Γευστικές Απολαύσεις της Αφρικής

8

ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Ελάχιστα γνωστή σε εμάς, η κουζίνα της Αφρικής είναι πολύ ιδιαίτερη.  Δημητριακά, σπόροι, διάφορες ρίζες με δύσκολα ονόματα και άπειρα μπαχαρικά δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα και υφή στα περισσότερα φαγητά, τα οποία λόγω του τρόπου προετοιμασίας τους θα αποκαλούσαμε «μαγειρευτά». Τα περισσότερα ψήνονται αργά στην κατσαρόλα με πολλά λαχανικά και λιγοστό κρέας, συνοδευμένα από ρύζι, κασάβα, άγλυκη μπανάνα (plantain) ή συνδυασμό όλων. Επίσης, συνηθίζεται η προσθήκη ντομάτας και πελτέ, σε συνδυασμό με μπαχαρικά και σάλτσες του εμπορίου.Οι καυτερές πιπεριές είναι παρούσες σε όλα σχεδόν τα πιάτα καθώς επίσης και οι έτοιμες καυτερές σάλτσες.  Το φοινικέλαιο και το φιστικέλαιο αποτελούν τα βασικά μαγειρικά έλαια για όλα τα πιάτα, συνήθως μαριναρισμένα για περίπου μία εβδομάδα με καυτερές πιπεριές. Βασική πηγή πρωτεΐνης είναι οι ξηροί καρποί (και, πιο συγκεκριμένα, τα φιστίκια), που προστίθενται στο μαγείρεμα τριμμένοι ή ολόκληροι σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα υλικά ενός φαγητού. Τα περισσότερα μαγειρευτά στην τελική τους μορφή αποτελούν τη «σάλτσα» που θα πλαισιώσει τους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν και τη μεγάλη βάση της καθημερινής διατροφής. Η κουζίνα της Αφρικής καθρεφτίζει την ποικιλομορφία και την πολυπολιτισμικότητα της. Έχει συνενώσει παραδοσιακά αφρικανικά πιάτα, με μαλαισιανές και ινδονησιακές επιρροές από τους σκλάβους που έφτασαν στη χώρα. Η κουζίνα δε φημίζεται για την ανεπανάληπτη νοστιμιά της, αλλά αξίζει να τη γνωρίσουμε…

 Koshary, το Αιγυπτιακό

 

1

Ένα υγιεινό πιάτο με ζυμαρικά, ρύζι, ρεβύθια και φακές με πικάντικη σάλτσας ντομάτας και σκόρδου που στην Αίγυπτο θεωρείται κάτι σαν το εθνικό πιάτο των φτωχών.

 Boerewors

2

Μπορεί οι νοτιοαφρικανοί να υπερηφανεύονται στους τουρίστες τους ότι τα Boerewors είναι ψητά φίδια, στην πραγματικότητα όμως, είναι απλά μερικά ακόμα λουκάνικα. Η αλήθεια είναι πως η παρουσίασή τους (τυλιγμένα σε κουβάρι) όσο και το πάχος τους που μοιάζει με το πάχος φιδιού, μπορεί να ξεγελάσει τον ανίδεο τουρίστα, αλλά στην πραγματικότητα  το κρέας αυτού του λουκάνικου είναι συνήθως από μοσχάρι ή χοιρινό μαζί με πολλά τοπικά μπαχαρικά. Αν το φάτε ψημένο σε ένα braai (bbq) τότε θα ξετρελαθείτε.

 Chakalaka

3

Η σάλτσα Chakalaka μπορεί να δώσει απίστευτη γεύση σε πολλά αφρικανικά πιάτα. Φτιάχνεται από λαχανικά και πικάντικα μπαχαρικά. Δεν τρώγεται ποτέ μόνη της και συνοδεύει συνήθως ψωμί, pap (συνοδευτικό που θυμίζει την πολέντα και τον πουρέ και φτιάχνεται από mielie-meal, ένα είδος καλαμποκάλευρου) ή μαγειρευτά φαγητά και κάρι.

  

 Koeksister

4

 Οι νοτιοαφρικανοί αγαπούν και τα γλυκά βέβαια. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα τους είναι και το Koeksister, που μοιάζει με τους λουκουμάδες μας σε σχήμα κοτσίδας. Η ζύμη τηγανίζεται και περιχύνεται με άφθονο σιρόπι.

Côte d’Ivoire Burger. Το Burger της Ακτής Ελεφαντοστού 

5

Το φαγητό της Ακτής του Ελεφαντοστού έχει πολλά από τα στοιχεία που βρίσκουμε και στις κουζίνες άλλων αφρικανικών χωρών. Ίσως η κουζίνα της Côte d’Ivoire να έχει μεγαλύτερη ποικιλία υλικών (άρα και φαγητών) και γεύσεων από εκείνες των γειτόνων της. Το συγκεκριμένο φαγητό αποτελείται από ένα πολύ νόστιμο burger από κιμά κοτόπουλο.

Noτιοαφρικάνικο cottage pie 

6

Ένα υπέροχο φαγάκι που σερβίρουν στην Ν.Αφρική στα Κυριακάτικα τραπέζια. Συνδυάζει τον κιμά με διάφορα λαχανικά εποχής.

Φουφού 

7

Το κλασικό συνοδευτικό στην Αφρικάνικη κουζίνα για κρέας με κόκκινη σάλτσα με φυστικοβούτυρο ή άλλα αφρικάνικα πιάτα με κρέας ή λαχανικά. Απλούστατο στην παρασκευή και στην γεύση, απαραίτητο όμως σε συνδυασμό με τα κυρίως πιάτα που συνοδεύει για όποιον θέλει να πάρει μια πραγματική γεύση από Αφρική.

Μαροκινό Κοτόπουλο με Ντομάτες και Σαφράν

 8

Πολύ χαρακτηριστικό πιάτο τις Αφρικής που συνδυάζει το κοτόπουλο με σάλτσα ντομάτας, σαφράν και αμύγδαλα. Συνήθως σερβίρεται με ρύζι ή κους κους.

Σχολιάστε

Top