ΚΑΠΝΙΣΜΑ

4Α

Ο εθισμός των εφήβων στο κάπνισμα αποτελεί μάστιγα των δυτικών κοινωνιών κι όχι μόνο. Ενδεικτικά, στην Αμερική καπνίζουν περίπου 3.000.000 παιδιά κάτω των 13 ετών, ενώ στη Γαλλία ο μέσος όρος ηλικίας που αρχίζουν τα παιδιά το κάπνισμα είναι 11 ετών, όμως το σταματούν στα 25, κατά μέσο όρο.

Σήμερα, κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο, διότι υπάρχουν άπειρες μελέτες που αποδεικνύουν τη σύνδεση του καπνίσματος με δεκάδες ανίατες και θανατηφόρες ασθένειες (π.χ. καρκίνος, καρδιοπάθειες, στειρότητα κτλ). Ωστόσο, τα συμφέροντα των μεγάλων καπνοβιομηχανιών δεν αφήνουν τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τελείως την παραγωγή και πώληση καπνού και έτσι και στη χώρα μας παρατηρούμε σταθερά αύξηση  του αριθμού των καπνιστών. Ας σημειωθεί ότι το 2009,  η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα, απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού με άλλους τρόπους, σε όλους τους χώρους εργασίας, στους σταθμούς, στα ταξί και στα πλοία όπως και σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα. Επίσης, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα σε όλους τους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάθε βαθμίδας. Επομένως, εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν επιτρέπεται να καπνίζουν σε όλους τους χώρους του σχολείου. Παρά την απαγόρευση, το 2009  η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτείνουμε :

  • Διαρκή ενημέρωση στο σχολείο με προβολή ταινιών, βίντεο, ομιλίες ειδικών προκειμένου να ενημερωθεί η σχολική κοινότητα
  • Τιμωρίες για τα παιδιά που καπνίζουν στον χώρο του σχολείου και ενημέρωση των γονέων
  • Αύξηση της τιμής του πακέτου
  • Πρόστιμα σε όσους πουλάνε καπνό σε ανήλικα.

 

Γιάννης Πολυχρονόπουλος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης