Γευστικές Απολαύσεις της Ευρώπης

ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Στο παρακάτω κείμενο θα διαβάσετε για διάφορα φαγητά της Ευρώπης που ίσως δεν έχετε ξανασυναντήσει, από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.
Πορτογαλία
Bacalhau (παστός μπακαλιάρος)
Ο μπακαλιάρος αποτελεί μια σταθερά στην πορτογαλική κουζίνα, τόσο μάλιστα, που λέγεται ότι υπάρχει μία διαφορετική συνταγή για μπακαλιάρο για κάθε μέρα του χρόνου. Ο παστός μπακαλιάρος (κι όχι ο φρέσκος) προτιμάται στην Πορτογαλία. Ο μπακαλιάρος είναι ένα εύκολο ψάρι, ταιριάζει με πολλές γεύσεις, μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο πορτογαλικό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Pastel de Nata
Είναι σίγουρα το αγαπημένο γλυκό των Πορτογάλων. Είναι ταρτάκια γεμισμένα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένη επίστρωση. Θα τα βρείτε σίγουρα σε όλες τις καφετέριες και τα ζαχαροπλαστεία της χώρας. Η ζύμη τους είναι συνήθως τραγανή σφολιάτα, ενώ η γέμιση κρεμώδης, αέρινη και γλυκιά.
Γερμανία
Apfelstrudel
Το στρούντελ δεν είναι γερμανική εφεύρεση αλλά στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αγαπητό. Και πιο συγκεκριμένα το Apfelstrudel, που σημαίνει στρούντελ με μήλο. Πρόκειται για ένα γλυκό από τραγανό φύλλο γεμισμένο με μήλα, ζάχαρη, κανέλα και σταφίδες, που λατρεύεται από τον 18ο αιώνα. Το φύλλο στο στρούντελ πρέπει να είναι τραγανό και ιδιαίτερα λεπτό. Τυλίγεται γύρω γύρω από τη γέμιση και σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
Kartoffelpuffer
Πρόκειται για πλακουτσωτές τηγανητές κροκέτες πατάτας. Φτιάχνονται από τριμμένη πατάτα, αυγό, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Μπορείτε να τις απολαύσετε αλμυρές, δίπλα σε μια μερίδα κρέας ή ψάρι ή ακόμα και γλυκές με σος μήλου, μούρα, ζάχαρη και κανέλα.
Αυστρία
Wiener Schnitze
Το πιο διάσημο φαγητό στη Βιέννη είναι τα σνίτσελ και είναι από μοσχάρι.
Donauwellen – Τα Κύματα του Δούναβη
Donauwellen στη Γερμανική γλώσσα σημαίνει «το Κύμα του Δούναβη».Τα κύματα του Δούναβη, λοιπόν, σε στρώσεις.
Ολλανδία
Sate
Το Sate είναι ένα ακόμα πιάτο της ινδονησιακής κουζίνας, που όμως έχει ενσωματωθεί εξολοκλήρου στην ολλανδική γευστική κουλτούρα. Είναι μικρά καλαμάκια από ψητό μαριναρισμένο κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό) που σερβίρεται με μια σος από φιστικοβούτυρο, σόγια και τσίλι.
Pannenkoeken
Νόστιμα pancakes, άλλοτε αλμυρά κι άλλοτε γλυκά. Στην αλμυρή εκδοχή τους θα τα συναντήσετε μαζί με bacon, τυρί, καπνιστό σολομό και κρέμα γάλακτος, ενώ στη γλυκιά εκδοχή του, σερβίρεται μαζί με μήλα, σταφίδες, σοκολάτα, stroop (ένα πολύ γλυκό ολλανδικό σιρόπι) ή ζάχαρη. Είναι αρκετά πιο λεπτά από τα κλασικά αμερικάνικα pancakes και πολύ πιο μεγάλα, μοιάζουν δηλαδή αρκετά και με τις κρέπες. Στην Ολλανδία τα προτιμούν για πρωινό, μεσημεριανό, ακόμα και βραδινό και συνήθως, τρώγονται σαν ρολό με το χέρι.
Ιταλία
Pizza Margherita
Είναι η πιο παραδοσιακή ιταλική πίτσα. Με λεπτή και τραγανή ζύμη, με σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και μπόλικη μοτσαρέλα. Κάθε οικογένεια στην Ιταλία έχει και τη δική της σος ντομάτας.
Gelato
Το gelato είναι το ιταλικό παγωτό. Θα βρείτε αμέτρητες gelaterias σε όλη τη χώρα και θα απολαύσετε μπάλες παγωτού σε κυπελάκι ή χωνάκι. Το gelato έχει πιο μαλακή υφή από το κλασικό παγωτό και έχει διαφορετικά συστατικά.
Ουγγαρία
Γκούλας
Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας είναι ένα πιάτο μεταξύ σούπας και βραστού. Πρόκειται ουσιαστικά για αργά βρασμένο βοδινό κρέας, μαγειρεμένο με καρότα, κρεμμύδια και μπόλικη πικάντικη πάπρικα.
Dobos
Επτά επίπεδα παντεσπάνι χωρισμένα μεταξύ τους με σοκολατένια βουτυρόκρεμα φτιάχνουν το dobos. Για αυτό το βελούδινο γλυκό ευθύνεται ο Jozsef Dobos, ζαχαροπλάστης του 19ου αιώνα. Η υπερβολική δόση σοκολάτας «σπάει» με λίγη κρέμα καραμέλα στην κορυφή του γλυκού.
Σερβία
Pljeskavica
Πρόκειται για μίξη κρεάτων, χτυπημένα ώστε να ομογενοποιηθούν – όχι όμως σε μορφή κιμά – με διάφορα μπαχαρικά. Σερβίρεται ανοιχτό σαν hamburger με συνοδεία λαχανικών ή τυριού kaymak. Είναι αρκετά δημοφιλές σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ εσχάτως μπορεί κανείς να το βρει και σε εστιατόρια της κεντρικής Ευρώπης. Είναι, επίσης, αρκετά χορταστικό με έντονη γεύση, ενώ έχει διάφορες παραλλαγές, με πιο δημοφιλή την πικάντικη εκδοχή.
Ćevapi
Γίνεται από αρνί, χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας με τη μορφή κιμά και την πρόσμιξη μπαχαρικών. Συνήθως σκεπάζεται μέσα σε πίτες, ενώ παράλληλα περιέχει κρεμμύδια, ντομάτα, τοπικά τυριά ή και καυτερά.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

















