3 κρυμμένα διαμάντια της Αθήνας

3 κρυμμένα διαμάντια της Αθήνας 

(προσοχή! Μόνο για κουλτουριάρηδες)

 

Τα μαγαζιά που παρουσιάζονται εδώ κρύβουν από πίσω τους ένα μέρος από την ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας και είναι από τα λίγα που έχουν απομείνει για δεκαετίες στην πόλη μας.

1ον: ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ (Σαρρή 22, Ψυρρή)

Εικόνα2

Μπορεί η ταμπέλα να αναγράφει «Αναψυκτήριο», η γειτονιά όμως το ξέρει σαν «στου Γιώργου και της Ρίτσας, πίσω από το ψιλικατζίδικο». Αν δεν σ’ το δείξουν ή δεν ξέρεις για αυτό, δύσκολα το προσέχεις. Αλλά το αναψυκτήριο βρίσκεται εκεί από το 1994. Ο κόσμος που πηγαίνει στο Αναψυκτήριο είναι κυρίως της γειτονιάς. Οι «άσχετοι» πηγαίνουν μιλημένοι.

Αξιοπρόσεχτη είναι η είσοδος στο μαγειρείο, μια  ξύλινη κουρτίνα, απ’ αυτές που συναντάς συνήθως στα εξοχικά σπίτια. Κάθε μέρα μαγειρεύουν και κάτι διαφορετικό ανάλογα με την εποχή και ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας. Απλά σπιτικά πιάτα, της μαμάς. Η μερίδα έχει μόνο 3.50 ευρώ και η μπίρα 1.50. Αυτό είναι και το μενού του μαγαζιού!

 

2ον: ΜΟΥΡΙΑ (Χαρίλαου Τρικούπη 87, Εξάρχεια)

Εικόνα3

Η αιωνόβια Μουριά των Εξαρχείων πρωτοάνοιξε το 1915 και πήρε το όνομά της από το δέντρο στην πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο ήταν μια παράγκα, ως το 1962 στεγαζόταν σε ένα διώροφο κτήριο που γκρεμίστηκε, έγινε πολυκατοικία και το καφενείο ξανάνοιξε στο ισόγειό της.

Εικόνα4

Από τότε μέχρι σήμερα προσφέρονται στο μαγαζί  τα πιο απλά πράγματα, ελληνικός καφές, τσίπουρο, ούζο και ένας εύκολος κρύος μεζές, για να μην πίνουν όσοι κάθονται εκεί με τις ώρες ξεροσφύρι. Ο ιδιοκτήτης, εξάλλου, θέλει να κρατάει τις τιμές χαμηλά γιατί στο μαγαζί συχνάζουν φοιτητές και όχι μόνο.

 

3ον: ΤΟ ΔΙΠΟΡΤΟ (Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Ομόνοια)

Εικόνα5

Στο δίπορτο κάποιες φορές θα χρειαστεί να μοιραστούν δύο παρέες μαζί το ίδιο τραπέζι. Χωρίς πολλά λόγια, ο κυρ Μήτσος σε καθίζει. Αν θες να φας, άλλη λύση δεν υπάρχει, καθώς το μαγαζί έχει γύρω στα 7 τραπέζια. Οι επιλογές σου δεν είναι πολλές. Φασολάδα, ρεβυθάδα, φασόλια, κουκιά, φάβα, σκέτη ή παντρεμένη, μπακαλιάρος, τηγανητές σαρδέλες, πατάτες γιαχνί, κοκκινιστό με μακαρόνια, κριθαράκι, γιουβέτσι, σαλάτες και κρασάκι.

Εικόνα6

Σύμφωνα με τον αστικό θρύλο, ο Κώστας Βάρναλης εμπνεύστηκε το ποίημα «Οι Μοιραίοι», καθισμένος σε ένα από τα τραπεζάκια του Δίπορτου, πίνοντας για να πάνε κάτω τα φαρμάκια. «Μες στην υπόγεια την ταβέρνα, / μες σε καπνούς και σε βρισές / (απάνω στρίγκλιζε η λατέρνα) / όλ’ η παρέα πίναμ’ εψές· / εψές, σαν όλα τα βραδάκια, / να πάνε κάτου τα φαρμάκια».

♦ Αλίκη Παπαγεωργίου

 

Χαλβατζή Δέσποινα
Περί Χαλβατζή Δέσποινα 16 Άρθρα
Γεννήθηκα το 1976 στην Αθήνα. Η καταγωγή μου είναι από την Ίμβρο. Η οικογένειά μου αλλά και οι πολύτιμες φιλίες που έκανα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μου. Σπούδασα Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και για αρκετά χρόνια ασχολήθηκα με την επιμέλεια κειμένου σε πολιτιστικά ιδρύματα, εκδοτικούς οίκους και στην έντυπη και ηλεκτρονική ενημέρωση. Το 2008 διορίστηκα στη δημόσια εκπαίδευση. Από την Αθήνα στη Χίο, από τη Χίο στην Κορινθία και από εκεί πάλι πίσω στην Αθήνα. Υπηρετώ για δεύτερη χρονιά στο 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων (το λύκειο από το οποίο αποφοίτησα) και φέτος, κατόπιν πρότασης της Δ/ντριας του σχολείου, κας Κυζερίδη Μελπομένης, τολμάμε -με τους μαθητές που απαρτίζουν τη συντακτική ομάδα της σχολικής εφημερίδας αλλά και με καλοδεχούμενη τη συνδρομή όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου- να κοινοποιήσουμε στιγμές της σχολικής ζωής, να εκφράσουμε σκέψεις, προβληματισμούς με αφορμή την επικαιρότητα, να παρουσιάσουμε τα ενδιαφέροντά μας γύρω από την τέχνη και άλλα που ευελπιστούμε να προκύψουν στο πλαίσιο αυτής της απόπειρας... Η κοσμοθεωρία μου συμπυκνώνεται στα λόγια του Τζον Κίτινγκ από την ταινία «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών»: «Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!».