Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

ηλεκτρομαγνητικη

H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελεί προϊόν κυμάτων ηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας τα οποία διοχετεύονται στον ελεύθερο χώρο. Εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης της τεχνολογίας, η διοχέτευση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ελεύθερο χώρο έχει αυξηθεί δραματικά, με ποικίλες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας διακρίνονται στις θερμικές και στις μη θερμικές. Oι πρώτες οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών του ανθρώπινου οργανισμού από την ακτινοβολία που προσπίπτει σε αυτούς. Oι επιπτώσεις στην υγεία εμφανίζονται όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξηθεί πάνω από 1 βαθμό Κελσίου. Oι μη θερμικές επιδράσεις αντίθετα προκαλούνται με όλους τους άλλους τρόπους εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας στους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού. Οι μη θερμικές επιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένας ευαίσθητος ηλεκτροχημικός μηχανισμός.

Τα παιδιά φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, καθώς τόσο ο εγκέφαλός τους όσο και ολόκληρος ο οργανισμός τους αναπτύσσονται συνεχώς. Επιπλέον, το πάχος του κρανιακού οστού των παιδιών είναι πολύ μικρότερο εκείνου των ενηλίκων με αποτέλεσμα  η ακτινοβολία να διεισδύει στον εγκέφαλο πολύ πιο εύκολα.

Παραδείγματα συσκευών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι το κινητό τηλέφωνο, το ασύρματο τηλέφωνο, οι συσκευές πρόσβασης σε ασύρματα Δίκτυα (Routers), ο φούρνος μικροκυμάτων ακόμα και το πιστολάκι για τα μαλλιά.

Ας όμως δούμε πιο αναλυτικά τις παραπάνω συσκευές:

1.    Κινητό τηλέφωνο

Έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε κύτταρα και πειραματόζωα, οι οποίες δείχνουν ότι η ένταση της ακτινοβολίας του κινητού τηλεφώνου, ακόμα και όταν βρίσκεται κάτω από τα όρια έκθεσης, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας και ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης, μείωση των μαθησιακών ικανοτήτων, ακόμα και δημιουργία όγκου. Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αργήσουμε πολύ να έχουμε στα χέρια μας οριστικά και ασφαλή αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στη χρήση των κινητών τηλεφώνων, προσπαθώντας να:

  • Ελαχιστοποιούμε το χρόνο ομιλίας στο κινητό.
  • Αυξάνουμε την απόσταση του κινητού από το σώμα μας χρησιμοποιώντας Bluetooth ή ακουστικά.
  • Αποφεύγουμε να βάζουμε το τηλέφωνο σε τσέπες και επιλέγουμε μέρη που να μην εφάπτονται στο σώμα.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση του σε κλειστούς χώρους (σπίτι, αυτοκίνητο), επειδή το κινητό «αγωνίζεται» να πιάσει σήμα, οπότε η ένταση της ακτινοβολίας που εκπέμπει αυξάνεται.
  • Δεν το αφήνουμε κοντά μας όταν κοιμόμαστε.

2.    Ασύρματο τηλέφωνο

Στα ασύρματα τηλέφωνα, τόσο το ακουστικό όσο και η βάση του, εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία, η οποία είναι ασθενέστερη, αλλά παρόμοια με αυτήν του κινητού τηλεφώνου. Σε αντίθεση, μάλιστα, με το ακουστικό, που εκπέμπει μόνο την ώρα που επικοινωνούμε, η βάση εκπέμπει συνεχώς και με μεγαλύτερη ισχύ. Γι’ αυτό καλό είναι να τοποθετούμε τη βάση σε χώρο που δεν περνάμε πολλές ώρες ή ακόμη καλύτερα να αντικαταστήσουμε το ασύρματο τηλέφωνο με ενσύρματο.

 3.    Φούρνος μικροκυμάτων 

Η συσκευή αυτή, εκτός από την παραγωγή μαγνητικού πεδίου, δημιουργεί και ραδιοκύματα παρόμοια με των κινητών τηλεφώνων. Αν και η δημιουργία τους περιορίζεται μέσα στον φούρνο, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές, αν για παράδειγμα η πόρτα δεν κλείνει αεροστεγώς, είναι χαλασμένη ή το γυαλί έχει φθαρεί. Γι’ αυτό προτείνεται να μην είναι κανείς κοντά στη συσκευή κατά τη διάρκεια της χρήσης της και ειδικότερα τα μικρά παιδιά. Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από το μαγνητικό πεδίο, αλλά και τα ραδιοκύματα, μειώνονται πολύ σημαντικά σε απόσταση 50 εκ.

 4.    Συσκευές πρόσβασης σε ασύρματα δίκτυα (Routers)

Τα ασύρματα δίκτυα ή αλλιώς Wi-Fi γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Oι συσκευές πρόσβασης στα ασύρματα δίκτυα (Routers) εκπέμπουν ασθενέστερη ακτινοβολία από αυτήν των κινητών, ωστόσο όμως εκπέμπουν ακόμη και αν δεν είμαστε συνδεδεμένοι.  Θα πρέπει λοιπόν να απενεργοποιούμε την ασύρματη λειτουργία του Router μας όταν δε τη χρησιμοποιούμε, να προτιμάμε το καλώδιο δικτύου για να συνδέουμε τον υπολογιστή μας και να τοποθετούμε τη συσκευή όσο το δυνατόν πιο μακριά από χώρους όπου περνάμε πολύ χρόνο.

 5.    Στεγνωτήρας μαλλιών

Και το σεσουάρ δημιουργεί ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Θα πρέπει, λοιπόν, όταν το χρησιμοποιούμε, να περιορίζουμε το χρόνο χρήσης του και να το κρατάμε λίγο μακριά από το κεφάλι μας.

 

Σχολιάστε

Top