Έλληνες βραβευμένοι με βραβείο Νόμπελ

νομπελ

Τα βραβεία Νόμπελ είναι ετήσια διεθνή βραβεία που απονέμονται από το 1901 σε μια σειρά από κατηγορίες σε αναγνώριση των πολιτισμικών ή και επιστημονικών επιτευγμάτων. Το όνομά τους το οφείλουν στον Σουηδό εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος με τη διαθήκη της 27ης Νοεμβρίου 1895, διέθεσε το 94% της τεράστιας περιουσίας του για να υλοποιηθεί αυτό που θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στον κόσμο: Το Βραβείο Νομπέλ. Τα βραβεία Νόμπελ απονέμονται για επιτεύγματα στην Ιατρική, στη Χημεία, στην Φυσική, στη Λογοτεχνία και για την Ειρήνη. Το 1968 η Σουηδική Τράπεζα καθιέρωσε επίσης την απονομή βραβείου στις οικονομικές επιστήμες στη μνήμη του ιδρυτή τους. Τρείς σημαντικοί Έλληνες έχουν καταφέρει να βραβευτούν με βραβείο Νόμπελ. Εκ των οποίων οι δύο είναι ποιητές.

Γιώργος Σεφέρης

Ο Γιώργος Σεφέρης γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 13 Μαρτίου του 1900 και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ποιητές. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963, ενώ είχε προταθεί άλλες δύο φορές, το 1955 και το 1961 και τις δύο φορές από τον Τόμας Έλιοτ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το βραβείο αυτό και η επιλογή του, μεταξύ 80 υποψηφίων από όλο τον κόσμο, είχε την υποστήριξη όλων των μελών της Επιτροπής, με εξαίρεση ενός μέλους. Ο γραμματέας της επιτροπής υποστήριξε πως η επιλογή του Γ. Σεφέρη υπήρξε μια ευκαιρία να αποδώσουν έναν θαυμάσιο φόρο τιμής στη σύγχρονη Ελλάδα, μια γλωσσική περιοχή που περίμενε πάρα πολύ καιρό για μια βράβευση σε αυτό το επίπεδο.

Οδυσσέας Ελύτης

Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 2 Νοεμβρίου του 1911 και το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλλης. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Τη χρονιά εκείνη δεν ήταν ο μοναδικός Έλληνας υποψήφιος για το βραβείο, καθώς είχε προταθεί και ο Γιάννης Ρίτσος. Ο Ελύτης παρέστη στην καθιερωμένη τελετή απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου του 1979, παραλαμβάνοντάς το από τον Βασιλέα Κάρολο Γουστάβο και γνωρίζοντας παγκόσμια δημοσιότητα. Τον επόμενο χρόνο κατέθεσε το χρυσό μετάλλιο και τα διπλώματα του βραβείου στο Μουσείο Μπενάκη. Την απονομή του Νόμπελ ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Χριστόφορος Πισσαρίδης

Ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1948. Γεννήθηκε στην Κύπρο και σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία. Το 2010 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ  για τη συνεισφορά του στη θεωρία  της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία. Ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι καθηγητής στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Κύπρου.

Σχολιάστε

Top