Ο κορωνοϊός, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πανδημία. Τον Φεβρουάριο του 2020, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Κίνα, και έπειτα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ουσιαστικά ο ιός, αποτελείται από ένα μικρόβιο, το οποίο αναπτύχθηκε χάρη στις νυχτερίδες. Οι μολυσμένες νυχτερίδες τότε, καταναλώθηκαν από εμάς, και έτσι αυτός ο ιός εξαπλώθηκε και στους ανθρώπους.
Ο covid -19, με επιστημονική ορολογία, ήρθε στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Όλοι πιστεύαμε ότι ήταν μια μικρή νόσος, που απλά θα εξαφανιστεί μέσα σε περίπου 2-3 μήνες. Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι. Ο κορωνοϊός είχε έρθει για να μείνει. Πρώτα έκλεισε τα σχολεία, στις 10 Μαρτίου. Έπειτα την αγορά (καταστήματα λιανικής πώλησης) στις 13 του ίδιου μήνα. Τέλος, η αρρώστια αυτή εξαπλώθηκε τόσο πολύ, που ανάγκασε την χώρα να μπει σε καραντίνα, στις 23 Μαρτίου.
Περίπου δύο μήνες μετά, η πρώτη καραντίνα έλαβε τέλος. Το καλοκαίρι κύλισε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως, έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα κρούσματα σπάνε όλα τα ρεκόρ (για τη χώρα μας). Περίπου 2000 άτομα μέσα σε μια μέρα διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό. Έτσι, στις 3 Νοεμβρίου η μάσκα γίνεται υποχρεωτική παντού. Λίγες μόνο μέρες μετά, η Ελλάδα μπαίνει σε δεύτερο lockdown. Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική πια για όλη τν δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Έτσι λοιπόν κινήθηκε ο κορωνοϊός στην χώρα μας. Ήμασταν, και είμαστε σε καραντίνα 5 περίπου μήνες. Ας δούμε τα αρνητικά αλλά και τα θετικά της καραντίνας αυτής…
Καταρχάς, δεν μπορούσαμε να βγούμε από το σπίτι μας, για να πάμε μια βόλτα ή να κάνουμε μια ημερήσια εξόρμηση. Επίσης, δεν μπορούσαμε να βλέπουμε τους φίλους μας, αλλά και τους συγγενείς μας, με αποτέλεσμα να περνάμε μια πιο μοναχική και βαρετή ζωή. Τέλος, όλα αυτά τα μικρά πράγματα που μας φαίνονταν δεδομένα, μας έλειψαν πολύ. Για παράδειγμα ένα μικρό ταξίδι, με την οικογένειά μας στη φύση.
Βέβαια όπως προείπα, η καραντίνα μας βοήθησε σε κάποια άλλα πράγματα. Πρώτον, μας ελευθέρωσε από τις καθημερινές μας ρουτίνες, αλλά και μας έκανε να έχουμε πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Επίσης, μας έφερε πιο κοντά με τους συγκατοίκους-γονείς μας. Τέλος, μας έκανε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με τις πράξεις μας, για παράδειγμα να μην ακουμπάμε παντού, να πλένουμε πιο τακτικά τα χέρια μας κ.τ.λ. Η καραντίνα και ο covid ήταν και είναι για εμάς κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είχε μόνο αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας.
Πατελής Μόσχοβος Α3