Η ανακύκλωση είναι απλά ένα παιχνίδι

recycle

Η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Με την ανακύκλωση εξοικονομούνται υλικά και ενέργεια, μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στις χωματερές και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και αλουμινίου: Τα υλικά αυτά ξαναδημιουργούνται αφού ανακυκλωθούν. Τα ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους, οι οποίοι βρίσκονται σε όλους στους δρόμους!

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Με την ανακύκλωση ξεχωρίζονται από τις παλιές μας συσκευές όλα τα διαφορετικά υλικά ώστε από τη μια μεριά να μπορούν να βρεθούν και να απομονωθούν τα επικίνδυνα υλικά και από την άλλη να συγκεντρωθούν τα υλικά (μέταλλα, πλαστικό, γυαλί) που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή άλλων συσκευών. Τις ανακυκλώνουμε στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν έξω από καταστήματα με ηλεκτρικές συσκευές!

Ανακύκλωση μπαταριών: Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια, διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπορεί να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία μας. Αντίθετα, αν ρίξουμε την άδεια μπαταρία στους κάδους συλλογής της ΑΦΗΣ, ο «κύκλος ζωής» της μπαταρίας συνεχίζεται και τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται, για να καταλήξουν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Κάδοι ΑΦΗΣ υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σχολεία και σε πολλά καταστήματα σε σχήμα κυλίνδρου!

Ανακύκλωση υφασμάτων: Μπορούμε να ανακυκλώνουμε ρούχα, παπούτσια και άλλα υφάσματα τα οποία δωρίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε φτωχούς ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Τα κακής ποιότητας, φθαρμένα ρούχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή γεμισμάτων καθισμάτων αυτοκινήτου, υλικών θερμομόνωση και ηχομόνωση κ.α. Η ανακύκλωση τους γίνεται σε ειδικούς παραλληλόγραμμους  κόκκινους κάδους με συρόμενη πόρτα. Τέτοιοι κάδοι ανακύκλωσης  υπάρχουν δίπλα από το 4ο Δημοτικό Γέρακα και το δημοτικό κολυμβητήριο Γέρακα.  Ένα άλλο μέρος που θα μπορούσατε να βρείτε τέτοιους κάδους είναι δίπλα από τα supermarket!

Ανακύκλωση τηγανέλαιων: Τα τηγανέλαια μπορούν να ανακυκλωθούν σε βιοκαύσιμα και να χρησιμοποιηθούν αντί των ορυκτών καυσίμων. Το όφελος είναι διπλό, αφού τα λίπη δεν καταλήγουν στους σωλήνες της αποχέτευσης κι επιπλέον μειώνεται η εξόρυξη των ορυκτών καυσίμων. Τα τηγανέλαια μπορείτε να τα πετάξετε σε ειδικούς κίτρινους κάδους σε σχήμα τετράγωνου που βρίσκονται συνήθως δίπλα από τα supermarket.

Μπορούμε να ανακυκλώνουμε επίσης τα υπολείμματα κουζίνας όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ, αλλά και τα υπολείμματα κήπου όπως κλαδέματα, φύλλα, άχυρο, γκαζόν, οικιακά φυτά, ξερά λουλούδια, πριονίδι κλπ. Τα υλικά αυτά μετατρέπονται σε οργανικό λίπασμα-βελτιωτικό εδάφους. Ειδικούς κάδους θα τους βρείτε στο δημοτικό κολυμβητήριο Γέρακα αλλά και στην πλατεία του Γέρακα.

ΛΟΙΠΟΝ ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΝΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ!!!

Σχολιάστε

Top