-6 κροκέτες μπανάνας (τα υλικά τους, ακριβώς από κάτω)
- 1 αβοκάντο ώριμο, ψιλοκομμένο
- 250 γρ τριμμένη φρυγανιά
- 1 κ.σ. ketchup
- Φύλλα μαρουλιού ή πράσινης σαλάτας
Υλικά για τις κροκέτες μπανάνας:
- 2-3 μπανάνες ψιλοκομμένες
- 4 κ.σ. αλεύρι
- ηλιέλαιο και φυστικέλαιο
Υλικά για την “Pili pili” Μαγιονέζα:
- 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 1 πράσινη καυτερή πιπεριά (τις τσούτσκες, τις ξέρετε;)
- 1 μικρό ξηρό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/4 φλυτζανιού ηλιέλαιο
- 1/2 φλυτζάνι μαγιονέζα
- 1/2 κ.γ. τριμμένο αγριοράπανο (horceradish)
Πώς το κάνουμε:
Εκτέλεση για τον κιμά:
- Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά κοτόπουλου, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, το αυγό, το ηλιέλαιο, τη φρυγανιά και την κέτσαπ, και τα ζυμώνουμε τα καλά.
- Βάζουμε αυτό το μείγμα στο ψυγείο για 10 λεπτά.
- Μετά το 10λεπτο, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε τα μπιφτεκάκια.
- Ψήνουμε τα burgers στο γκριλ.
- Λιώνουμε ή ψιλοκόβουμε το αβοκάντο.
Εκτέλεση για τις κροκέτες:
- Λιώνουμε τις μπανάνες, αλλά όχι πάρα πολύ.
- Προσθέτουμε στον πολτό αυτό το αλεύρι και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή με τα χέρια, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα δύο υλικά.
- Πλάθουμε κροκέτες και τις τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο.
Εκτέλεση για την “Pili Pili” μαγιονέζα:
- Ρίχνουμε αρχικά σε ένα blender τη ντομάτα, την καυτερή πιπεριά, το ξηρό κρεμμύδι, τις σκελίδες το σκόρδο, το λεμόνι, τον μαϊντανό το αγριοράπανο και το ηλιέλαιο και τα χτυπάμε δυνατά έως ότου λιώσουν και πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Ανακατεύουμε τη σάλτσα μας αυτή με τη μαγιονέζα.
- Στήνουμε το Burger: Ψήνουμε ελαφριά (τοστάρουμε) τα ψωμάκια στο gril.
- Αλείφουμε το κάτω μισό ψωμάκι με λίγη από τη μαγιονέζα pili pili που μόλις ετοιμάσαμε.
- Τοποθετούμε από ένα-δύο φύλλα μαρούλι ή πράσινη σαλάτα.
- Και από πάνω του τοποθετούμε τα ψημένα burgers κοτόπουλου που ετοιμάσαμε.
- Μοιράζουμε και όση από μαγιονέζα pili pili έχει περισσέψει, από πάνω βάζουμε και τις κροκέτες μπανάνας και το αβοκάντο, καπακώνουμε με το πάνω μισό ψωμάκι και σερβίρουμε. Την ώρα που ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη του Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού.
ΑΜΕΡΙΚΗ
Αμερικάνικο Cheesecake
Τι χρειαζόμαστε:
Για τη βάση:
- 2 κούπες τριμμένο μπισκότο OREO
- 4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
- 1 βανίλια
- 1/4 κ. γλυκού αλάτι
Για την κρέμα:
- 700 γραμμάρια τυρί κρέμα τύπου philadelphia
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 κούπα πηχτή κρέμα γάλακτος
- 1 κ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κ. σούπας βανιλια
- 85 γρ. σοκολάτα λιωμένη
Πώς το κάνουμε:
- Προθερμένουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψάκι μας (διαμέτρου 23 εκατοστών με αποσπόμενο πάτο). Ανακατεύουμε μαζί το τριμμένο μπισκότο, τη βανίλια, το αλάτι και τέλος το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πατάμε το μίγμα στο κάτω μέρος του ταψιού και ψήνουμε για 8 λεπτα. Έπειτα το βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Έχουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου (είναι πολύ σημαντικό για να μη μας σπάσει το γλυκό στο ψήσιμο). Προθερμένουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει (υδρόλουτρο). Τυλίγουμε το ταψάκι με τρεις στρώσεις αλουμινόχαρτο για να αποτρέψουμε τυχόν διαρροές. Στο μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει και να γίνει κρεμμώδες. Προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα τέσσερα λεπτά μέχρι το τυρί κρέμα να γίνει «ελαφρύ». Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά (περίπου ένα λεπτό) και μαζεύοντας το μίγμα από τα πλαΐνά με ένα κουτάλι. Κατεβάζουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Το μίγμα πρέπει να γίνει «ανάλαφρο».
- Σε ένα ξεχωριστό μπωλ ανακατέψτε μαζί περίπου το ένα τρίτο του μίγματος και τη σοκολάτα. Ρίξτε το υπόλοιπο μίγμα πάνω από τη μπισκοτένια βάση. Έπειτα ρίξτε το μίγμα σοκολάτας από πάνω σε κουταλιές. Με ένα μαχαίρι περιστρέψτε απαλά το μίγμα σοκολάτας μέσα στο υπόλοιπο μίγμα έτσι ώστε να δημιουργηθούν «στρόβιλοι».
- Ψήνουμε το γλυκό για περίπου 70 – 80 λεπτά σε υδατόλουτρο για να μη μας «σπάσει» (το ταψάκι μας με το γλυκό μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί με το ζεστό νερό). Γενικά δεν πρέπει να ροδίσει από πάνω. Μόλις ψηθεί κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό μέσα για μία ώρα ακόμα. Μετά τη μία ώρα αφαιρούμε το γλυκό από το υδατόλουτρο και το αφήνουμε να κρυώσει στον πάγκο. Το βάζουμε στο ψυγείο το βράδυ και το φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα.
Coxinhas
Υλικά για τη γέμιση:
- 4 φιλέτα κοτόπουλο
- ένας κύβος λαχανικών
- 2 καρότα
- 2 σκελίδες σκόρδο και 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένα στο μούλτι
- 250 γραμ. τυρί κρέμα
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Υλικά για τη ζύμη:
- 1 κούπα ζωμός από το κοτόπουλο που έβρασε
- 1 κούπα γάλα
- 4 κουταλιές βούτυρο
- αλεύρι όσο σηκώσει
- αλάτι
Γαλέτα και αυγά για το πανάρισμα
Εκτέλεση: Βράζετε το κοτόπουλο με τον κύβο λαχανικών, τα καρότα και λίγο αλάτι. Μόλις βράσει, το ξεψαχνίζετε σε μικρά κομμάτια και το αναμειγνύετε μέσα σε ένα μπολ με το τυρί κρέμα. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα συμπληρώνετε στη γέμιση. Ετοιμάζετε τη ζύμη. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ζωμό, το γάλα και το βούτυρο. Ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας κυκλικά και με γρήγορες κινήσεις. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στην κατσαρόλα. Πλάθετε μέχρι να μαλακώσει και τη χωρίζετε σε μπαλάκια. Ανοίγετε με τα χέρια, βάζετε στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση και δίνετε το σχήμα που πρέπει. Βουτάτε σε αυγό και φρυγανιά τις κροκέτες και τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα και ντιπ γιαουρτιού.
Ευρώπη
Γκούλας
Υλικά:
- 1200 γρ μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μικρούς κύβους ψαχνό
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 300 γρ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 20 γρ κόκκινη πάπρικα (σκόνη)
- 300 γρ πράσινη πιπεριά σε μικρά κομματάκια
- 150 γρ ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1500 γρ πατάτες κομμένες. σε μικρούς κύβους
- Αλάτι – πιπέρι
- Κύμινο
- Μαντζουράνα
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε.
Βάζουμε τη πάπρικα, λίγο νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μισό-μαλακώσει. Πρέπει να μείνει με το ζουμί του. Ρίχνουμε τις πατάτες, πιπεριά, ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, μαντζουράνα, κύμινο, λίγο νερό για να τα καλύπτει και σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει.
Πριν το τέλος βάζουμε το τριμμένο σκόρδο και μαϊντανό. Δοκιμάζουμε μήπως θέλει ακόμα λίγο αλατοπίπερο.
Apfelstrudel
Υλικά:
- 5 φύλλα κρούστας
- λίγη μαργαρίνη
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 1/2 κουτ. της σούπας ζάχαρη
- 2 χούφτες τριμμένη φρυγανιά
- 1 χούφτα σταφίδες
- 1 κιλό ξυνόμηλα
- 1 κουτ. της σούπας κανέλας και εξτρά για το γαρνίρισμα
- άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Σ” ένα μπολ βάζουμε τα μήλα, τα οποία έχουμε καθαρίσει και κόψει σε λεπτές και μικρές φέτες. Μέσα εκεί προσθέτουμε τις σταφίδες, την φρυγανιά, το λεμόνι, την ζάχαρη, την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε με αυτή ένα φύλλο κρούστας. Τοποθετούμε το δεύτερο πάνω από το πρώτο και συνεχίζουμε την διαδικασία και για τα 5 φύλλα κρούστας.
Στο κέντρο του φύλλου, βάζουμε την γέμιση που έχουμε ετοιμάσει και διπλώνουμε πρώτα τις 2 κοντές πλευρές και έπειτα τις άλλες δυο, ελαφρώς σφιχτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°c.
Τοποθετούμε το στρούντελ στο ταψί μας, το οποίο το έχουμε βουτηρώσει πρώτα και ψήνουμε περίπου 45 λεπτά (βέβαια αυτό εξαρτάται και από τον φούρνο) ή καλύτερα μέχρι να ροδίσει.
Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Pastel de Nata
Υλικά:
- 300 ml νερό
- 180 γρ. ζάχαρη
- 250ml κρέμα γάλακτος
- 6 κρόκους αυγού
- 50 ml γάλα
- φλούδα ½ λεμονιού
- 1 κ. σούπας κορνφλαουρ
- ½ κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 ξυλάκι κανέλας και 1 κ. σούπας σκόνη κανέλας
- 15 γρ βούτυρο
- 350 γρ. Σφολιάτα (1 φύλλο)
Εκτέλεση:
Κάνουμε πρώτα το σιρόπι. Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι ν΄ αρχίσει να βράζει. Το αφήνουμε 15’ σε μέτρια φωτιά και βγάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει.
Κάνουμε την κρεμά. Σε κατσαρολακι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το ξύλο κανέλας, τη φλούδα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να ζεσταθεί περίπου 5’ σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι. Ρίχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε με το καπάκι μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.
Στο μεταξύ έχουμε ανακατέψει τα αυγά με το γάλα και το κορνφλαουρ μέχρι να λιώσει καλά το κορνφλαουρ. Το ρίχνουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, βγάζουμε την κανέλα και το λεμόνι και αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ο Κελσίου. Ρολαρουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε σε 12 ίσα μέρη. Αλείφουμε με βούτυρο τις θήκες τις φόρμας και πιέζουμε τη σφολιάτα σε κάθε θήκη να πάρει σχήμα. Κόβουμε την περισσευούμενη ζύμη με ένα ποτήρι.
Ρίχνουμε την κρέμα σε κάθε θήκη και ψήνουμε περίπου 18’. Σερβίρουμε με σκόνη κανέλας (προαιρετικά).
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.















