ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

images

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

 

Η μεγαλειώδης σε έκταση ήπειρος, Αμερική, είναι ένα πολιτισμικό και  πολυπληθυσμιακό κέντρο του οποίου οι επιρροές κατακλύζουν ολόκληρη την υφήλιο. Στην ήπειρο της Αμερικής υπάρχουν πολλά αξιοθέατα τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί. Κάποια από αυτά είναι φυσικά και κάποια ανθρώπινα δημιουργήματα. Ο αριθμός τους ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Παρακάτω θα σας αναφέρουμε κάποια από αυτά :

 

  • ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΝΙΑΓΑΡΑ

Οι Καταρράκτες του Νιαγάρα (Αγγλικά: Niagara Falls) είναι σύμπλεγμα καταρρακτών του ποταμού Νιαγάρα στα σύνορα μεταξύ της Καναδικής επαρχίας του Οντάριου και το Αμερικανικής πολιτείας της Νέας Υόρκης. Οι καταρράκτες του Νιαγάρα αποτελούνται από δύο μεγάλα τμήματα που χωρίζονται από το νησί Goat : οι καταρράκτες Horseshoe, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Καναδική πλευρά των συνόρων, και οι American Falls στην Αμερικανική πλευρά. Οι καταρράκτες του Νιαγάρα σχηματίστηκαν όταν υποχώρησαν οι παγετώνες στο τέλος της περιόδου Wisconsin (τελευταία εποχή των πάγων), και το νερό από τις νεοσυσταθείσες Μεγάλες Λίμνες δημιούργησε ένα δρόμο μέσα από τους κρημνούς της περιοχής προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ενώ δεν είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε ύψος, οι καταρράκτες του Νιαγάρα έχουν μεγάλο πλάτος. Περισσότερο από 6 εκατομμύρια κυβικά πόδια (168.000 m³) νερού πέφτουν κάθε λεπτό κατά την περίοδο της υψηλής ροής. Είναι οι πιο ισχυροί καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική.

1

 

 

  • ΓΚΡΑΝΤ ΚΑΝΥΟΝ

Το Γκραντ Κάνυον (Αγγλικά: Grand Canyon, Μεγάλο Φαράγγι) είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.  Έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα ενώ η ηλικία του εκτιμάται περίπου στα 2 δις χρόνια. Η έλλειψη υγρασίας και κατ’επέκταση βλάστησης,  οι περίοδοι ταχείας διάβρωσης ακολουθούμενες από περιόδους πεπλάτυνσης του φαραγγιού καθώς και  η ύπαρξη στρωμάτων με διαφορετική αντοχή στη διάβρωση, έδωσαν στο Γκραντ Κάνυον το σημερινό του σχήμα. Πριν από τον αποικισμό της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, στην περιοχή ζούσαν φυλές ιθαγενών Αμερικανών, κυρίως οι «Pueblos» που από το 1.200 π.Χ. έφτιαχναν τα καταλύματά τους μέσα στις σπηλιές του φαραγγιού και θεωρούσαν το φαράγγι ιερό. Απόγονοι των αρχαίων αυτών φυλών είναι οι Ινδιάνοι Ναβάχο. Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε το Γκραντ Κάνυον ήταν ο Ισπανός Γκαρσία Λόπες ντε Κάρδενας το 1540.

2

 

 

  • ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

Το Άγαλμα της Ελευθερίας (Αγγλικά: Statue of Liberty) δεσπόζει στην νησίδα Liberty Island στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.  Είναι ένα γλυπτό το οποίο απεικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Το 1874 ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του, ενώ τη στατική δομή του μελέτησε ο μηχανικός Γκυστάβ Άιφελ, ο οποίος επιμελήθηκε την κατασκευή ενός τεράστιου χαλύβδινου σκελετού. Τον σκελετό αυτό κάλυψε ο Μπαρτολντί με φύλλα χαλκού σφυρηλατημένα στο χέρι για να δώσει στο άγαλμα την μορφή που ήθελε. Το κολοσσιαίο άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, όπου συναρμολογήθηκε ξανά. Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886.

 

3

 

  • ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΥΤΡΩΤΗ

 

Το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή βρίσκεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο.  Είναι ένα ψηλό άγαλμα το οποίο απεικονίζει τον Ιησού Χριστό με απλωμένα τα χέρια και βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο. Στέκεται με απλωμένα τα χέρια σαν να καλωσορίζει τον κόσμο, σε ύψος 710 μέτρων. Έχει ύψος 32 μέτρα  και ζυγίζει 1.000 τόνους . Το άγαλμα θεμελιώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1931.

4

 

 

Σχολιάστε

Top