Περιήγηση στον κόσμο των αγγείων…

 

Συχνά λέγεται ότι οι μαθητές , οι νέοι , είναι αποκομμένοι από το παρελθόν.

Δε γνωρίζουν  ένα πολιτισμικό περιεχόμενο , απαραίτητο για τη συγκρότηση  μιας ισορροπημένης ταυτότητας  και για τη θεώρηση του ιστορικού γίγνεσθαι  ως συνισταμένη  του  παρόντος και του παρελθόντος ,  από τη σύγκρουση και τη σύνθεση των οποίων   γεννιέται το μέλλον .

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί τη σημασία που έχει για έναν άνθρωπο η γνωριμία  με τον πολιτισμό του τόπου του . Εύλογα τίθεται το ερώτημα  «Ποιος όμως θα μεταβιβάσει το πολιτισμικό περιεχόμενο  του παρελθόντος στους νέους ; »

Το σχολείο είναι ο χώρος  όπου οι μαθητές θα γνωρίσουν το παρελθόν , θα αποκαταστήσουν  την ασυνέχεια  και θα μπορέσουν να  δουν το μέλλον  με μεγαλύτερη σύνεση και σοφία .

Έτσι ο  δάσκαλος , λόγω της θέσης  που κατέχει , θα αποτελέσει την αφετηρία  από την οποία θα  ξεκινήσει μια διαδικασία προσέγγισης  των παιδιών  με το πολιτισμικό παρελθόν.

Αντιλαμβανόμενος  αυτό , προσπάθησα μέσω του σχεδίου εργασίας «Περιήγηση στον κόσμο των αγγείων » να φέρω σε επαφή τους μαθητές  με την  πιο όμορφη και πιο πλούσια συλλογή εικόνων από την αρχαία Ελλάδα που σώζεται μέχρι σήμερα  και  η οποία βρίσκεται πάνω στις επιφάνειες των αγγείων που κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε ανασκαφές .

Οι αγγειογραφίες δίνουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή , το σχολείο , το θέατρο , τη θρησκεία και τις γιορτές .

Αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή γνώσεων για τη δημόσια και την ιδιωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

Τα αγγεία « μιλάνε » για κάθε πτυχή της ζωής των προγόνων μας.

Κατά την υλοποίηση του σχεδίου εργασίας  πραγματοποιήσαμε τις παρακάτω δραστηριότητες :

  • Γνωριμία με τα αγγεία

i.            Αγγεία , όνομα και   χρήση τους

  • Αγγεία του χθες – σκεύη του σήμερα

 

  • Από τον γραπτό λόγο στην εικόνα

i.            Σχεδιάζω  αγγείο με βάση  περιγραφή κειμένου

 

  • Από  την εικόνα στον γραπτό λόγο

i.            Περιγράφω τη μορφή του αγγείου από εικόνα

ii.            Περιγράφω  την παράσταση αγγείου

 

  • Αρχαιολόγος – συντηρητής έργων τέχνης

i.            Συναρμόζω   αγγείο ( χάρτινο )

ii.            Αποκαθιστώ – συντηρώ αγγείο (ζωγραφίζω – χρωματίζω ό,τι λείπει)

iii.            Συναρμόζω πήλινο αγγείο

 

  • Αγγειογράφος

i.            Σχεδιάζω μοτίβα για τη διακόσμηση αγγείου

ii.            Διακοσμώ την εξωτερική επιφάνεια αγγείου

iii.            Διακοσμώ κομμάτια  σπασμένων αγγείων

 

  • Τα αγγεία μας « μιλάνε »

i.            Αναγνωρίζω τις μορφές  παραστάσεων αγγείων

ii.            Βάζω τίτλο σε παράσταση αγγείου

iii.            Βρίσκω το επάγγελμα

 

  • Περιπέτειες έργων τέχνης

i.            Ένα αγγείο « ζωντανεύει »

ii.            Ένας κρατήρας « θυμάται »

 

Στο βιβλίο που φτιάξαμε προσπαθήσαμε μέσω των  δραστηριοτήτων  να κάνουμε μια περιήγηση στον κόσμο των αγγείων , για να γνωρίσουμε τα μυστικά που αυτά κρύβουν.

33

Μέσα από τις παραστάσεις και τα αγγεία προσπαθήσαμε να ανασυνθέσουμε την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

 

 

 

Σχολιάστε