Εισβολή στο Καπιτώλιο: Φανατισμός VS Δημοκρατίας

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, υποστηρικτές του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 και να αμφισβητήσουν τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου, Τζο Μπάιντεν.Η εισβολή στο Καπιτώλιο και οι δραματικές σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν εκεί, αποτελούν αφορμή για προβληματισμό σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του φανατισμού και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της εφαρμογής των αρχών του θεσμού της δημοκρατίας.

Ο θεσμός της δημοκρατίας, ο οποίος βασίζεται στη λήψη αποφάσεων με βάση την αρχή της πλειοψηφίας, εξασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης, τη συμμετοχή,  την αξιοκρατία ,την ισότητα, την ισονομία και τη δικαιοσύνη. Με τη Screenshot_9δημοκρατία, μια κοινωνία αναπτύσσεται και προοδεύει και επιτυγχάνεται η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών. Η εφαρμογή της δημοκρατίας απαιτεί σεβασμό, αξιοπρέπεια, διάλογο, τήρηση των νόμων, έκφραση των αντίθετων απόψεων με ειρηνικά μέσα και έναν ηγέτη που να αγωνίζεται για τις αξίες της δημοκρατίας και να εμπνέει τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. Επιπλέον ένας σωστός ηγέτης παραμερίζει τις ατομικές του φιλοδοξίες και έχει βασικό σκοπό την ευημερία του τόπου του και του λαού του,  σέβεται τους νόμους, τους πολιτικούς του αντιπάλους  και οποιονδήποτε έχει διαφορετικές απόψεις από αυτόν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς δεν ήθελε να αποδεχτεί την ήττα του και να χάσει την εξουσία. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει διχασμό στην αμερικάνικη κοινωνία και με τα λόγια του να φανατίσει τους οπαδούς του. Το αποτέλεσμα αυτού του πολιτικού φανατισμού,Screenshot_10 αποτυπώνεται στις εικόνες της εισβολής στο Καπιτώλιο και δεν ταιριάζουν με την εικόνα μιας χώρας με ανάπτυξη, πολιτισμό και τρομερά επιτεύγματα στις επιστήμες. Οι φανατικοί οπαδοί δεν έχουν κριτική σκέψη, κατευθύνονται εύκολα από έναν ηγέτη, κυριεύονται από μίσος για οποιονδήποτε έχει διαφορετικές απόψεις, δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον διάλογο για να εκφραστούν και καταλήγουν σε ακραίες ενέργειες τρομοκρατίας και βίας, οι οποίες δημιουργούν φόβο,και αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.

Η ορκωμοσία που Προέδρου,  Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου 2021, έγινε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στην ομιλία του ο νέος Πρόεδρος εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας ότι θα είναι Πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον ρατσισμό και την τρομοκρατία, τόνισε τις αξίες της Δημοκρατίας για τις οποίες θα αγωνιστεί και όπως ανέφερε σε μια δημοκρατική κοινωνία οι πολίτες μπορούν να διαφωνούν με ειρηνικό τρόπο.

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης