Διάκριση Εφήβων σε Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια δημιουργική ασχολία που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη χώρα μας λόγω παγκόσμιων, και εθνικών διαγωνισμών. ρομποτικηΠοιος θα το πίστευε όμως, πως έξι (6) από τις ομάδες του τελικού μίας διεθνούς Ολυμπιάδας εκπαιδευτικής ρομποτικής ήταν ελληνικές συμμετοχές;

Αρχικά, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ονομάζεται “World Robot Olympiad”, και είναι ο δημοφιλέστερος στον κόσμο. Συνήθως τα ρομπότ που συμμετάσχουν, δημιουργούνται με τη δομή υλικού και λογισμικού “Lego Mindstorms” της ομώνυμης εταιρείας συναρμολογούμενων παιχνιδιών. Φέτος η «Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής» διεξήχθη διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας και διήρκεσε από τις 18 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021. Το θέμα κατασκευής ήταν το «Μέλλον της Ενέργειας», και πιο συγκεκριμένα, οι λύσεις για την κλιματική αλλαγή.

 Οι ελληνικές ομάδες ήταν οι εξής: οι “Robotonio”, οι “Roboks, οι “Minders”, οι “The Speeders”, οι “Airgenics” και οι “Autonomous” με παιδιά ηλικίας Λυκείου. Οι ομάδες παρουσίασαν παρόμοιες κατασκευές. Μεταξύ αυτών, ένα αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο ή αυτόματο φωτισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως την ηλιακή ενέργεια, την αιολική, τη βροχή, και τα κύματα  για τον φωτισμό ή την λειτουργία μίας πόλης.

Από τις 6 ομάδες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, οι 4 κατάφεραν να διακριθούν στις 10 καλύτερες της Ολυμπιάδας. Οι ομάδες “Minders” και οι “The Speeders” κατέκτησαν την 5η θέση, οι “Autonomous” την 9η και οι “Airgenics” την 10η. Ωστόσο οι άλλες δύο ομάδες τα πήγαν εξίσου καλά στην 13η και την 19η θέση.

Τελικά οι ομάδες αυτές καταφέρνουν να ενθαρρύνουν άλλα παιδιά στην ηλικία τους να ξεκινήσουν να ασχολούνται με την ρομποτική, καθώς με τις θέσεις τους έκαναν την πατρίδα τους περήφανη. Άραγε πιστεύετε πως η εκπαιδευτική ρομποτική έχει μέλλον στην Ελλάδα…;

Νικόλας Μαυροειδής

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης